Suurimad tehingud! Nike tegi Michael Jordani, Cristiano Ronaldo ja LeBron Jamesi megarikkaks
Front bg
19 veebr. 15:00

Suurimad tehingud! Nike tegi Michael Jordani, Cristiano Ronaldo ja LeBron Jamesi megarikkaks

Spordimaailma esirikkuriks võiks praegu olla endine korvpalliäss Magic Johnson. Los Angeles Lakersi legend tegi aga 1979. aastal otsuse, mida ta kahetseb siiani. Johnson on praeguseks miljardär, kuid tegelikult võiks tal raha olla koguni viis korda rohkem.

Lakers valis Johnsoni 1979. aasta noormängijate draftis. Seejärel tahtsid kõik suuremad sporditarvetefirmad ameeriklasega lepingut sõlmida. Toona veel väikeste tegijate sekka kuulunud Nike tegi Johnsonile ambitsioonika pakkumise. Nimelt lubas Nike, et nad annavad igalt müüdud tossult Johnsonile ühe dollari. Lisaks pakuti talle 100 000 firma aktsiat. Ühe aktsia hind on praeguseks kerkinud 730 korda. Arvutuste kohaselt loobus Johnson seega viiest miljardist dollarist.

Selle asemel sõlmis ta lepingu Converse’iga, kes pakkus talle iga aasta eest 100 000 dollarit. Siinkohal tasub märkida, et 2003. aastal sai Nike’ist Converse’i omanik. „Converse pakkus mulle toonase seisuga kõige rohkem raha. Kui oled pärit vaesest perest, siis võtad esimese asjana raha,” põhjendas Johnson eelmisel aastal podcastis „All The Smoke”. „See teeb mulle iga kord haiget, kui ma sellele mõtlen. Toona ma ei teadnud, mida aktsiad tähendavad. Kas te suudate ette kujutada, et mul oleks tänasel päeval viis miljardit dollarit? Michael Jordan oleks mulle kõvasti raha teeninud.”

Hiljem on mitmed ässad aga võtnud Nike’i pakkumise vastu ning see on teinud neist rikkad mehed. Suurima varanduse on nii kokku kühveldanud Johnsoni poolt mainitud Jordan.

Michael Jordan – eluaegne leping Nike’iga (1,3 miljardit dollarit)

1979. aastal libises Johnson Nike’i näppude vahelt välja, kuid viis aastat hiljem suudeti Jordan võrku püüda. „Ausalt öeldes ei olnud ma selle hetkeni kordagi Nike’i toodangut kandnud. Olin suur Adidase ja Converse’i fänn. Tegelikult sõlmisin ma Nike’iga lepingu ainult tänu vanemate soovitusele,” meenutas Jordan USA Today veergudel.

Nüüdseks on koostöö kestnud ligemale 40 aastat ning see on Jordanile sisse toonud 1,3 miljardit dollarit. Seejuures on tegemist eluaegse lepinguga. Praegu teenib Jordan tänu Nike’ile iga aasta suurusjärgus 250 miljonit dollarit. Jordani logoga sporditarvete müük on eriti suure tõusu teinud alates 2018. aastast. Sellest ajast alates on Nike Jordani logoga kaupa müünud igal aastal rohkem kui kahe miljardi dollari eest.

Cristiano Ronaldo – eluaegne leping Nike’iga (1 miljard dollarit)

Üks miljard dollarit väärt eluaegne leping on taskus jalgpallituusal Cristiano Ronaldol. Ka tema puhul on partneriks Nike. Eluaegne kontraht allkirjastati 2016. aastal. Antud hetkel oli ta Jordani ja LeBron Jamesi järel alles kolmandaks sportlaseks ja esimeseks jalgpalluriks, kes USA sporditarvetefirmalt sellise lepingu teeninud.

Esimese lepingu sõlmis Ronaldo Nike’iga juba 2003. aastal pärast Manchester Unitediga liitumist. Koostöö on loomulikult mõlemale osapoolele kasulik. Ronaldol on Instagramis praeguseks 621 miljonit jälgijat. Sellega on ta sotsiaalmeedias kõige populaarsemaks sportlaseks. Näiteks 2018. aastal teenis Nike tänu Ronaldole 365 miljonit eurot.

LeBron James – eluaegne leping Nike’iga (1 miljard dollarit)

Maailma kõige tuntum tegevkorvpallur LeBron James lõi Nike’iga esmakordselt käed 2003. aastal. Alguses teenis ta seitsme aasta eest 87 miljonit dollarit. Samal ajal pakkus Reebok 115 miljonit dollarit. Lõpuks tasus esialgne väiksem summa end ära ning 2015. aastal sõlmiti eluaegne leping miljardi dollari väärtuses. Toona peeti seda spordimaailma kõige väärtuslikumaks lepinguks. Hiljem on Jordani logoga toodete müük tõstnud endiste aegade legendi Jamesist mööda.

Tänu nendele koostöödele on Nike jätkuvalt maailma kõige populaarsem spordijalatsite tootja. James on samal ajal NBA esindusnäoks olnud juba 20 aastat. Kui hakatakse Nike’i ja korvpalli vahel paralleele tõmbama, siis esmajoones tuuakse mängu ikkagi Jordan, mitte James.

Lionel Messi – eluaegne leping Adidasega (1 miljard dollarit)

Nike on kõige rikkam ja suurem spordivarustuse tootja, kuid nende suurim konkurent Adidas üritab samuti kõrges mängus püsida. Kui Nike’il on Ronaldo, siis Adidas sai endale Messi. Seejuures oli argentinlane kuni 2006. aastani Nike’i klient, kuid seejärel hüppas ta suure rivaali juurde üle. Veel 2006. aasta MM-i eel olevat Messi osalenud Nike’i fotosessioonil, kuid need pildid ei näinud kunagi päevavalgust. Wall Street Journali teatel otsustati vahetuse kasuks, kuna Nike ei vastanud Messi isa Jorge palvele saata neile dressipükse ja -pluuse.

Praeguseks ongi Messi ilmselgelt Adidase esindusnäoks. Ta sõlmis Saksamaa sporditarvetefirmaga eluaegse lepingu 2017. aastal. Ka talle makstakse selle eest väidetavalt üks miljard dollarit. Seejuures ei tee Messi ühtegi erandit ja kannab Adidase toodangut alati. 2022. aastal PSG ridades mängides panid PSG mängijad jalga Jordani logoga Nike’i jalanõud, kuid ainus erand tehti Messile, kes kandis Adidase toodangut. Hiljem udustati Messi jalanõudel Adidase logo ära, et seda ei oleks näha.

Sporditarvetefirmadega sõlmitud lepingute poolest on Jordan, Ronaldo, James ja Messi võrreldes ülejäänud atleetidega täiesti eraldi kategoorias. Paremuselt järgmine kontraht on golfilegendil Tiger Woodsil. Senise 27 aasta jooksul on ta Nike’ilt teeninud 490 miljonit dollarit.

Edetabelis kuuendalt kohal leiab korvpalluri Stephen Curry (pikaajaline leping Under Armoriga 470 miljoni dollari väärtuses), seitsmendalt tennisisti Roger Federeri (10 aasta pikkune leping Uniqloga 300 miljonile dollarile) ja kaheksandalt korvpalluri Kevin Duranti (eluaegne leping Nike’iga 300 miljonile dollarile).