El Clasico teekond uude ajastusse. Kas Barcelona kallutab tiitliheitluse Realiga lõplikult enda kasuks?
Front bg
15 märts 15:03

El Clasico teekond uude ajastusse. Kas Barcelona kallutab tiitliheitluse Realiga lõplikult enda kasuks?

Eelmisel kümnendil oli jalgpallimaailmas kõige oodatumaks duelliks El Clasico ehk Madridi Reali ja FC Barcelona mõõduvõtt. Seda peaasjalikult antud perioodi maailma kahe parima jalgpalluri Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi vastasseisu tõttu. 2018. aastal siirdus Ronaldo Torino Juventusesse ning asjad hakkasid muutuma. 2021. aastal pühkis Messi Barcelona tolmu jalgelt ning sisuliselt kogu Hispaania kõrgliigas algas uus ajastu. Ajastu võib küll uus olla, kuid El Clasico kütab alati kirgi ning pakub kuhjaga põnevust.

Barcelona ja Real on sel hooajal kolmel korral juba omavahel kohtunud, kuid pühapäeval ees seisev matš on ilmselt eelnevatest kaalukam. Nimelt võib sisuliselt selgeks saada tänavuse aasta Hispaania meister.

Viimati võitis Barcelona

La Ligas mängiti sel hooajal esmakordselt oktoobris. Toona võitis Real koduväljakul 3:1. 15. jaanuaril kohtuti Saudi Araabias Hispaania Superkarika finaalis. Barcelona võitis 3:1. 2. märtsil oldi vastamisi Hispaania karikasarja poolfinaali avamatšis. Barcelona võitis võõrsil 1:0. Korduskohtumine Barcelonas leiab aset 5. aprillil.

Nüüd aga eelseisva duelli juurde. Pühapäeval mängitakse Kataloonias. Barcelonal on tabeliliidrina koos 65 punkti, Real on teine 56 silmaga. Hooaja lõpuni on mõlemal 13 kohtumist. Seega otsustab pühapäevane matš, kas La Ligas läheb veel põnevaks või võib Barcelona šampused juba külma panna. Kui Real on Hispaania kõrgliigas tiitlikaitsja, siis Barcelona krooniti viimati tšempioniks 2019. aastal. Enam kui miljardi euro suuruse võlakoorma all ägava Barcelona jaoks on tiitlipõud veninud lubamatult pikaks.

Barcelona mängumootor jooksis aastavahetuse paiku sisuliselt laitmatult, kuid märtsi alguses viskas libastumisi sisse. Seejärel on nappide võitude toel enesekindlus siiski tagasi saadud. Kahes viimases liigamängus on neile 1:0 võidu toonud brasiillane Raphinha.

Reali mäng liigub aga täiesti ameerika mägedel. Kord lüüakse Liverpooli võrku viis palli ning seejärel tehakse koduliigas täiesti ilmetu partii. Ekspertide sõnul suudavad Madridi klubi staarid end Meistrite liigas kokku võtta, kuid koduses liigas on motivatsiooniga ilmselgelt probleeme.

Benzema vs Lewandowski

Pühapäevases liigamängus peaks mõlema klubi motivatsioon olema aga laes. Kui aastaid oli Reali ja Barcelona vastasseis maailma kahe parima jalgpalluri duelliks, siis nüüd lennatakse peaaegu sama kõrgelt. Praegu on mõlema meeskonna suurimaks staariks vananev tipuründaja. Aastaid Madridi suurklubi rünnakuid vedanud Karim Benzemal on vanust passis 35 eluaastat. Eelmisel suvel Barcelonaga liitunud Robert Lewandowskil on samal real number 34.

Benzema on mullune Ballon d’Or’i võitja. Lewandowski oli parima austavat nimetust väärt 2020. aastal, kuid toona jäi koroonaviiruse tõttu trofee välja andma. Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA „The Best” auhinna on poolakas võitnud aga 2020. ja 2021. aastal. Viimati mainitud aastal jäi Lewandowski Ballon d’Or’i valimisel napilt alla Lionel Messile endale.

