Xabi Alonso – jalgpallimaailma uus geenius
Front bg
08 jaan. 13:00

Xabi Alonso – jalgpallimaailma uus geenius

Jalgpalliajalugu on näidanud, et edukaimad peatreenerid sirguvad endistest poolkaitsjatest. Siinkohal on parimaks näiteks kaasaja kõige geniaalsemaks juhendajaks peetav Pep Guardiola. Nüüd räägitakse aina enam, et järgmine säärase kaliibriga mees on juba tippjalgpalli jõudnud. Sarnaselt Guardiolale on ta pärit Hispaaniast. Nimeks on mehel Xabi Alonso. Praeguseks jälgivad teravdatud tähelepanuga Alonso tegemisi Madridi Real, Liverpool ja Müncheni Bayern. Mängijana esindas Alonso kõiki kolme ja väidetavalt on tema lepingutes klauslid, mis lubavad antud tiimide pakkumiste korral kohvrid pakkida ning uutele jahimaadele siirduda.

2017. aastal mängijakarjääri lõpetanud Alonso asus koheselt uut ametit õppima. Esmalt siirdus ta juhendama Madridi Reali noortetiimi (2018 – 2019). Seejärel sai ta kätt proovida Real Sociedadi B-tiimis (2019 – 2022). 2022. aasta 5. oktoobril pakkus Alonsole suurt võimalust Bundesliga üks legendaarsemaid võistkondi Leverkuseni Bayer. Toona oli Leverkusen tõelises madalseisus. Kaheksa vooru järel hoidis klubi Saksamaa kõrgliigas eelviimast positsiooni. Alonso debüütmängus alistati aga Schalke 4:0. Lõpuks vedas ta klubi Bundesligas kuuendaks. Euroopa liigas murti poolfinaali, kus kaotati mängulisest üleolekust hoolimata Jose Mourinho juhendatavale AS Romale kahe mängu kokkuvõttes 0:1.

Kogenud treenerite õpetussõnad

Käimasoleval hooajal läheb klubil veelgi paremini. Bundesliga talvepausile mindi liidrina. Leverkusen on 16 kohtumisega kokku saanud 42 punkti (maksimum oleks 48). Ühe kohtumise vähem pidanud Müncheni Bayern hoiab 38 silmaga teist kohta. Euroopa liiga alagrupiturniiril võideti kuus mängu kuuest ning jõuti sellega otse 16 parema sekka.

Leverkuseni spordidirektori Simon Rolfes’i sõnul on praegune edu peaasjalikult just Alonso teene. Siinkohal tulebki meeles pidada, et klubi eelmine peatreener Gerardo Seoane oli sisuliselt sama koosseisuga Bundesligas peksupoisiks.

„Mängime väga keskendunult ja küpselt. Xabi on inimesena täpselt samasugune,” tõdes Rolfes The Athleticu vahendusel. „Ta on loomult võitja ja võitleja. Ta on sisendanud seda ka mängijatesse.”

42-aastane Alonso oli jalgpallurina tõeline tippmees. Hispaania koondisega võitis ta 2010. aastal MM-tiitli ning 2008. ja 2012. aastal EM-trofee. Klubikarjääri säravamad aastad veetis ta Liverpoolis (2004 – 2009), Madridi Realis (2009 – 2014) ja Müncheni Bayernis (2014 – 2017). Selle aja jooksul võitis ta kahel korral Meistrite liiga (2005, 2014), kolm korda Saksamaa meistrivõistlused, korra Hispaania meistrivõistlused ning igas riigis ka karikasarja.

Klubikarjääri jooksul olid Alonso juhendajateks sellised legendid nagu Pep Guardiola, Jose Mourinho, Carlo Ancelotti ja Rafael Benitez. Just nimetatud neljalt on ta kõige rohkem õppinud ning nende tarkustest on Alonso kokku sulatanud enda mänguplaanid.

Xabi Alonso Leverkuseni peatreenerina

2023/24 hooajal enne talvepausi:

  • Bundesligas 13 võitu, 3 viiki, 0 kaotust
  • Euroopa liigas 6 võitu, 0 viiki, 0 kaotust
  • Saksamaa karikasarjas 3 võitu, 0 viiki, 0 kaotust

2022/23 hooajal:

  • Bundesligas 13 võitu, 6 viiki, 7 kaotust
  • Meistrite liigas 0 võitu, 2 viiki, 1 kaotus
  • Euroopa liigas 4 võitu, 2 viiki, 2 kaotust

Leverkuseni tüüri juurde asudes seadis Alonso enda esimeseks ülesandeks meeskonna kaitsemäng stabiliseerida. Nii panustati alguses palju vasturünnakutele. Kui meeskond muutus palli vallates enesekindlamaks, siis hakkas ta rõhku panema mänguvahendi sujuvamale ja oskuslikumale liigutamisele. Sel hooajal mängitakse juba vägagi atraktiivset jalgpalli. Paljude hinnangul kõige ilusamat Saksamaal.

