Netflix teeb spordi tavainimese jaoks huvitavamaks ja suurendab publikunumbreid
Front bg
25 apr. 11:30

Netflix teeb spordi tavainimese jaoks huvitavamaks ja suurendab publikunumbreid

Sport on emotsioon. Spordist tehtavad dokumentaalfilmid ja -seriaalid pakuvad emotsioone, mis suurendavad omakorda janu võistluste järele. Voogedastusplatvormide ajastul on spordidokumentaalidest saanud üks suuremaid tõmbenumbreid. Inimesed armastavad staare ja tänapäevases maailmas on ekraanide vahendusel võimalik osa saada nende tegemistest ka kõige keerulisemates olukordades.

Lisaks meelelahutusele on tänapäeva tippsport ka tohutu äri. Suurem fännide arv tähendab suuremaid rahanumbreid. Nii leiutatakse ikka viise, kuidas fännibaasi kasvatada ja inimesi alale lähemale tuua. Üheks edukamaks mooduseks on osutunud dokumentaalid. Selles vallas on teerajajaks ja suureks edulooks Netflixi ning vormel-1 sarja koostööna toodetud dokumentaalseriaal “Formula 1: Drive to Survive”.

welcome-offer

Vormel-1 sarja suur edulugu

Seriaali on salvestatud võistlushooaegade kaupa. Esmalt võeti luubi alla 2018. aasta MM-hooaeg. Publiku ette paisati see esmakordselt 2019. aasta 8. märtsil. Kuna sellest sai kohene hitt, siis praeguseks on seriaali toodetud juba viis hooaega. Igal aastal on kümme osa, millest üks on 27 – 51 minutit pikk.

Vormel-1 sarja bossid on läbi aastakümnete murdnud pead, kuidas ennast USA turule paremini sisse süüa. Nagu selgub, siis kuldvõtmeks oli dokumentaalseriaal “Formula 1: Drive to Survive”. Hiljuti läbi viidud küsitlusest selgus, et rohkem kui pooled USA-st pärit vormelifännid hakkasid ala jälgima tänu nimetatud seriaalile. Kõigel sellel on veel üks konkreetne tulemus. Tänavu sõidetakse USA-s koguni kolm vormel-1 etappi. 7. mail kihutatakse Miamis, 22. oktoobril Austinis ning 18. novembril Las Vegases. Viimati oli USA-s ühel hooajal kolm etappi 1982. aastal.

Dokumentaalseriaalil võib olla ka hoopis teine vaatenurk ja seda palju kaugemasse aega. Nagu on tõdetud, siis hea spordilugu ei aegu kunagi. ESPN-i ja Netflixi koostöös valminud “The Last Dance” heitis pilgu korvpallistaari Michael Jordani viimasele hooajale Chicago Bullsis. Juba toona oli ette teada, et 1997/98 jääb Jordanile Bullsi ridades viimaseks. Selle ajaloolise sündmuse puhul lasti ka kaamerad läbi aegade parimale korvpallurile vägagi lähedale. Avalikkuse ette jõudis sari 2020. aasta 19. aprillil ehk koroonaviiruse algusajal. Kodus istuvatele spordifännidele oli see ideaalne, kuna antud perioodil võistlussporti piirangute tõttu teha ei saanud.

Eelkõige on spordialasid tiivustanud aga vormel-1 sarja edu. Nii jõudis tänavu 13. jaanuaril Netflixi kaudu avalikkuse ette tennisest rääkiv dokumentaalseriaal “Break Point”. Netflix teeb siinkohal koostööd meeste tennise katuseorganisatsiooni ATP-ga ning ka naiste turniire korraldava WTA-ga.

Avahooaeg on jagatud kahte ossa, millest mõlemas on viis episoodi ehk taaskord kümme osa aasta peale. 13. jaanuaril avalikkuse ette jõudnud esimeses komplektis keskendutakse mullustele Austraalia lahtistele, Indian Wellsile, Madridi lahtistele ning Prantsusmaa lahtistele. Juunikuus paisatakse korraga eetrisse järgmised viis osa. Seal näeb lähedalt Wimbledonis, Eastbourne’is Queen’s Club’is, US Openil ning aastalõputurniiridel toimunut.

Kui vormel-1 sarjast jutustavas seriaalis jõutakse järeldusele, et vormelite rooli keeravad mehed ja hävituslennukite piloodid on justkui samasuguse mõttemaailma ning mentaalse võimekusega, siis tennisemängijate puhul keskendutakse sellele, kuidas vaimselt hakkama saada alal, kus võitluses maailma parimate vastu sõltub kõik ainult sinust.

Aina rohkem spordialasid avab end publikule

Tennises on vaimse valmisoleku olulisusest räägitud sisuliselt kogu aeg. Tihti võidabki sportlane, kes on mentaalselt tugevam. Varasemalt on Netflixi kaudu vaatajateni jõudnud dokumentaalsari neljakordsest suure slämmi võitjast Naomi Osakast. Noorena tippu jõudnud Osaka puhul on fookusesse kerkinud vaimne tervis, millele jaapanlanna on aastate jooksul ise on palju tähelepanu juhtinud. Kolmeosalise sarja teises osas keskendutakse just sellele.

Värvikate spordipersoonide lugusid on ekraanile toodud palju ja seda tehakse ka edaspidi. Praegu tundub, et kõige enam soovitakse siiski kopeerida vormel-1 eeskuju. Nagu eelnevalt mainitud, siis sarnast teed on läinud tennis. Samasuguse teekonna on ette võtnud ka golf. Taaskord teeb Netflix koostööd ala katuseorganisatsiooniga. Golfi puhul siis PGA Touriga. „Full Swing’i” esimene hooaeg kaheksa osaga jõudis vaatajateni tänavu 15. veebruaril.

Praeguseks ongi paljud spordialad, atleedid ning ka võistkonnad mõistnud, et aina konkurentsitihedamas maailmas tuleb pakkuda fännidele senisest veelgi rohkem. Ka tavainimene tahab näha kaadri taha. Kui ühed seda võimalust juba pakuvad, siis peavad seda tegema ka teised. Selles vallas on Netflix avanud spordifännide jaoks tõelise aaretelaeka, mis pakub pidevalt midagi uut, huvitavat ja ennenägematut. Nii jõuab juunikuus vaatajateni jalgratturite mitmepäevasõidu Tour de France’i karmi katsumuse kaadritagune elu. Fookusesse on võetud kaheksa tiimi tegemised. Et kõik põnev ka vaatajateni jõuaks, siis selle eest hoolitseb Tour de France’i korraldaja A.S.O.

welcome-offer