Raha põletamise meistriklass. ManUnited ja PSG annavad nõu, kuidas arutult raisata
Front bg
28 dets. 10:00

Raha põletamise meistriklass. ManUnited ja PSG annavad nõu, kuidas arutult raisata

Tippjalgpallis liiguvad tavainimese jaoks hoomamatud summad. Võiks ju eeldada, et sadade miljonite eurode kulutamise eest vastutavad pädevad inimesed. Mõne suurklubi otsustele otsa vaadates tundub, et tegutsetakse justkui nagu lapsed kommipoes ehk raha loobitakse arutult tuulde ning peagi on järel lihtsalt mälestus nii rahast kui ka kommidest. Absoluutsetest tippklubidest tegelevad otsesõnu raiskamisega Manchester United ja PSG.

2022. aastal tegi jalgpallimaailma kulutustel silma peal hoidev analüüsifirma CIES tipptiimide viimase kümne hooaja ostudest ja müükidest ülevaate. Sellest selgus, et kõige suuremat miinust tootsid Manchester United, Manchester City ja PSG. Siinkohal tuleb märkida, et ManCity’t on saatnud vähemalt suur sportlik edu.

Suurimad kulutajad

ManUnited kulutas kümne hooaja jooksul uute mängijate ostmiseks 1,545 miljardit eurot. Müügist teeniti 470 miljonit eurot. Kahjumiks seega 1,075 miljardit.

ManCity kulutas kümne hooaja jooksul uute mängijate ostmiseks 1,699 miljardit eurot. Müügist teeniti 715 miljonit eurot. Kahjumiks seega 984 miljonit eurot.

PSG kulutas kümne hooaja jooksul uute mängijate ostmiseks 1,445 miljardit eurot. Müügist teeniti 504 miljonit eurot. Kahjumiks seega 941 miljonit eurot.

Vastava edetabeli neljandaks võistkonnaks oli FC Barcelona, kelle mängijatega seotud tehingute kahjumiks märgiti 650 miljonit eurot. See näitab, et esikolmik tegutseb hoopis teistsuguses kategoorias.

PSG superstaarid 

PSG õuele jõudis rahalaev 2011. aastal. Klubi omandanud Katari riiklik investeerimisfond QSI muutis Pariisi tippklubi koheselt jalgpallimaailma üheks rikkamaks tiimiks. Seejärel on võidetud üheksa Prantsusmaa meistritiitlit ja kuus Prantsusmaa karikat. Seda on aga vähe. Nad peaksid kodumaal täielikult valitsema, kuid 2011/12 loovutati meistritiitel Montpellier’ile, 2016/17 AS Monacole ning 2020/21 Lille’ile. Lisaks on puudu kõige ihaldusväärsem trofee ehk Meistrite liiga tiitlist nähakse jätkuvalt und.

PSG jõudis Meistrite liigas finaali 2019/20 hooajal. Koroonaviiruse tõttu mängiti toona play-off lühendatud versioonis. PSG-le see sobis. Finaalis kaotati aga Müncheni Bayernile 0:1. Tavapäraselt põrutakse aga üsna haledalt.

Eriti suured lootused olid PSG-l 2021/22 ja 2022/23 hooaegadel. Nimetatud kordadel moodustasid tiimi ründekolmiku Lionel Messi, Kylian Mbappe ja Neymar. Mõlemal juhul kaotati aga play-off’i avaringis ehk kaheksandikfinaalis. Esimesel juhul jäädi alla Madridi Realile ja teisel Bayernile. Viimasest seitsmest eurohooajast koguni viiel on konkurentsist langetud kaheksandikfinaalis.

PSG arutu kulutamise kroonijuveeliks on Neymar. 2017. aastal maksti brasiillase eest FC Barcelonale 222 miljonit eurot. Sellega on ta siiani läbi aegade kõige kallim jalgpallur. PSG-s läks suures plaanis aga kõik valesti. Barcelonas oli Neymarist saamas järgmine maailma parim jalgpallur. Pariisis veedetud aega jäävad meenutama peamiselt suurejoonelised peod ja vigastused. Kuue hooaja jooksul pidi ta traumade tõttu vahele jätma koguni 119 kohtumist.

Aasta-aastalt proovis PSG Neymarist ikka ja jälle lahti saada, kuid brasiillase palganumbrit arvestades huvilisi lihtsalt ei olnud. Lõpuks ulatas oma abikäe Saudi Araabia klubi Al Hilal, kes ladus suvel Neymari eest lauale 90 miljonit eurot.

Aastaid proovis PSG jäljendada justkui Madridi Reali Galacticose ajajärku, kus osteti kuulsaid superstaare. Nagu juba eelnevalt mainitud, siis soovitud edu see ei toonud. Lõppenud suvel asuti spordidirektori Luis Campose eestvedamisel muutuste teele. Eesmärgiks võeti pigem nooremate staaride palkamine ja sellega soovitakse jäljendada Manchester City’t. Lõpuks kulutati meeletult, kuid mänguliselt pole suurt sammu edasi tehtud. Meeskonna superstaar Kylian Mbappe ei viitsi ikka kaitses mängida. Lisaks keskendub ta Pariisis pidutsemisele ja on aeg-ajalt väljakul lubamatult tujukas.

