Kas Evans ja Lappi hakkavad kaarte segama? Viis detaili, mida Sardiinia rallil jälgida
Front bg
29 mai 16:00

Kas Evans ja Lappi hakkavad kaarte segama? Viis detaili, mida Sardiinia rallil jälgida

Autoralli MM-hooaeg on vaikselt lähenemas poole peale. Neljapäeval (1. juunil) saab stardi Sardiinia ralli, mis on aasta kuuendaks etapiks. Kokku on kavas 13 osavõistlust. Teine järjestikune kruusaralli annab tiitliheitlusest ilmselt veelgi parema pildi.

Ajalooliselt on Sardiinia ralli olnud väga edukas ka eestlastele. Just sel Itaalia saarel võitis Tänak karjääri esimese WRC-ralli (2017. aastal) ning kerkis ka esimest korda poodiumile (2012. aastal). Lisaks oli ta Sardiinias parim ka mullu.

Mida tuleks aga tänavusel Sardiinia rallil tähelepanelikult jälgida?

Lappil ja Evansil head stardipositsioonid

Hooaja eel tõdeti, et tiitlit hakkavad ilmselt omavahel jagama Kalle Rovanperä (Toyota), Ott Tänak (M-Sport) ja Thierry Neuville (Hyundai). Sel hooajal on end heast küljest aga näidanud ka Elfyn Evans (Toyota). Aina paremini on autoga sõbraks saanud Esapekka Lappi (Hyundai).

Kruusarallidel on stardipositsioon äärmiselt oluline. Sardiinias võivadki Evans ja Lappi hakata korralikult kaarte segama. Reedesel päeval saab Evans rajale neljandana ning Lappi kuuendana. See tähendab, et nad võivad laupäevaks endale kätte võidelda korralikud positsioonid, millelt on juba hea poodiumikohti rünnata.

Evans suures mängus

Mullu võiduta jäänud ja ainult neljal korral poodiumile kerkinud Evans on tänavu leidnud hoo, mida ta näitas 2020. ja 2021. aastal. Eriti hea oli Evans Horvaatias, kus ta teenis esikoha. See oli briti esimeseks võiduks ligemale kahe aasta pikkuse pausi järel. Sellega andis Evans märku, et temaga on tänavu vaja tiitliheitluses tõsiselt arvestada.

Praeguse seisuga tundub, et Toyotal on taas kõige parem auto. Tänavuse hooaja viiest rallist on koguni neli võidetud Toyotaga. Viimati pidi Evans Portugali ralli avarii tõttu katkestama, kuid Mehhikos ja Horvaatias näidatud kiiruse põhjal võib temalt Sardiinias oodata head sõitu. Evansi ja Toyota kooslus on ka varasemalt Sardiinias hästi toiminud. Kaks aastat tagasi kerkiti seal poodiumi teisele astmele.

Lappi on leidnud stabiilsuse

Kahel eelmisel aastal pooliku võistluskalendriga leppima pidanud Esapekka Lappi teenis tänavuseks hooajaks mõneti ootamatult Hyundais põhisõitja koha. Esimesed kolm rallit tema jaoks aga ebaõnnestusid. Samas näiteks Rootsis oli tal poodiumile kerkimiseks vajalik kiirus olemas.

Kahel viimasel etapil on Lappi end aga käima saanud. Nii Horvaatias kui ka Portugalis läks kirja kolmas koht. Tiitliheitlusesse Lappi tänavu kindlasti ei sekku, kuid praeguseks on ta tõestanud end sõitjana, kes võib mõnel rallil kerkida kõige kõrgemasse mängu. Lappi senise karjääri ainus võit WRC-sarjas pärineb 2017. aasta Soome rallilt. Ilmselgelt on ta võimeline tänavu sellele lisa teenima.

Ogier segab taas vett

Portugali rallit kõrvalt vaadanud kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier on Sardiinias taas stardis. Ajalooliselt on talle seal sõitmine sobinud ning kokku on ta Sardiinias võidutsenud neljal korral. Edukam on ta olnud ainult Monte Carlos, Mehhikos, Portugalis ja Walesis.

Ilmselt lootis Ogier, et MM-sarja üldarvestuses tõusevad enne Sardiinia rallit temast mööda ka Evans ja Neuville. Reaalsuses on Ogier üldarvestuses kolmas. Evans on temaga võrdsete punktide juures neljas ja ühe punktiga maha jääv Neuville viies.

Sardiinia karmides oludes on hilisem stardikoht ilmselgeks boonuseks. Kui kolmandana rajale minek on hea, siis viiendana veelgi parem. Kindlasti muudab Ogier oma kohaloluga tiitliheitluse veelgi põnevamaks. Muuhulgas andis Ogier hiljuti teada, et ta stardib ka hooaja seitsmendal rallil Keenias. Seega võib prantslase tiitlijahti üsna tõsiselt võtma hakata.

Rovanperä kandis end ise maha

Portugali ralli järel MM-sarja liidriks kerkinud Rovanperä peab Sardiinias olema teepuhastaja rollis.  Seda 22-aastane soomlane aga ei naudi. Mulluse maailmameistri sõnul ei suudagi ta sel nädalal suurde mängu sekkuda.

„See ei ole minu lemmikralli. Arvan, et esimesena startides ei ole mul võimalik seal võita. Ma ei näe seda juhtumas. Püüame head tulemust, kuid reedel esimesena rajale minnes on see keeruline,” kandis Rovanperä wrc.com’iga rääkides end juba enne võistlust maha.

Samas näitab ka ajalugu, et Rovanperäl ei ole Sardiinias seni hästi läinud. WRC autoga on ta seal osalenud kolmel korral. Esmalt tegi ta 2020. aastal avarii. Aasta hiljem rikkusid tulemuse tehnilised probleemid (kirja läks 25. koht). Mullu lõpetas ta võistluse viiendana.

MM-sarja üldseis enne Sardiinia rallit (5/13):

  1. Kalle Rovanperä (Toyota) 98 punkti
  2. Ott Tänak (M-Sport) 81
  3. Sebastien Ogier (Toyota) 69
  4. Elfyn Evans (Toyota) 69
  5. Thierry Neuville (Hyundai) 68
  6. Esapekka Lappi (Hyundai) 49

Sardiinia ralli

Millal toimub? 1. – 4. juuni

Mitu kiiruskatset sõidetakse? 19

Ralli kogupikkus? 322,795 km

Mis pinnasel sõidetakse? Kruusal

Kus asub võistluskeskus? Olbia, Sardiinia

Esmakordselt MM-sarjas? 2004. aastal

Ralli viimane võitja? Ott Tänak, 2022. aastal

Kõige rohkem võite? Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier 4 võitu