Praegu käib mõlemas klubis täie hooga ka uute supertähtede vormimine. Valitseva Meistrite liiga tšempioni Reali puhul on kõige rohkem staari ainest 22-aastases brasiillasest ääreründajas Vinicius Júnioris.

Kiiret ja osavat Viniciust loetakse maailma üheks parimaks ääreründajaks. Paljude silmis on ta kerkinud parimaks Brasiilia tegevjalgpalluriks. Mulluses Meistrite liiga finaalis Liverpooli vastu lõi just tema Reali võiduvärava. Lähiaastatel peaks Viniciuse kõrval Reali teiseks juhtmängijaks olema 24-aastane uruguaylane Federico Valverde.

Xavi erinevad mänguplaanid

Real on üldse panustanud suuri summasid noorte brasiillaste hankimiseks. Aina olulisemasse rolli on kerkimas 22-aastane ääreründaja Rodrygo. Detsembris maksti umbes 60 miljonit eurot 16-aastase ründaja Endrick Felipe eest. Reali esindustiimiga liitub ta 2024. aasta suvel.

Varasemalt valmis superstaare ostnud Realil on nüüd mängijate hankimisel tekkinud oma kindel käekiri. Brasiiliast otsitakse noori ründetalente. Keskväljale tuuakse noori Prantsusmaa ässasid ning kaitsesse proovitaks leida vabaagendi staatuses olevaid tippmehi.

Barcelona tulevik on ehitatud eelkõige kodumaistele meestele. Juba praegu olulistes rollides olevad poolkaitsjad Pedri ja Gavi peaksid lähiaastatel olema klubis A ja O. Pedril on seejuures vanust alles 20 ja Gavil 18. Gavi on klubi enda kasvandik, kes liitus noortesüsteemiga juba 11-aastaselt. Klubi kasavandikest on olulisse rolli kerkimas 19-aastane vasakkaitsja Alejandro Balde. Suurt tulevikku ennustati samuti läbi La Masia tippu jõudnud 20-aastasele ründajale Ansu Fatile, kuid tema ei ole ränga põlvevigastuse järel enam varasemat sära näidata suutnud.

Pedri ja Gavi kõrval saab aina enam tähelepanu Uruguay koondise 23-aastane kaitsja Ronald Araujo. Reeglina keskkaitses tegutsev uruguaylane võib tänu oma kiirusele edukalt toimetada ka vasakkaitses. Viimatises matšis Reali vastu ta just seda tegigi ning suutis Madridi suurklubi ässa Vinicius Júniori kinni võtta. Hiljuti MM-i vaadanud fännidele Araujo nimi ilmselgelt ei meenu. Seda põhjusel, et Kataris toimunud maailmameistrivõistlusi pidi kaitsja vigastuse tõttu kõrvalt vaatama.

Pühapäevase La Liga kohtumise eel vaadatakse väga palju just antud karikamängu suunas. Aastaid on Barcelonat teatud tiimina, kes tahab palli vallata ja võib vajadusel vastase justkui surnuks sööta. Nüüd näitas katalaanide juhendaja Xavi, et tema arsenalis on palju rohkem käike. Copa del Rey poolfinaali avakohtumises hoidsid nad palli kõigest 35 % mänguajast. Viimati juhtus selline asi hooajal 2013/14. Seejuures ei suutnud Real teha aga raamide vahele ühtegi pealelööki. Xavi on tõestanud end vägagi pragmaatilise juhendajana, kes oskab asetada tulemuse mängupildist kõrgemale. Reali juhendaja Carlo Ancelotti peab eelkõige tegelema mängijate motiveerimisega.

EL CLASICO  AJALUGU

Esimene mäng: 1902. aasta 13. mail, Barcelona võitis 3:1

Suurim võit: Madridi Real – FC Barcelona 11:1 (19. juuni 1943)

Kõige resultatiivsem mängija: Lionel Messi 18 väravaga

Kõige rohkem mänge: Sergio Busquets 46 mängu

Omavahelisi ametlikke mänge: 252

Realil 101 võitu

Barcelonal 99 võitu

Viike 52