PSG 2023. aasta suve suurimad ostud:

  • Randal Kolo Muani (Frankfurti Eintrachtist 95 miljoni euro eest)
  • Manuel Ugarte (Lissaboni Sportingust 60 miljoni euro eest)
  • Ousmane Dembele (FC Barcelonast 50 miljoni euro eest)
  • Lucas Hernandez (Müncheni Bayernist 45 miljoni euro eest)
  • Bradley Barcola (Lyonist 45 miljoni euro eest)
  • Hugo Ekitike (Stade Reimsist 28,5 miljoni euro eest)
  • Kang-in Lee (Mallorcast 22 miljoni euro eest)

PSG kulutas suvel uute mängijate ostmiseks ligemale 350 miljonit eurot. Lisaks toodi peatreeneriks Luis Enrique. Vaatamata suurtele muutustele ei ole PSG suutnud sammu edasi teha. Meistrite liigas pääseti lõpuks alagrupist edasi ülimalt napilt. Teist hooaega järjest lepiti oma grupis teise kohaga.

Koos Fergusoniga lahkus ka edu 

Nagu eelnevalt mainitud, siis meeletult on raha kulutanud ka ManUnited. Nemadki ei ole viimasel kümnendil suutnud soovitud edu saavutada. United kannab siiani kõige edukama Inglismaa jalgpalliklubi nime. Nad on võitnud rekordilised 20 meistritiitlit (nende lähimaks jälitajaks on Liverpool 19-ga).

ManUnitedi jaoks on kõik valesti läinud alates 2013. aastast. Just toona võideti seni viimane Premier League’i trofee. Ühes tiitlivõiduga pani ameti maha legendaarne peatreener sir Alex Ferguson. Samal suvel lahkus tööpostilt ka tegevjuht David Gil. Viimase koha võttis üle nüüdseks juba kurikuulus Ed Woodward. Jalgpallialastes küsimustes pigem ebakompetentset Woodwardi on hiljem süüdistatud klubi paljudes hädades. Lõpuks pani ta ameti maha 2022. aastal.

Kui Ferguson tüüris Unitedit aastatel 1986 – 2013, siis järgmise kümne aasta jooksul on tiimil olnud kaheksa erinevat juhendajat. Trofeekappi on juurde tulnud ainult üks FA Cup (2016), üks Euroopa liiga (2017) ja kaks liigakarikat (2017. ja 2023.). Arvestades Unitedi ajalugu ja tehtud kulutusi, siis seda on ilmselgelt liiga vähe.

ManUnitedi olukord on võrreldes PSG-ga siiski tunduvalt erinev. Prantsusmaal elatakse Katari naftarahast, mis tuleb piltlikult öeldes seina seest ja küsimusi esitamata. Manchesteris on omanikeks kurikuulus Glazerite perekond, kelle jaoks on klubi nö sularahautomaadiks. Seega jõuavad tiimi arenguks vajalikud naelad, dollarid ja eurod hoopis omanike taskusse. Raha ManUnitedil aga on. Nende ülemaailmne populaarsus toob neile jätkuvalt kõvasti sisse. Fergusoni juhtimisel töötati omal ajal ManUnitedi bränd nii võimsaks, et seda pole suutnud rikkuda isegi viimase kümne aasta kehvad otsused ja tulemused.

Ratcliffe lubab muutust

Arutu ja ebaõnnestunud kulutamine on viinud aga ManUnitedi olukorda, kus tulemused ei ole soovitud tasemel. Samas raha on neil põhimõtteliselt sama palju nagu ManCity’l, kes on kerkinud Inglismaa jalgpalli valitsejaks. Nendele muredele vaadatakse lähiajal tõsisemalt otsa. Nimelt soetas Inglismaa rikkuselt teine mees sir Jim Ratcliffe 25 protsenti ManUnitedist. Esimese asjana pidi Ratcliffe’i tiim uurima auditit, kus on vaatluse all klubi viimaste aastate kulutused. Eesmärgiks on kindlustada, et juhtkond ei raiskaks edaspidi enam arutult raha.

Seejuures on Ratcliffe olnud ManUnitedi viimaste aastate tehingute osas äärmiselt kriitiline. Muuhulgas on ta klubi kohta kasutanud väljendit „loll raha”. Nimeliselt tõi ta välja brasiillasest poolkaitsja Fredi, kelle eest maksti 2018. aastal Donetski Šahtarile üle 50 miljoni euro. Nagu tõdes ESPN-i nimekas ManUnitedi ekspert Mark Ogden, siis Manchesteri punane klubi on maksnud keskpäraste mängijate eest üle turuhinna. Kaks või kolm aastat hiljem on aru saadud antud jalgpalluri tõelisest väärtusest ja seejärel proovitud temast kordades odavamalt lahti saada. Nii müüdi ka Fred tänavu suvel Istanbuli Fenerbahcele 10 miljoni euro eest.

Ratcliffe’i tiim on väidetavalt negatiivsete näidetena välja toonud veel Jadon Sancho, Donny van de Beek’i ja Antony tehingud. Nimetatud meeste eest maksti vastavalt 85 miljonit, 45 miljonit ja 100 miljonit eurot. Korralikku läbilööki ei ole teinud neist keegi. Väga valulikult meenutatakse ka Paul Pogba ostu. 2012. aastal ManUnitedist tasuta Torino Juventusesse lahkunud Pogba eest maksid inglased 2016. aastal toona maailmarekordilised 105 miljonit eurot. 2022. aastal siirdus ta uuesti tasuta Juventusesse.

Samal ajal on United jäänud ilma tõelistest talentidest. Nii jahiti Jude Bellinghami ja Erling Braut Haalandi allkirju. Mõlemad mängijad eelistasid aga Saksamaa tippklubi Dortmundi Borussia pakkumist. Seal kerkisid mõlemad juba jalgpallimaailma koorekihti.

Ratcliffe’i sõnul kulub tema tiimil praeguse segaduse klaarimiseks maksimaalselt kümme aastat. Seejärel võiks ManUnited olla tema hinnangul taas tõeline suurjõud.