Jõhkra jalalöögi tulemusena tiitlita jäänud maailma parim tahab UFC meistrivööd tagasi
Front bg
14 märts 11:13

Jõhkra jalalöögi tulemusena tiitlita jäänud maailma parim tahab UFC meistrivööd tagasi

Mullu suvel maailma parima vabavõitleja austavat nimetust kandnud Kamaru Usman jäi augusti lõpus ootamatult tiitlist ilma. Usman kontrollis kergekeskkaalu tiitlimatšis Leon Edwardsiga asjade kulgu, kuid üks hetk viienda raundi lõpus maksis talle kätte. Edwardsi täpne jalalöök vastu Usmani pead kukutas senise kuninga troonilt. 18. märtsi õhtul tahab Nigeeria Õudusunenäo hüüdnime kandev USA vabavõitleja UFC 286 peamatšis oma meistrivööd tagasi.

Toonase ebaõnnestumise tulemusena võttis 35-aastane Usman korraks aja maha. Seejärel jõuti kokkuleppele kordusmatšis Edwardsiga ning siis algas juba põhjalik ettevalmistus. Sotsiaalmeedias avaldatud fotode põhjal võib öelda, et ilmselt on Usman jõudnud senise karjääri parimasse füüsilisse vormi. Edwards on samal ajal kerkinud Suurbritannias superstaari staatusesse. 18. märtsi õhtul Londonis O2 Arenal peetava võitlusõhtu piletid paisati müüki vabavõitlusmaailmas enneolematult kõrgete hindadega. Pääsmed jäid vahemikku 500 kuni 5000 USA dollarit.

Hinnaline tiitlimatš

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KAMARU USMAN (@usman84kg)

Edwardsi ja Usmani duell jõuab ka vaatajateni tasuliste ülekannete kaudu. ESPN tõstis seejuures hinda 5 dollari pealt 79.99-ni. Sellise kategooriaga UFC matš peeti Londonis viimati 2016. aastal.

Edwardsi ja Usmani omavaheline ajalugu on aga tegelikkuses veelgi pikem. Varasemalt on kohtutud kahel korral. Esimene duell leidis aset juba 2015. aastal. Toona jäi Usman peale kohtunike häältega. Seejuures ei olnud tegemist veel tiitlimatšiga.

Meeste teine vastasseis leidis aset mullu 20. augustil. Kergekeskkaalu meistrivöö 2019. aastal enda valdusesse saanud Usman oli suur soosik. Eelnevalt oli ta trofeed kaitsnud juba viiel korral. Salt Lake City’s toimunud UFC 278 võitlusõhtul läksid Usmani jaoks aga asjad valesti ning Edwards võitis üllatuslikult viienda raundi nokaudiga. Lõpugongini oli sel hetkel jäänud kõiges 56 sekundit. Alles teise britina UFC meistrivöö võitnud Edwardsile tõi võidu täpne jalalöök pähe.

Usman läks toonasele matšile vastu maailma parima vabavõitlejana. Ta oli olnud üheksa aastat kaotuseta ning UFC-s võitnud kõik 14 matši. Dana White’i poolt juhitud vabavõitlussarja kõigi kaalukategooriate ühises pingereas paiknes ta esimesel positsioonil.

Seejuures domineeris Usman ka toonase matši käiku. Enne otsustavat tabamust oli Nigeeria päritolu ameeriklane sooritanud 247 lööki, millest täpseteks osutusid 189. Edwardsi vastavad näitajad olid kõigest 85 ja 64.

31-aastane Edwards on karjääri jooksul 20 võidu kõrvale saanud kolm kaotust. Viimati jäi ta vastasele alla just 2015. aastal, kui leidis aset tema esimene duell Usmaniga. Seejärel on ta alistanud kümme konkurenti järjest.

„Sel korral saab olema hoopis teistsugune matš. Ma ei ole Suurbritannias kodupubliku ees kordagi kaotanud. Ma ei ole Londonis kunagi vastasele alla jäänud. Seda nii profi kui ka amatöörina. Seega olen väga enesekindel,” teatas Edwards matši eel kodumaa meediale.

Edwardsi mullune triumf teenis aasta parimate MMA-hetkede valimisel hulga esikohti. Briti nokauti hinnati mitmel pool kõige vingemaks ning näiteks valis populaarne väljaanne MMA Junkie Edwardsi võidu aasta tagasitulekuks. Seda ikka põhjusel, et enne nokauti oli britt selges kaotusseisus. Kõik kolm kohtunikku olid enne tabavat jalalööki valmis andma Usmanile kindla võidu.

Statistika soosib endist tšempionit

Vaatamata suurele triumfile ja meistrivöö võitmisele oli Edwardsi sõnul toonane esitus tema karjääri üks halvemaid. „Tegemist oli minu ühe kehvema matšiga UFC-s. Siiski õnnestus mul võita maailma edetabeli esinumbrit. Suutsin keerulises olukorras jääda rahulikuks. See näitab minu võitlejahinge, et väljusin raskest seisust võitjana. Lisaks tõestas antud nokaut minu head mentaalset võimekust. Olen kordusmatši eel enesekindel. Usun siiralt, et olen vastasest parem. Ma ei kujuta ette, kuidas ta mind Londonis võita võiks,” kuulutas Edwards.

Senise karjääri statistika annab selge eelise aga endisele tšempionile. Löökide täpsus on Usmanil olnud 53 %, Edwardsil 51 %. Täpseid ja tugevaid lööke teeb Usman ühe minuti jooksul 4,55. Edwardsi vastav näitaja on 2,59. Selliste löökide tõrjumise protsent on Usmanil 57, Edwardsil 53.

Kui Usman tahab võitluse viia maha, siis see õnnestub tal 48 % juhtudest, Edwardsil aga 34 %. Kui vastane tahab aga Usmanit maasvõitlusele sundida, siis suudab ta tõrjuda koguni 97 % nendest katsetest. Edwardsi tõrjeprotsent on omakorda 68.

18. märtsi õhtul Londonis peetaval võitlusõhtul on Edwardsi ja Usmani duell ainsaks tiitlimatšiks. Suurt tähelepanu püüab aga ka kergekaalu duell Justin Gaethje ja Rafael Fizievi vahel.

UFC 286

Leon Edwards vs Kamaru Usman

kergekeskkaalu tiitlimatš

O2 Arena London, 18. märts 2023

Leon Edwards vabavõitlejana

Võite: 20

Võite nokaudiga: 7

Võite alistusvõttega: 3

Kaotusi: 3

Kamaru Usman vabavõitlejana

Võite: 20

Võite nokaudiga: 9

Võite alistusvõttega: 1

Kaotusi: 2