Nadal on audis. Kas Djokovic kerkib läbi aegade parimaks? Kes peatab Swiateki?
Front bg
23 mai 12:30

Nadal on audis. Kas Djokovic kerkib läbi aegade parimaks? Kes peatab Swiateki?

Tänavused Prantsusmaa lahtised tennisemeistrivõistlused on tähelepanu keskpunktis juba enne suurvõistluse algust. 18. mail jõudis avalikkuse ette info, et aastate jooksul Pariisis 14 tiitlit võitnud Rafael Nadal peab tänavust turniiri puusavigastuse tõttu kõrvalt jälgima. Vaatamata uhkele ajaloole ei hinnatud Nadali sel korral aga suurimaks favoriidiks. Soosikute pingereas oli ta viimaste aastate traumade tõttu paigutatud kolmandaks.

36-aastane Nadal tegi Prantsusmaa lahtistel debüüdi 2005. aastal. Seejärel on ta seal alati väljakule astunud. Esikohata on ta jäänud ainult neljal juhul (2009., 2015., 2016. ja 2021. aastal). Nüüd on Pariisis kõik teisiti. Liivakuningat ei ole. Tänavustel Austraalia lahtistel puusa vigastanud Nadal lubas järgmise hooaja järel karjääri üldse lõppenuks kuulutada. Ehk ilmselt näeb teda Prantsusmaa lahtistel veel ainult ühe korra.

welcome-offer

Suurimaks soosikuks Alcaraz

Vaatamata Nadali puudumisele tuleb tänavune suurim soosik Hispaaniast. Favoriidiks loetakse Carlos Alcarazi. 20-aastane hispaanlane hoiab maailma edetabelis praegu esimest positsiooni. Mullusel US Openil võitis ta karjääri esimese suure slämmi turniiri. Prantsusmaal katkes eelmisel aastal tema teekond veerandfinaalis. Nüüd nähakse just temas uut liivaväljakute kuningat.

Soosik number kaks on legendaarne serblane Novak Djokovic. Esmaspäeval 36-aastaseks saanud Djokovic on Pariisis võidutsenud 2016. ja 2021. aastal. Kõigi aegade edetabelis jagavad Djokovic ja Nadal praegu 22 suure slämmi tiitliga esikohta. Pikalt arvati, et Nadali parim võimalus trofeedele lisa saada on just tänavused Prantsusmaa lahtised. Nüüd tõmbas vigastus sellele kriipsu.

Nadali trauma avab seega Djokovicile ukse kõigi aegade parima troonile. Serblase tervis on olnud piisavalt hea, et ta võiks tipus püsida veel paar aastat. Lisaks kõigi aegade parima austavale nimetusele jahib Djokovic ka kalendriaasta suurt slämmi. Austraalia lahtised ta tänavu juba võitis. Nadali puudumisel muutus tema potentsiaalne teekond Pariisis kindlasti lihtsamaks.

Ennustuste kohaselt jagavadki tänavuse Prantsusmaa lahtiste tiitli maailma edetabelit juhtiv Alcaraz ja kolmandal tabelireal paiknev Djokovic. Soosikuks number kolm hinnatakse 20-aastast Taani tõusvat tähte Holger Runet. Siiski hinnatakse tema võimalusi võrreldes Alcarazi ja Djokoviciga tunduvalt madalamateks.

Edasi vaadatakse juba venelase Daniil Medvedevi (27-aastane), norralase Casper Ruudi (24), kreeklase Stefanos Tsitsipase (24) ja itaallase Jannik Sinneri (21) poole. Reaalsuses ongi meeste tennises aina jõulisemalt toimumas põlvkondade vahetus. Maailma edetabeli 20 parema seas on praeguseks ainult kaks mängijat, kellel vanust üle 30. Nendeks on Djokovic ning 15. positsioonile langenud Nadal. Hiljuti teatas Prantsusmaa lahtistest loobumisest ka 36-aastane Andy Murray. Tema otsustas keskenduda Wimbledonile ja muruhooajale.

Swiatek domineerib naiste tennist

Naiste konkurentsis on sel korral olemas selge soosik. 21-aastane poolatar Iga Swiatek on maailma edetabelis hoidnud juba üle aasta kindlalt esikohta. Praegu lähebki ta sisuliselt igale turniirile vastu soosikuna. Eriti hea on ta olnud liivaväljakutel ning seejuures ka Pariisis. Tänavusele suurturniirile tuleb ta vastu tiitlikaitsjana. Lisaks mullusele on Swiatek Prantsusmaa lahtistel võidutsenud ka 2020. aastal. Seejuures on Swiatek soosik ka vaatamata teda viimasel ajal seganud reievigastusele.

Swiateki peamiseks ohustajaks loetakse valgevenelannat Arõna Sabalenkat. 25-aastane Sabalenka võitis tänavu Austraalias karjääri esimese suure slämmi tiitli. Maailma edetabelis on just Sabalenka Swiateki suurimaks ohustajaks.

Favoriitide pingereas järgnevad kahele esimesele Jelena Rõbakina, Paula Badosa, Ons Jabeur, Barbora Krejcikova ning Läti esireket Jelena Ostapenko. Ostapenko krooniti mäletatavasti Prantsusmaa lahtiste võitjaks 2017. aastal.

Eestlannade keerukas hooaeg

Turniiri põhitabelis on ka eestlannad Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi. Mõlema tänavune hooaeg on kulgenud üle kivide ja kändude. Seljavigastusega hädas olnud Kontaveit pidas vahepeal paari kuu pikkuse mängupausi. Kanepi sai samal ajal ainult kaotusi.

Prantsusmaa lahtiste eel on mõlemad eestlannad maitsnud siiski ka võidurõõmu, mis lubab turniirile vastu minna teatava optimismiga. Tänavuse hooaja kontekstis oleks mõlema puhul näiteks teise või kolmandasse ringi jõudmine juba korralik õnnestumine.

Kontaveiti parimaks tulemuseks Prantsusmaa lahtistelt on 2018. aastal neljandasse ringi jõudmine. Kanepi on kahel korral murdnud aga veerandfinaali. Nii kaugele jõudis ta 2008. ja 2012. aastal. Mullu kaotas Kontaveit avaringis, Kanepi pääses aga kolmandasse ringi.

Prantsusmaa lahtised

Tänavune toimumisaeg: 28. mai – 11. juuni

Tänavune auhinnafond: 54,6 miljonit eurot

Esimene turniir läbi aegade: 1891. aastal

Esimene suure slämmi turniir: 1925. aastal

Tiitlikaitsja meeste seas: Rafael Nadal (Hispaania)

Tiitlikaitsja naiste seas: Iga Swiatek (Poola)

Kõige edukam meesmängija läbi aegade: Rafael Nadal (Hispaania) 14 tiitlit

Kõige edukam naismängija läbi aegade: Chris Evert (USA) 7 tiitlit

welcome-offer