„Xabi ei ole vanades dogmades kinni. Kui on vaja, siis oskab kogu meeskond ka kaitsta ning olla vajadusel pragmaatiline. Alati ei pea rünnakuid kaitsest ehitama hakkama. Tema jaoks on kõige tähtsam leida lahendus, mis viib meeskonna võidule. Lõpuks on just võit tema jaoks kõige tähtsam,” teatas Rolfes.

 

Suurim mõjutaja Real Sociedad

Kõige rohkem on Alonsot mõjutanud aga tema kasvatajaklubi Real Sociedad. Baski päritolu Alonso alustas oma jalgpalluriteed kodukandi suurklubis, kus on läbi aegade pandud rõhku tehniliselt andekatele jalgpalluritele, kes suudavad mängida kontrollitud ja palli valdamisel põhinevat jalgpalli. Enne Saksamaale siirdumist jõudis Alonso just Real Sociedadi B meeskonda juhendades oma senise treenerikarjääri suurima saavutuseni. Nimelt vedas ta tiimi 60 aasta pikkuse pausi järel Hispaania kolmandast liigast teise. Seejuures suutis ta seda koosseisuga, mille keskmiseks vanuseks oli kõigest 21,4.

Saksamaal õnnestunud avahooaeg avas tänavuseks Alonsole uusi uksi. Suvel tugevdati meeskonda silmnähtavalt. 55 miljoni euro eest müüdi klubi kõige säravam mängija Moussa Diaby küll Aston Villale, kuid samal ajal tehti mitmeid olulisi oste.

Kolme keskkaitsja ja tõusvate äärekaitsjatega mängiv Alonso tõi suvel vasakusse äärde hispaanlase Alex Grimaldo, kes pallis seni Lissaboni Benficas. Grimaldo on löönud juba üheksa väravat ja andnud seitse resultatiivset söötu. Paremal äärel tegutseb juba vana tuttav Jeremie Frimpong, kellel on kirjas kuus tabamust ning kümme väravasöötu.

Kaitsvaks poolkaitsjaks tõi Alonso Londoni Arsenali endise kapteni Granit Xhaka ja ründavaks mänguehitajaks Jonas Hofmanni. Tipuründesse palgati aga 22-aastane nigeerlane Victor Boniface. Viimase arvel on sel hooajal juba 16 väravat ja kaheksa väravasöötu.

Soomlaste rõõmuks on jätkuvalt klubi esiväravavahiks Lukaš Hradecky. Traumast taastumise järel on taas hoos tšehhist ründaja Patrik Schick. Keskkaitses tegutsevad samuti vanad tuttavad.

Leverkuseni ostud 2023. aasta suvel:

  • Nathan Tella (Southamptonist 23,3 miljoni euro eest)
  • Victor Boniface (Union SG-st 20,5 miljoni euro eest)
  • Granit Xhaka (Londoni Arsenalist 15 miljoni euro eest)
  • Jonas Hofmann (Mönchengladbachi Borussiast 10 miljoni euro eest)
  • Arthur (America-MG-st 7 miljoni euro eest)
  • Matej Kovar (Manchester Unitedist 5 miljoni euro eest)
  • Alejandro Grimaldo (Lissaboni Benficast tasuta)
  • Josip Stanisic (Müncheni Bayernist tasuta)

„Alonsol on jalgpallist väga laialdased teoreetilised teadmised. Lisaks on tema ümber tõelise superstaari aura. Seda põhjusel, et ta suutis mängijana võita kõik tiitlid. Peatreenerina on see tõeliselt jõuline kombinatsioon. Alonso on kõik saavutanud, kuid tal on meeletult kõrge tööeetika. Lisaks on ta ülimalt alandlik,” põhjendas üks tundmatuks jääda soovinud Leverkuseni ametnik The Athleticule, kuidas on peatreeneril õnnestunud kõik mängijad enda tahtmistele ja soovidele allutada.

Seejuures on Alonso igal päeval esimene, kes treeningkeskusesse jõuab ja viimane lahkuja. Harjutuskordade eel ning järel käib pidev juurdlemine ja arutlemine taktikaliste lahenduste üle. Muuhulgas on Alonso jätkuvalt parima tehnikaga jalgpallur Leverkuseni treeningväljakutel. Kui mõni teine juhendaja tõmbab paberile joone, et näidata söödu trajektoori, siis endine poolkaitsja jagab jätkuvalt millimeetri täpsusega 50-meetriseid diagonaalsööte üle väljaku.

„Mängijad austavad ja imetlevad teda. Ta ei uhkusta oma söötudega. Ta teeb seda lihtsalt selleks, et oma ideed paremini mängijateni viia. Nii tõstab Alonso ühtlasi ka treeningute kvaliteeti,” lisas anonüümne allikas Leverkuseni juhtkonnast.

Suvel pikendas Alonso Leverkuseniga lepingut 2026. aastani. Ilmselgelt hakkavad huvilised tema ümber aina jõulisemalt tiirlema. Kõige rohkem on teda seni seostatud Madridi Realiga. Hiljuti pikendas Real aga ka Carlo Ancelottiga kontrahti 2026. aastani. Oleks muidugi üllatus, kui mõlemad nimetatud mehed antud ajani senistel ametipostidel püsiksid.