Viis põhjust, miks Portugali kruusaralli on edasist WRC-hooaega silmas pidades otsustava tähtsusega
Front bg
08 mai 10:30

Viis põhjust, miks Portugali kruusaralli on edasist WRC-hooaega silmas pidades otsustava tähtsusega

Paljude ekspertide silmis algab autorallis õige MM-hooaeg sel nädalavahetusel. Rallit sõidetakse ju kruusal ning 11. – 14. maini kihutatakse Portugalis. Kruusal on kavas koguni järgmised seitse etappi ehk hooaeg on jõudnud faasi, millega pannakse ilmselt paika tänavune maailmameister.

Mida tuleb pidada silmas rallil, mis liitus MM-kalendriga juba 1973. aastal ehk kõige esimesel maailmameistrivõistluste hooajal?

welcome-offer

Algab kruusarallide seeria

Portugali ralliks on meeskonnad valmistunud põhjalikult. Kui seni on hüpatud ühelt pinnaselt teisele, siis nüüd jäädakse kruusale kogu suveks ning uuesti siirdutakse asfaldile alles oktoobri lõpus Kesk-Euroopa rallil.

Portugali etapiga saab alguse seeria, kus järjest kihutatakse veel Sardiinias, Keenias, Eestis, Soomes, Kreekas ja Tšiilis. Igal pool sõidetakse kruusal. Seega annab Portugali ralli aimu, mida lähikuudel oodata ning millises suunas tiitliheitlus liikuma hakkab.

Hooaeg algab justkui otsast peale

Autoralli MM-sarjas armastatakse öelda, et aasta esimesed rallid ei näita suures plaanis midagi, kuna nad on kõik väga eriilmelised. Seetõttu ei taheta neist eriti järeldusi teha.

Tänavune hooaeg algas Monte Carlos. Mägistel asfaltteedel on reeglina ka lund ja jääd (tänavu oli seda minimaalselt). Seega nimetatakse seda nö segaralliks. Seejärel kihutati Rootsi lumel. Edasi sõideti Mehhiko kõrgmäestikus kruusal (seal on autode jõudlus umbes 30 protsenti tavapärasest madalam). Neljandaks etapiks siirduti Horvaatia keerutavatele asfaltteedele.

Eriilmeliste rallide järel algab Portugalis hooaeg justkui otsast peale. Nüüd on ralliautod oma kõige loomulikumas keskkonnas ehk kruusal.

Ogier jätab ralli vahele

Kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier on sel hooajal seni neljast rallist osalenud kolmel. MM-sarja üldarvestuses hoiab ta vaatamata sellele liidrikohta. Konkurents on muidugi tihe. Elfyn Evansil on temaga võrdselt punkte ning Ogier on esimene ainult tänu kahele võidetud rallile.

Tiitlikaitsja Kalle Rovanperä jääb Ogier’st maha ühe, Ott Tänak nelja ja Thierry Neuville 11 punktiga.

Hooaja alguses teatas Ogier, et ta stardib 13-st rallist seitsmel. Eduka hooaja alguse järel on ta avalikult öelnud, et mõtleb rohkemate osaluskordade peale. Portugalis Ogier’i aga kohal ei ole. See tähendab, et tegemist on juba teise etapiga, mille ta tänavu vahele jätab. Prantslast ei olnud stardis ka Rootsis.

Kui Ogier tahab tõsiselt mõelda MM-tiitli püüdmisele, siis tohib ta arvatavasti vahele jätta veel ainult ühe ralli. Portugalis mitte sõitmisega annab ta konkurentidele taas edumaa.

Samas on Ogier stardis hooaja kuuendal rallil Sardiinias. Ilmselt langeb prantslane enne Itaalias sõidetavat etappi MM-sarja üldtabelis kolmandale, neljandale või viiendale kohale. See omakorda tähendab, et Sardiinia kruusal saab Ogier nautida taas head stardipositsiooni nagu aasta kolmandal rallil Mehhikos, kus ta võttis kindla võidu.

