Väravamasin Erling Braut Haaland! Kas norralane purustab kõik mõeldavad rekordid?
Front bg
Updated 26 juuni 02:30

Väravamasin Erling Braut Haaland! Kas norralane purustab kõik mõeldavad rekordid?

Lõppenud jalgpallihooaeg andis maailmale uue esiründaja. 22-aastane norralane Erling Braut Haaland oli väravaid löönud varemgi. Manchester City mängijana viis ta kõik aga täiesti uuele tasemele.

Üle kümne aasta käis jalgpalli Meistrite liigas võrdlus peamiselt Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi vahel. Ka Ballon d’Or’i jagamisel domineerisid just need kaks nime. Lisaks käis pidev võrdlus veel kümnetes erinevates kategooriates. Nüüdseks on Ronaldo siirdunud mängima Saudi Araabiasse Al-Nassr’isse ning Lionel Messi karjäär on jätkumas USA kõrgliigas MLS-is Miami Interis.

Meistrite liigas on Ronaldo 140 tabamusega läbi aegade suurim väravakütt. 129 korda skoorinud Messi hoiab samas tabelis teist positsiooni. Tegemist on ainsate mängijatega, kes jõudnud kolmekohalise arvu väravateni. Edetabeli kolmas on augustis 35-aastaseks saav Robert Lewandowski 91-ga, kuid ka tema parimad ajad hakkavad juba selja taha jääma.

Võrdlus Mbappe’ga

Järgmisest kümnest aastast on kõigi eelduste kohaselt saamas Kylian Mbappe ja Haalandi duell. Lõppenud hooaja põhjal võib öelda, et suurema hooga on liikumas Manchester City’s palliv norralane.

24-aastane Mbappe on Meistrite liiga kõigi aegade väravaküttide edetabelis 40 tabamusega hoidmas 19. kohta. Mänge on ta kirja saanud 61. Haaland on juba praeguseks kerkinud tema kannule. Norralasel on 35 värava löömiseks kulunud ainult 30 kohtumist. Kõigi aegade tabelis on ta 21. kohal.

Juba praeguseks on Haalandi selja taha jäänud sellised ründelegendid nagu Samuel Eto’o, Antoine Griezmann, Kaka ja Wayne Rooney. Peagi on käeulatuses Sergio Agüero, Alessandro Del Piero, Neymar ja Didier Drogba. Seega võib öelda, et Haaland on klubijalgpalli kõige teravamasse tippu tulnud enneolematu hooga. Samamoodi jätkates võivad karjääri lõppedes tema nimel olla kõikvõimalikud rekordid.

Haaland on tõeline väravamasin olnud teismeeast alates. Füüsiline võimsus, kiirus, plahvatuslikkus ja külm närv vastaste trahvikastis on teinud temast tõelise kaitsjate hirmu. Esmalt tegi ta läbilöögi Norra kõrgliigas Moldes. Järgmisena pani talle pilgu peale Red Bull Salzburg, kellel on aastate jooksul olnud talentide avastamisel tõeliselt hea nina. Austrias jõudis norralane 22 kohtumisega lüüa 28 väravat ning koheselt oli ukse taga järjekord tipptiimidest.

Haalandi, tema isa Alf-Inge ja toonase agendi Mino Raiola juhtimisel sai kokku pandud plaan, mis pidi norralasest tegema maailma parima ründaja. Seega taheti asju võtta samm-sammult ning vältida suuri hüppeid. Seega langes järgmine valik Dortmundi Borussia kasuks. Dortmund on alati andnud noortele võimalusi ja seda tehakse siiani. Nii oli Haalandi otsus igati loogiline. Kahe ja poole hooajaga lõi ta Saksamaal 89 mänguga 86 väravat.

Ees ootavad ilmselt klubivahetused

Haalandi abilistega lähedastes suhetes olevad ajakirjanikud on rääkinud, et norralasel on kogu karjääriks konkreetne plaan. Ta ei soovi ühte kohta väga pikaks pidama jääda ning pigem on planeerimise vallas tema eeskujuks Zlatan Ibrahimovic. Ühes klubis võib ta seega maksimaalselt olla neli hooaega ja seejärel tuleb otsida uusi väljakutseid. Haalandi nägemuses peab ründaja panema end ebamugavatesse olukordadesse, et jätkuvalt areneda.

