Aasta suurim spordisündmus! Super Bowlid pakuvad ennenägematut närvikõdi
Front bg
30 jaan. 15:00

Aasta suurim spordisündmus! Super Bowlid pakuvad ennenägematut närvikõdi

USA-s on Super Bowl iga-aastaselt kõige vaadatum telesaade. Ameerika jalgpalliliiga NFL-i finaalmängule ei saa ükski teine teleülekanne ligilähedalegi. Mullu vaatas USA-s Super Bowli 112,17 miljonit inimest. Tegemist on läbi aegade teise tulemusega. Enamat suudeti ainult 2014. aastal. Toona oli jälgijaid 112,19 miljonit. Kõik see tähendab, et ringi liiguvad suured rahasummad. Mullu tuli 30 sekundi pikkuse reklaami eest maksta 7 miljonit dollarit.

Samal ajal on Super Bowli vaatajaskond kasvanud üle maailma. Otseülekannet saab näha rohkem kui 130 riigis. Suurt finaali kommenteeritakse enam kui 30 keeles. USA-s tehakse juba mitu aastat ülekannet ka hispaania keeles, kuna riigis elavad Ladina-Ameerikast pärit inimesed on mängu vastu aina suuremat huvi üles näitamas.

Kõik see tähendab, et sisuliselt iga Super Bowl kirjutatakse suurte tähtedega ajalukku. Suure tõenäosusega läheb nii ka sel korral. Tänavu peetakse finaal 11. veebruaril Las Vegases Allegiant’i staadionil 71 000 pealtvaataja ees. Esikohale hakkavad heitlema tiitlikaitsja Kansas City Chiefs ja San Francisco 49ers.

Millised finaalid on seni aga kõige eredamalt fännidele meelde jäänud?

Super Bowl XLII (3. veebruar 2008)

New York Giants – New England Patriots 17:14

New England Patriots läks Super Bowlile vastu ülisuure soosikuna, kuid lõpuks jäädi tiitlist siiski ilma. New York Giantsi võitu peetakse siiani spordiajaloo üheks suuremaks üllatuseks ning finaali ennast läbi aegade üheks paremaks või üldse parimaks Super Bowliks.

NFL-is on ainult üks meeskond suutnud võita hooaja jooksul kõik kohtumised. 1972. aastal sai sellega hakkama Miami Dolphins. Selle kordamisele jõudis lähedale 2007/08 hooaja Patriots. Finaali jõuti koondskooriga 18:0. Tom Brady oli juba tõeline superstaar ning lisaks sellele ei olnud Giantsil play-off’i jõudes mingisuguseid lootusi. Poolteist minutit enne lõpuvilet juhtiski Patriots 14:10. Seejärel andis Eli Manning kaks suurepärast söötu. Esmalt püüdis pika söödu David Tyree, kes suutis vastasega võideldes ja kukkudes suruda palli vastu kiivrit ning jääda nii mänguvahendi omanikuks. 35 sekundit enne lõppu andis Manning touchdowni söödu Plaxico Burressile. Suurüllatus oligi sündinud.

Super Bowl XIII (21. jaanuar 1979)

Pittsburgh Steelers – Dallas Cowboys 35:31

Ilmselt on tegemist siiani suurima tähtede paraadiga Super Bowlide ajaloos. Kokku osales mängus 26 tulevast Kuulsuste halli liiget. Steelersi mängujuht Terry Bradshaw jagas kaaslastele 291 meetri jagu sööte ning nendest sündis neli touchdowni. Cowboysi mängujuhi Roger Staubachi söötis kolm touchdowni.

Seitse minutit enne kohtumise lõppu hakkasid Steelersi tiimi liikmed juba tähistama. Nende eduseis oli 35:17. Cowboys ei andnud aga alla. 22 sekundit enne lõpuvilet vähendas Butch Johnsoni touchdown vahe ainult neljale punktile. Lähemale Cowboys enam siiski ei jõudnud ning otsustaval hetkel suutis Steelers vastaste löögiürituse nurjata.

Super Bowl XXIII (22. jaanuar 1989)

San Francisco 49ers – Cincinnati Bengals 20:16

San Francisco 49ers’i mängujuht Joe Montana oli selleks ajaks juba tõeline superstaar ning 49ers oli 1980-ndate parim tiim. Antud finaal tegi Montanast aga tõelise legendi.

Montana jagas kaaslastele 326 meetri jagu sööte. Esimese touchdowni söötis ta siiski alles neljanda veerandaja alguses, kui tema sööt Jerry Rice’ile tegi seisuks 13:13. Bengals pääses veel 16:13 juhtima, kuid 3.10 enne matši lõppu oli pall taas Montana käes. Kaaslaste juurde sörkinud Montana otsustas selles olukorras pingeid maandada ning viitas kaaslastele, et tribüünil on näitleja John Candy. 49ers liikus seejärel kindlalt Bengalsi värava suunas ning 34 sekundit enne lõpuvilet andis Montana touchdowni söödu John Taylorile.

Super Bowl XLIII (1. veebruar 2009)

Pittsburgh Steelers – Arizona Cardinals 27:23

Tõusude ja mõõnadega kulgenud kohtumises pääses Pittsburgh Steelers kolmandal veerandajal Arizona Cardinalsi vastu juba 20:7 juhtima, kuid 2.37 enne lõpuvilet haaras Cardinals omakorda 23:20 eduseisu. Tundus, et suur tagasitulek ongi teoks saanud. Steelersi mängujuhil Ben Roethlisbergeril olid aga teised plaanid. 35 sekundit enne lõppu leidis ta sööduga Santonio Holmesi. Väravaala tagamises nurgas seisnud Holmes venitas end võimalikult pikaks ning püüdis Roethlisbergeri söödu kinni. Samal ajal seisis ta hea selle eest, et tema varbad jääksid siiski nõutud alasse. Kõik lõppeski Steelersi jaoks õnnelikult ning nende arvele kirjutati Super Bowli võit.

Super Bowl XXV (27. jaanuar 1991)

New York Giants – Buffalo Bills 20:19

Buffalo Bills oli läbi hooaja olnud suurepärases hoos ning tundus, et neid ei olegi võimalik peatada. New York Giantsi peatreener Bill Parcelss ja tiimi kaitsekordinaator Bill Belichick keerasid aga kaitse lukku ning nurjasid Billsi võimsa ründemängu. Giantsi eesmärgiks oli hoida võimalikult palju palli ehk rohkem tegeleti jooksmise, mitte söötmisega. Samas hoiti Billsi mängujuhi Jim Kelly sööduliinid kinni. Siiski oli Billsil lõpus veel võimalik mäng võita. Billsi lööja Scott Norwood ei suutnud aga kaheksa sekundit enne lõpuvilet umbes 43 meetri kauguselt seisvat palli väravasse saata. Nii kroonitigi Giants tšempioniks.