10 põhjust, miks Sebastien Loeb võidaks soovi korral ka 10. WRC-sarja tiitli
Front bg
17 mai 14:00

10 põhjust, miks Sebastien Loeb võidaks soovi korral ka 10. WRC-sarja tiitli

49-aastane Sebastien Loeb on ralliajaloo kõige edukamaks piloodiks. Üheksakordne maailmameister võitis oma viimase tiitli 2012. aastal. Seejärel on ta osalenud ainult loetud MM-rallidel. Samas on ta niimoodi võitnud veel neli etappi ehk vanameister on kiire ka olukorras, kus ta igapäevaselt WRC-autoga ei sõida.

Loebi esitustele peale vaadates tundub, et soovi korral võiks ta püüda ka kümnendat MM-tiitlit. Miks oleks asjade selline käik täiesti reaalne?

welcome-offer

Loeb saaks soovi korral hea auto

Rallimaailma tipus saavad võimaluse vähesed. Sel hooajal on kõigest seitse meest, kes teevad MM-sarjas kaasa täishooaja. Neist neli jahivad tänavu tiitlit. Varasemalt on neist maailmameistriks kroonitud kaks. Eriti hinnas ongi mehed, kes on varasemalt tiitli võitnud. Nende peale ollakse valmis tegema suuri panuseid. Kui Loeb tuleks välja teatega, et ta soovib kaasa teha terve MM-hooaja, siis kindlasti leiduks ka võistkond, kes pakuks talle hea auto. Rallimaailm on juba selline, kus tipp-piloot saab soovi korral ikka võimaluse.

Loeb tooks kaasa sponsorid

Loebi nimi on rallimaailmas niivõrd tuntud, et tema liitumine oleks ka tiimile majanduslikult kasulik. Teiste seas toetab Loebi ju Red Bull. Loebi nimi aitaks kindlasti kaasa ka uute toetajate leidmisel. Prantslase osalemine täispikal MM-hooajal oleks kullaauk paljudele.

Loebil on piisavalt kogemusi

Üheksakordne maailmameister on aastate jooksul tõestanud, et MM-sarjas rajale tulles suudab ta alati olla ka kiire. Aastate jooksul on Loebil erinevatelt rallidelt nii palju kogemusi, et ta saab hästi hakkama ka kõige keerulisemates olukordades. Kogemustele lisaks on Loeb endise riistvõimlejana jätkuvalt ka suurepärases füüsilises vormis.

Loeb on kiire igal pinnasel

Tänapäeval saab maailmameistriks tulla mees, kes on kiire igal pinnasel. Loeb alustas omal ajal asfaldispetsina, kuid ajapikku tõusis ta kõige kiiremaks meheks ka kruusarallidel. Lisaks on ta MM-etappe võitnud ka lumel. 2011. aastal kerkis Loeb esimeseks väljaspool Soomet sündinud rallimeheks, kes Soome MM-etapi kahel korral võitnud.

Loeb on läbi aegade edukaim

Loeb lihtsalt ongi läbi aegade parim. Loebil on üheksa MM-tiitlit. Aastate jooksul on ta võitnud 80 rallit ning kiiruskatsete võite on tal kirjas 939. Kõik nimetatud numbrid tähistavad autoralli MM-sarja rekordeid. Antud statistika teebki Loebist läbi aegade parima.

Kõige lähemale on Loebile jõutud tiitlite arvestuses. Praegu poolikuid hooaegu sõitval Sebastien Ogier’il on kaheksa MM-trofeed. Rallide võite on Ogier’il 57. Kiiruskatsete esikohtade osas on teine mees Markku Alen 873-ga. Käimasoleval hooajal MM-sarjas sõitvatest meestest on parim Ogier 677-ga.

Ogier teeb praegu kaasa poolikuid hooaegu

Kui kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier teeks kaasa täishooaja, siis oleks ta ilmselt jätkuvalt suurim soosik MM-tiitli võitmisele. Tänavu on ta osalenud kolmel rallil ja olnud imelises hoos. Kui 39-aastane prantslane aga täishooaega kaasa ei tee, siis on troon justkui vaba ja teistel palju suurem võimalus. Seejuures ka Loebil. Ogier sõitis viimati täishooaja 2021. aastal, toona krooniti ta loomulikult ka maailmameistriks.

Loeb on jätkuvalt ülikiire

Loeb võitis kõik üheksa MM-tiitlit Citroeniga sõites. Seejärel on ta istunud ka Hyundais ning M-Spordi Fordis. Mullu kihutaski ta M-Spordiga neljal rallil. Monte Carlos teenis Loeb esikoha. Liidrikohta hoidis ta ka ülejäänud rallidel, kus osales. Nii Portugalis, Keenias kui ka Kreekas jäi kõrge koht reeglina tehniliste probleemide tõttu saamata.

Loeb on kogu aega hoidnud kätt soojas

Loeb on küll juba 49-aastane, kuid ta on rallispordis jätkuvalt täiega sees. Sel hooajal Loeb ilmselt ühelgi MM-rallil ei osale, kuid samal ajal hoiab ta mujal ikka kätt soojas. Loeb on viiel korral osalenud Dakari kõrberallil. Kahel korral on ta seal saavutanud kokkuvõttes teise koha. Dakaril sõitis Loeb ka tänavu. Sel aastal teeb ta täisprogrammi kaasa ka rallikrossi WRX-sarjas.

Uut selget valitsejat pole esile kerkinud

MM-sarjas on praegu mitmeid häid mehi, kuid ei ole sellist domineerivat meest nagu Loeb või Ogier oma tippaegadel. See tähendab, et tiitlijaht on lahtisem ja täishooaega kaasa tegev Loeb oleks koheselt konkurentsis.

Alates 2004. aastast on autoralli maailmameistriks kroonitud ainult neli meest. Loeb on võitnud üheksa, Ogier kaheksa ning Ott Tänak ja Kalle Rovanperä mõlemad ühe tiitli. Praegu ei ole seega ükski sõitja suutnud end kinnistada mehena, kes võiks ala valitseda sama kindlalt nagu seda tegid Loeb ja Ogier. Kuna Ogier sõidab praegu poolikuid hooaegu, siis puudub ka üks kindel valitseja.

Pinge oleks hoopis teiste õlul

Kui Loeb sõidaks MM-sarjas kaasa täishooaja, siis võiks eeldada, et vanameistri õlgadel oleks pinge ja kohustus võita oma kümnes MM-trofee. Samas paneks Loeb osalemisega suure pinge ka konkurentidele. Ilmselgelt ei tahaks ükski regulaarselt MM-sarjas võistlev mees kaotada vanameistrile, kes ei ole alates 2012. aastast MM-sarjas täishooaega kaasa teinud.

Sebastien Loeb

Sünniaeg: 26. veebruar 1974

Osalenud MM-sarjas aastatel: 1999 – 2013, 2015, 2018 – 2020, 2022

Maailmameister: 2004 – 2012

Esimene võit MM-sarjas: 2002. aastal Saksamaal

Seni viimane võit MM-sarjas: 2022. aastal Monte Carlos

welcome-offer