Golfile panustamine. Miljonite võimaluste maa
Front bg
07 juuni 11:00

Golfile panustamine. Miljonite võimaluste maa

Golf on spordile panustajate seas olnud aastaid üks populaarsemaid alasid. Eriti Suurbritannias ja mujal Lääne-Euroopas. Praegu on tegemist aga ühe kiiremini kasvava spordiennustuse valdkonnaga Põhja-Ameerikas.

Ala katuseorganisatsioon PGA Tour on panustamisfirmadega tegemas aina suuremat koostööd ning see on viinud võimalused täiesti uuele tasemele. Kuna golfi tulemusi ennustab aina rohkem inimesi, siis on tunduvalt kasvanud ka panuste variatiivsus. Turniirid kestavad neli päeva ning see lubab pidevalt teha uuendusi nii ennustajate kui ka kihlveokontorite poolt.

Nagu panustamise puhul tavaks, siis edu toovad reeglina eelteadmised. Kui oskad välja tuua mängijate tugevusi ja nõrkusi, siis on võimalusi kohe hoobilt rohkem. Kuna turniire peetakse üle maailma palju, siis on teemaga kurssi viimise järel valikuvõimalusi sisuliselt lõputult.

Golfi plussina on mitmel pool välja toodud tõsiasja, et paljud panustajad ei ole antud ala enda jaoks veel avastanud. See võib tähendada tavapärasest paremaid koefitsiente. Kui näiteks jalgpallis on panustajaid palju, siis võib ka koefitsientides vähem väärtust peidus olla.

Golfile panustamise teeb tihtipeale põnevaks ka ala konkurentsitihedus. See tähendab, et alati ei võida esimene või teine soosik ning parimaks võib kerkida ka nö must hobune, kelle triumfile raha pannes on võimalik juba rohkem teenida.

Siinkohal tuleb meeles pidada, et golfi puhul on tegemist individuaalspordialaga ehk kogu sooritus sõltub ühest sportlasest. Võistkonnaalale panustades on olukord hoopis teistsugune. Vaja on kogu kollektiivi panust.

Mille peale saab golfis panustada?

Võitjale. Igal spordialal saab alati ennustada võitjat. Tihti on see kõige lihtsam ja loogilisem vorm inimese jaoks, kes ei ole ala peensustega nii täpselt kursis.

Alla või üle. Nagu jalgpallis saab panustada, kas meeskond lööb üle või alla ühe/kahe/kolme jne värava, siis samamoodi on golfis võimalik ennustada, kas mõni mängija läbib raja alla või üle ette antud löökide arvu.

Kindel sooritus. 1986. aasta ameerika jalgpalliliiga NFL-i finaalis ehk Super Bowlis tehti ajalugu, kui Las Vegase panustamisettevõtted pakkusid ennustajatele võimalust, kas William Perry teeb touchdown’i või mitte. Nii on golfis näiteks võimalik panustada, kas mõni konkreetne mängija lööb palli ühe sooritusega auku ehk saab kirja hole-in-one’i.

Pikema vinnaga ennustused. Kui turniiri võitjat on võimalik ennustada vahetult jõuproovi eel, siis suurturniiride puhul saab seda teha ka pikalt ette. Nii on näiteks võimalik golfi suurturniiride ehk Major Championshipside võitjaid ennustada juba hooaja alguses. Golfi suurturniire on aastas neli. USA-s peetakse Masters Tournamenti, US Openit ja PGA Championshipi ning Šotimaal on kavas The Open Championship.

Live-panustamine. Spordiennustuse üks põnevamaid ja kaasahaaravamaid vorme on võistluse käigus panuste tegemine. See annab fännile juba võimaluse sündmusi jälgida ja teha sealt omad järeldused. Taaskord on võimalik panustada võitjale, päeva parimale, löökide arvule või mõne kindla mängija konkreetse soorituse peale. Võistluse käigus muutuvad koefitsiendid seejuures reaalajas.

Praeguseks ongi live-panuste tegemine muutunud golfis aina populaarsemaks. Eelkõige köidavad inimesi sellega kaasnev põnevus ja ettearvamatus. Reaalajas panustamine annab dünaamilisema ja interaktiivsema kogemuse. Taibukamad spordijälgivad suudavad tihti ära tabada nö momentumi. Tegemist on olukorraga, kus sündmuste käik hakkab järsku ühes kindlas suunas liikuma. Samal ajal reaalsed tulemused seda veel toetada ei pruugi. Selle õige hetke tabamine võib live-panustamises edu saavutamiseks olla tõeliseks kaalukeeleks. See on ka põhjus, miks paljud live-panustajad jälgivad võistlust otse sündmuspaigas. See annab parema tunnetuse ja võimaldab eelnevalt mainitud momentumi muutust paremini tajuda.

Mida peab golfile panustamise juures jälgima?

Sportlase viimase aja vormi. Kuidas tal on läinud viimasel viiel turniiril? Aga viimasel kümnel? Sealt annab välja lugeda kindlaid mustreid, mida tasub jälgida.

Raja sobivust. Golfis on võistlusrajad igal pool erinevad. Mõnele sportlasele võib üks konkreetne rada või raja tüüp sobida teistest tunduvalt paremini. Samas võib olla ka vastupidi, et kusagil ei tule asjad üldse välja.

Konkreetse võistluse ajalugu. Jälgida tuleb ka konkreetse võistluse ajalugu. Kuidas on kindlal sportlastel varasemalt läinud või mitme löögiga seal tavaliselt rada läbitakse?

Vigastuste ajalugu. Sportlane võis ju eelmisel hooajal hea olla, kuid hiljuti saadud trauma võib tema võimalusi kõvasti pärssida. Nii tuleks panustamise korral end kursis hoida ka golfari tervisliku seisundiga.

Ilma. Golf on välitingimustes peetav spordiala. Seega tuleb mõnda panust tehes jälgida ka ilma. Golfis võivad tugevad tuuled sooritusi väga palju mõjutada. Vihmasadu võib samuti rajad aeglasemaks muuta. See tähendab suuremat löökide arvu. Tegemist on olulise argumendiga, kui panustada löökide arvule või nö alla-üle löökide arvule. Samamoodi on oluline sportlase rajale pääsemise kellaaeg. Hommikul mängides on rajad tihti pehmemad ja aeglasemad. Pärastlõunal mängides on päike tihti rajad kuivemaks ja kiiremaks muutnud.