Saksakeelne itaallane Jannik Sinner on nii moeikoon kui ka jalgpalli kukutaja
Front bg
Updated 14 veebr. 17:50

Saksakeelne itaallane Jannik Sinner on nii moeikoon kui ka jalgpalli kukutaja

Tänavu Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel võidutsenud 22-aastane itaallane Jannik Sinner on kodumaal korraldamas parajat revolutsiooni. Jalgpallihullus riigis on tennisist kerkinud järsku tähelepanu keskpunkti.

Itaalia spordimeedias on reeglina esikohal jalgpall ja seejärel tuleb kõik muu. Individuaalalade tegijad saavad harva nautida vutimeestega sarnast tähelepanu. Saapamaa ekspertide sõnul on Sinner nüüd kõige kuulsamate vutimeestega samal pulgal või kohati isegi kõrgemal. Sinneriga sarnast tähelepanu on Itaalias saanud varasemalt nautida ainult mäesuusataja Alberto Tomba, jalgrattur Marco Pantani ja mootorrattur Valentino Rossi.

Sinneri teekond tippu on olnud küllaltki omapärane. 2001. aastal saksakeelses Lõuna-Tyrolis sündinud noormees keskendus noorena mäesuusatamisele. 8–12-aastaselt kuulus ta Itaalia parimate sekka. Korra võitis ta enda vanuseklassis kuldmedali ja ühel juhul hõbedase autasu.

Kiitus vanematele

Minu vanemad on väga erilised,” kiitis Sinner Austraalia lahtiste triumfi järel oma ema ja isa, kes töötasid kohalikus suusakeskuses vastavalt ettekandja ja kokana. „Koolist koju jõudes olin tavaliselt esimesena kodus, kuna nemad olid tööl. Läksin seejärel suusatama. Poole viiest tagasi jõudes olid ka nemad kodus, kuid mina läksid edasi tennist või jalgpalli mängima. Mulle anti vabadus ise valida. Samas rõhutati, et millegi saavutamiseks on vaja pingutada.

Sinneri isa töötab jätkuvalt kohalikus restoranis ning ema tegeleb perekondliku majutusäriga. „Nad teevad pidevalt tööd. Ma armastan seda nende juures. Nad ei ole minu pärast midagi muutnud. Ka mina olen samasugune nagu teismelisena. Mul on jätkuvalt suured unistused. Mul ei ole mingit erilist saladust. Kõik on lihtsalt suure töö tagajärg,” tunnistas tennisestaar.

13-aastaselt viskas Sinner mäesuusad nurka ja võttis kätte tennisereketi. Kodusest Itaalia põhjaosast kolis ta Itaalia Rivieras asuvasse Bordigherasse. Saksakeelsest perekonnast pärit Sinner õppiski itaala keele korralikult ära pärast Bordigherasse kolimist.

Sinneri üheks suuremaks eeskujuks on samuti Lõuna-Tyrolist pärit Andreas Seppi. Loomulikult vaatab ta alt üles ka Roger Federerile ja Novak Djokovicile. Teel Austraalia lahtiste võidule tuli Sinneril muuhulgas üle mängida just Djokovic. Poolfinaalis olid itaallase võidunumbriteks 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3. Finaalis oli Sinner kõike justkui käest andmas, kuid alates kolmandast setist tema mäng muutus. Daniil Medvedevi mängis ta lõpuks üle 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Viimati oli Itaalia meestennisist suure slämmi turniiril triumfeerinud 1976. aastal, kui Prantsusmaa lahtistel võidutses Adriano Panatta.

Sinneri ümber läks tõeline hullus lahti pärast Austraalia lahtiste võitmist, kuid tegelikult oli ta tuntud tegija juba varem. 2023. aasta lõpus jõudis Sinner meeste aastalõputurniiril finaali. Torinos kodupubliku ees mängides kaotas ta siiski Djokovicile 3:6, 3:6. Sellest sai 6,7 miljoni vaatajaga Itaalia televisioonis läbi aegade vaadatuim tennisemäng. Austraalia lahtiste finaal lõi antud numbri veel paari miljoniga üle. Võrreldes eelmise aastaga kasvas Itaalias turniiri vaatajate arv 313 %.