Praeguseks on Manchester City’s üks hooaeg tehtud. See tõi koheselt kolmikvõidu. ManCity ajaloos esimese. Haaland on 22-aastasena nüüdseks Meistrite liiga võitja, Inglismaa meister ja ka karikavõitja. Kõikide sarjade peale lõi ta 53 mänguga 52 väravat. Premier League’is sai ta tabamusi kirja 36. See tähistab ühe hooaja absoluutset rekordit. Varasemalt jagasid selles tabelis esikohta Andy Cole ja Alan Shearer 34 väravaga.

Seega on ilmselge, et Haaland ei hakka tõenäoliselt püüdma Premier League’i absoluutset väravarekordit. Pigem on tema eesmärgiks ühel päeval mängida Hispaania kõrgliigas ning teha ka seal tiitlite mõttes plats puhtaks. Räägitud on võimalusest, et Haaland liitub Madridi Realiga juba 2024. aasta suvel või siis aasta hiljem. Arvestades tema ränduri kirge ja kõrget taset, siis ilmselt jõuab ta ühel päeval ka Müncheni Bayernisse ning karjääri loojangul võiks ta tegusid teha veel ka Itaalia kõrgliigas. Ka nendes liigades on tippmarke, mida püüda. Miks mitte proovida jalga ka mõnes teises Premier League’i klubis?

Norra koondises on Haaland tõusnud lühikese ajaga samuti legendi staatusesse. Riigi kõigi aegade parima väravaküti troonist lahutab teda kõigest 9 väravat. Ilmselt on selle rekordi enda nimele saamine kõigest paari aasta küsimus. Kui vaadata aga maailma kõiki vutikoondiseid, siis seal hoiab esikohta portugallane Cristiano Ronaldo 123 väravaga. Norra eest 24 korda skoorinud Haalandil on selle tippmargini veel üsna pikk tee.

Loomulikult on lahti läinud juba ka jutud, kas Haaland võiks võita tänavuse Ballon d’Or’i. Ilmselt läheb trofee Kataris MM-tiitli võitmise eest siiski Lionel Messile. Tõenäoliselt mahub norralane aga aasta kolme parima sekka ja järgmistel hooaegadel jahib ta kõige ihaldusväärsemat individuaalset auhinda veelgi raevukamalt.

Meistrite liiga kõigi aegade parimad väravakütid

  1. Cristiano Ronaldo 140 väravat (183 mängu)
  2. Lionel Messi 129 väravat (163 mängu)
  3. Robert Lewandowski 91 väravat (111 mängu)
  4. Karim Benzema 90 väravat (152 mängu)
  5. Raul 71 väravat (142 mängu)
  6. Ruud van Nistelrooy 56 väravat (73 mängu)
  7. Thomas Müller 53 väravat (142 mängu)
  8. Thierry Henry 50 väravat (112 mängu)
  9. Alfredo Di Stefano 49 väravat (58 mängu)
  10. Andrei Ševtšenko 48 väravat (100 mängu)
  11. Zlatan Ibrahimovic 48 väravat (124 mängu)

  1. Kylian Mbappe 40 väravat (61 mängu)
  2. Erling Braut Haaland 35 väravat (30 mängu)

Norra koondise läbi aegade suurimad väravakütid

  1. Jörgen Juve 33 väravat (45 mängu)
  2. Einar Gundersen 26 väravat (33 mängu)
  3. Harald Hennum 25 väravat (43 mängu)
  4. John Carew 24 väravat (91 mängu)
  5. Erling Braut Haaland 24 väravat (25 mängu)
  6. Ole Gunnar Solskjaer 23 väravat (67 mängu)
  7. Tore Andre Flo 23 väravat (76 mängu)

Erling Braut Haalandi rekordid

-2019. aastal sai Haalandist esimene mängija, kes suutnud Meistrite liiga debüütkohtumises avapoolajaga kübratriki kirja saada.

-Haaland tegi Meistrite liigas skoori oma esimeses viies matšis (ta lõi selle ajaga kaheksa väravat). Sama on suutnud Alessandro Del Piero ja Diego Costa.

-Haaland on praeguseks olnud juba kahel korral Meistrite liiga hooaja parim väravakütt. 2020/21 tõi talle selle tiitli 10 tabamust. Lõppenud hooajal oli ta parim 12 väravaga.

-Haaland lõi lõppenud hooajal Premier League’is 36 väravat. Tegemist on Premier League’i ajastu rekordiga. Eelmiseks tippmargiks oli 34 väravat, mida jagasid Andy Cole ja Alan Shearer.

-Meistrite liigas on Haaland kõige kiiremini jõudnud 15, 20, 25, 30 ja 35 väravani. Lisaks on ta kõikide nende tähisteni jõudnud kõige nooremana.