Vanameister Sebastien Ogier on Mehhiko rallil taas kohal ning jälle favoriidi staatuses
Front bg
13 märts 12:19

Vanameister Sebastien Ogier on Mehhiko rallil taas kohal ning jälle favoriidi staatuses

2021. aastal kaheksandat korda autoralli maailmameistriks kroonitud Sebastien Ogier ei ole seejärel jäänud koju istuma. Prantslast kisub ikka ralliradadele. Kuna MM-sarjas on mängus ka võistkondlik trofee ja Ogier on jätkuvalt võimeline võite noppima, siis on Toyota ülimalt huvitatud, et ta ikka ja jälle rooli istuks. Ogier on seejuures staatuses, kus ta saab endale ise sobivad võistlused välja valida. Aastate jooksul on talle lemmikuid tekkinud omajagu.

Kõige meelsamini kihutab Ogier loomulikult Monte Carlos. Tegemist on tema koduralliga. Gap’ist pärit prantslane õppis just seal kiiresti sõitma. Monte Carlos on ta võidutsenud koguni üheksal korral. Poodiumi kõige kõrgemale astmele kerkis ta ka tänavu. Edukuselt järgmine ongi tema jaoks olnud eelseisev Mehhiko võidukihutamine (Mehhikos jagatakse tänavu punkte 16.-19. märtsini). Aastate jooksul on Ogier seal triumfeerinud kuuel juhul. Viis võitu on ta kirja saanud Portugalis ja Suurbritannias. Järgnevad Kataloonia ja Sardiinia ralli nelja esikohaga.

Seejuures on Ogier ainult üks kahest piloodist, kes suutnud Mehhikos mitmel aastal võidutseda. Teiseks meheks on loomulikult üheksakordne maailmameister Sebastien Loeb. Ka tema on spordi mõttes kõrgmäestikus poodiumi kõige kõrgemale astmele kerkinud kuuel korral.

Hõre õhk valmistab probleeme

MM-kalendrisse kuulus Mehhiko ralli esmakordselt 2004. aastal. Seejärel on vahele jäänud ainult 2009., 2021. ja 2022. aasta. Kahel viimasel juhul oli põhjuseks koroonaviirus. Mehhikos küll piirangud puudusid, kuid kogu võistluskaravani logistika korraldamine oli liialt keerukas. Ralli ajalugu on muidugi pikem. Esmakordselt kihutati võidu 1979. aastal. Praegusesse keskusesse León’i koliti 1998. aastal.

Mehhiko rallit peetakse tõeliseks väljakutseks nii autodele kui ka sõitjatele. Võidu kihutatakse umbes 2700 m kõrgusel merepinnast. See tähendab, et lisaks sõitjatele on hapnikupuuduses ka autod. Mootorid kaotavad suure osa tavapärasest võimsusest. Rallimehed peavad samal ajal võitlema aga liivaste teede, tolmu ja kuumusega. Omapärasid on Mehhiko rallil veelgi. Tegemist on ainsa võidukihutamisega, kus võitjale ulatatakse hiljem paar kauboisaapaid.

Aastate jooksul on paljud piloodid tunnistanud, et Mehhiko ralli juures on kõige keerukamaks just kõrgus merepinnast. See tähendab, et autodel on tavapärasega võrreldes vähem jõudu. Sellest tulenevalt on oluline säilitada puhast sõidujoont, kuna ainult niimoodi on võimalik hoida maksimaalset kiirust. Väikese eksimuse järel uuesti hoo üles saamine ei ole niisama lihtne.

Hõre õhk on faktor, millele tuleb sel korral eriti tähelepanu pöörata. Viimati Mehhikos kihutades olid MM-sarjas kasutusel veel nö vana kooli autod. Mullu võeti kasutusele aga hübriidid, millega minnakse mägedesse esmakordselt. Seega on autode võimekuse osas teadmatust omajagu. Kuna teste tohib läbi viia ainult Euroopas, siis ei ole Mehhiko oludega keegi eelnevalt täpsemalt tutvuda saanud.

Reaalsuses peetakse favoriidiks aga just Ogier’i. Hooaega Monte Carlos võiduga alustanud prantslane jättis Rootsi ralli vahele. MM-sarja üldarvestuses hoiab ta Mehhiko ralli eel viiendat kohta. See omakorda tähendab aga eelseisvaks võistluseks soodsat stardipositsiooni. Reedesel päeval peab teepuhastamisega eelkõige tegelema MM-sarja liider. Väikese lisakuluga peab arvestama ka teisena rajale minev mees. Järgnevatel peaksid olema juba sisuliselt ideaalsed teeolud. Arvestades Ogier’i kogemusi ja reedest head stardipositsiooni, siis peaksid kõik trumbid olema just tema käes. Prantslase puhul on seega põhiküsimus, kuidas tema Toyota kuumas ja hõredas õhus hakkama saab.

Kes on varasemalt Mehhikos võidutsenud?

 

Ajalukku pilku heites selgub, et tänavusel Mehhiko rallil ongi Ogier ainsaks meheks, kes selle võidukihutamise varasemalt võitnud. Prantslane triumfeeris Põhja-Ameerikas vahemikus 2018.-2020. 2017. aastal oli parim Kris Meeke ning 2016. aastal Toyota praegune boss Jari-Matti Latvala. 2013.-2015. võidutses taas Ogier.

2006.-2012. aastal (2009. aastal ei kuulunud Mehhiko ralli MM-sarja kalendrisse) seisis poodiumi kõige kõrgemal astmel Sebastien Loeb. Enne prantslasi oli 2005. aastal parim Petter Solberg ning 2004. aastal Markko Märtin. Selline ongi Mehhiko MM-etappide võitjate loend. Erinevaid nimesid on kõigest kuus ning senisest 16-st rallist on Loeb ja Ogier kahe peale võitnud 12.

Aastate jooksul on rasketes oludes kõige paremini hakkama saanud Citroen, kes on Mehhikos aastate jooksul võidutsenud koguni kümnel juhul. Sel korral startivatest tiimidest on varasemalt võidurõõmu tunda saanud M-Sport Fordil ning Toyota. Hyundail on seni esimene võit veel saamata.

Mehhiko ralli

 

Millal toimub? 16.-19. märts 2023

Mitu kiiruskatset sõidetakse? 23

Ralli kogupikkus? 320,71 km

Mis pinnasel sõidetakse? Kruusal

Kus asub võistluskeskus? Leónis, Guanajuatos

Esmakordselt MM-sarjas? 2004. aastal

Ralli viimane võitja? Sebastien Ogier 2020. aastal

Kõige rohkem võite? Sebastien Ogier’il ja Sebastien Loeb’il 6 esikohta