Lisaks vedas just Sinner eelmise aasta lõpus Itaalia koondise Davis Cupi võitjaks. Poolfinaalis alistati Serbia ning finaalis Austraalia. Viimati olid Saapamaa tennisistid suutnud maailma parimaks kerkida 1976. aastal.

Koostöö luksusbrändi Gucciga

Suurt tulevikku on Sinnerile ennustatud juba mõnda aega. Nii on ta sattunud ka nimekate sponsorite huviorbiiti. Mullu suvel astus Sinner Wimbledonis väljakule Gucci luksusliku spordikotiga. Wimbledonis peab teadupärast kogu riietus ja varustus olema valget värvi. Itaallane sai korraldajatelt aga Gucci koti kandmiseks eriloa. Ekspertide hinnangul on Sinnerist saanud praeguseks juba moeikoon. Koostöö Itaalia luksusbrändi Gucciga on seda arvamust ainult kinnistanud.

Sporti ja luksusmoodi ei ole varasemalt niimoodi ühendatud. Mulle meeldib, et saan olla teerajaja,” on Sinner Gucciga tehtava koostöö üle silmnähtavalt rõõmus.

Tuntud Itaalia brändidest kuuluvad Sinneri toetajate sekka veel autotootja Alfa Romeo ning kohvifirma Lavazza.

Sinneri edusse usuvad ka teised. 2022. aastal sõlmis ta kümne aasta pikkuse lepingu USA sporditarvetefirma Nike’iga, kes maksab itaallasele kontrahti eest 150 miljonit dollarit. „Jannik Sinner ei ole ainult Itaalia tennise tulevik, ta on kogu tennisemaailma tulevik,” teatas seepeale Itaalia spordileht La Gazzetta dello Sport.

Reketid paneb Sinnerile puhku HEAD ning käekellad annab Rolex. Seejuures on Sinner Rolexi ülemaailmne saadik.

Austraalia lahtiste võidu järel sai Sinner kodumaal väga erilise vastuvõtu osaliseks. Teda külastas Itaalia peaminister Giorgia Meloni ning võidu puhul saatis oma õnnitlused ka Rooma paavst Franciscus.

Tänavuse hooaja ülejäänud suure slämmi turniirid:

  • Prantsusmaa lahtised 26. mai – 9. juuni
  • Wimbledon 1. – 14. juuli
  • USA lahtised 26. august – 8. september

Tippturniire on aga ka varem. Juba märtsis peetakse USA-s kaks ATP Masters 1000 jõuproovi. Pall pannakse mängu Indian Wellsis (6. – 17. märts) ja Miamis (20. – 31. märts). Seejuures on Indian Wellsis toimuv Paribas Open suurima keskmise vaatajaskonna ja auhinnafondiga (tänavu 11,9 miljonit dollarit) tenniseturniir nelja suure slämmi järel. Seega on Indian Wellsi jõuproovi kutsutud hellitavalt ka „viiendaks suure slämmi turniiriks”. Auhinnafondilt järgmine ongi juba Miami turniir (10,4 miljonit eurot).

Jannik Sinner

  • Sünniaeg: 16. august 2001
  • Pikkus: 188 cm
  • Teenitud auhinnaraha: 19,2 miljonit USA dollarit
  • ATP tiitleid: 11
  • Koht maailma edetabelis: 4. koht
  • Kõrgeim koht maailma edetabelis: 4. koht
  • Parimad tulemused suure slämmi turniiridelt
  • Austraalias: võitja 2024
  • Prantsusmaal: veerandfinalist 2020
  • Wimbledonis: poolfinalist 2023
  • US Openil: veerandfinalist 2022