MM-sarja üldseis enne Portugali rallit:

  1. Sebastien Ogier (Toyota) 69 punkti
  2. Elfyn Evans (Toyota) 69 punkti
  3. Kalle Rovanperä (Toyota) 68 punkti
  4. Ott Tänak (M-Sport) 65 punkti
  5. Thierry Neuville (Hyundai) 58 punkti
  6. Esapekka Lappi (Hyundai) 31 punkti

Portugal määrab tiitli saatuse

Autoralli MM-sarjas on aastaid öeldud, et esimeste spetsiifiliste rallidega ei panda maailmameistrit veel paika ja kogu hooaega silmas pidades järeldusi teha ei saa. Esimesi põhjalikumaid hinnanguid antakse tänavu Portugali järel. Seda lihtsalt põhjusel, et viimaste hooaegade põhjal kroonitakse maailmameistriks mees, kes võidab Portugali ralli või on asunud enne Portugali rallit MM-sarjas üldarvestuses esikohal.

2022. aastal võitis Portugalis Rovanperä, kes tuli hiljem ka maailmameistriks.

2021. aastal võitis Evans, kuid Ogier oli eelnevalt juba haaranud üldarvestuses eduseisu, mida suutis aasta lõpuni hoida.

2020. aastal Portugalis ei sõidetud.

2019. aastal võitis Tänak, kes krooniti hiljem ka maailmameistriks.

2018. aastal võitis Neuville, kuid taas oli Ogier eelnevalt teinud hooajale tugeva alguse.

2017. aastal võitis Ogier, kes krooniti hiljem ka maailmameistriks.

2016. aastal võitis Kris Meeke, kuid ta osales ainult valitud rallidel. Ogier tuli Portugali MM-sarja liidrina ning hoidis edu aasta lõpuni.

2015. aastal võitis Jari-Matti Latvala, kuid taas oli Ogier’l eelnevalt edu sees.

2014. aastal võitis Ogier, kes krooniti hiljem ka maailmameistriks.

2013. aastal võitis Ogier, kes krooniti hiljem ka maailmameistriks.

Elfyn Evansi tõehetk

Tänavuse hooaja eel eeldati, et MM-tiitli nimel hakkavad heitlema kolm meest. Täpsemalt kõikide tiimide esinumbrid (Rovanperä, Neuville, Tänak). Nelja etapi järel on suures mängus ka poolikut hooaega kaasa tegev Ogier ning Toyota teine number Evans. Seejuures jagavad just kaks viimast praegu esikohta.

Neljandat hooaega Toyotas sõitev Evans oli suures mängus nii 2020. kui ka 2021. aastal. Mõlemal korral võitis ta kaks rallit ning sai kokkuvõttes Ogier’i järel teise koha. 2020. aastal läks ta seejuures hooaja viimasele rallile vastu MM-sarja liidrina, kuid jäi lõpuks ikkagi tiitlist ilma.

Mullune hooaeg Evansil ebaõnnetus. Võite ei tulnud, katkestamisi läks kirja kolm ning poodiumile kerkis ta ainult neli korda. Hooaja kokkuvõttes jäi ta esikolmikust kaugele ja leppis neljanda kohaga.

Tänavuse aasta alguses tundus, et kõik jätkub mulluses rütmis. Monte Carlos oli britt neljas ja Rootsis viies. Sellele järgnes aga kolmas koht Mehhikos ja Horvaatia ralli võit. Järsku oli Evans tipus tagasi. Portugali ralli peaks andma vastuse, kas ta ka tegelikult suurt mängu mängib.

Portugali ralli

Millal toimub? 11. – 14. mai

Mitu kiiruskatset sõidetakse? 19

Ralli kogupikkus? 329,06 km

Mis pinnasel sõidetakse? Kruusal

Kus asub võistluskeskus? Matosinhos, Porto

Esmakordselt MM-sarjas? 1973. aastal

Ralli viimane võitja? Kalle Rovanperä, 2022. aastal

Kõige rohkem võite? Markku Alen ja Sebastien Ogier 5 võitu

 

welcome-offer