Power rankings! Kes võidab Meistrite liiga?
Front bg
24 apr. 16:00

Power rankings! Kes võidab Meistrite liiga?

Jalgpalli Meistrite liigas on konkurentsi jäänud veel ainult neli klubi. Enne poolfinaale on selge, et üks tänavune finalist tuleb Itaaliast. Viimati mängis mõni Saapamaa tiim esikohale hooajal 2016/17, kui nii kaugele jõudis Torino Juventus.

Itaallastest on tänavu poolfinaali jõudnud AC Milan ja Milano Inter. Lisaks heitlevad karika nimel veel Manchester City (Inglismaa) ja tiitlikaitsja Madridi Real (Hispaania).

Millise konkurentsi jäänud tiimi võidulootused on kõige suuremad ja kellel kõige väiksemad?

welcome-offer

Manchester City

Selgeks soosikuks on Manchester City. Nad ei ole kunagi varem Meistrite liigat võitnud, kuid nende tänavuse ja viimaste aastate hoog on olnud nii hea, et see tõstab nad favoriidi staatusesse.

ManCity käimasoleva hooaja esimene pool tekitas küsimärke, kuid nüüd on saadud oma mängumasin täistuuridel tööle. Ilmselgelt otsis peatreener Pep Guardiola oma parimat koosseisu ning tundub, et praeguseks on see leitud. Lisaks on suudetud rünnakul Erling Braut Haalandit aina efektiivsemalt ära kasutada. Kui korraks tundus, et Guardiola hakkab suurtes mängudes taas üle mõtlema (korraga nelja keskkaitsja kasutamine), siis tänavu on eksperimendid suurepäraselt õnnestunud.

Loomulikult on ManCity kohal ka küsimärke. Eelkõige peavad nad muret tundma oma vastase pärast. 14 korda Euroopa klubijalgpalli kõige ihaldatuma trofee võitnud Madridi Real oli ManCity vastu autsaider ka mulluses poolfinaalis, kuid lõpuks pääses ikkagi finaali Madridi suurklubi.

Aasta aega tagasi toimunud poolfinaalis võitis ManCity koduväljakul avakohtumise 4:3. Kordusmängus asuti 73. minutil Riyad Mahrezi tabamusest juhtima ning kõik tundus olevat tehtud. Real aga nii ei arvanud. Rodrygo 90. ja 90.+1. minuti väravad viisid duelli lisaajale. Seal andis Realile eelise Karim Benzema 95. minuti täpne penalti.

ManCity ja Real kohtusid Meistrite liiga poolfinaalis ka hooajal 2015/16. Toona jäi Real kahe mängu kokkuvõttes peale 1:0. Seega on inglastel sel korral tõestamist küllaga.

Kui ManCity’l õnnestub murda finaali, siis mängitakse Meistrite liiga tiitli peale klubi ajaloos teist korda. Seni on seda suudetud ainult 2020/21. Toona kaotati esikohamängus Londoni Chelseale 0:1.

Madridi Real

Madridi Real on suurte mängude meeskond. Hispaania kõrgliigas võivad nad teinekord saada mõne tabeli teise poole meeskonna käest üllatusliku kaotuse, kuid seejärel ollakse Meistrite liigas jälle parimas löögihoos. Just selline üles-alla kõikumine on Reali tänavust hooaega iseloomustanud.

Real on sel hooajal play-off’is mänginud ainult inglastega. Kaheksandikfinaalis seljatati Liverpool koondskooriga 6:2, veerandfinaalis löödi Londoni Chelsea auti 4:0. ManCity on aga hoopis teisest puust vastane. Manchesteri klubi kaitse lahti muukimine on tänavuse hooaja teises pooles käinud paljudele vastastele üle jõu.

Reali jaoks on aga oluline, et tähtsateks mängudeks on neil rollid hästi paika loksunud. Keskkaitses on Eder Militao võtnud sisse Sergio Ramosest tühjaks jäänud koha. Olulistes matšides tõmbab keskväljal niite Luka Modric, keda toetab Toni Kroos. Federico Valverde on ilmselt tippjalgpalli kõige mitmekülgsem mees, kes suudab edukalt täita kõikvõimalikke positsioone. Rünnakul löövad Benzema, Rodrygo ja Vinicius Junior mõne värava ikka ära. Lisaks seisab Thibaut Courtois väravas  nagu müür.

Üldise arvamuse kohaselt kroonitakse ManCity – Reali poolfinaali võitja 10. juunil Istanbulis ka tänavuse hooaja tšempioniks. Ehk sisuliselt on tegemist finaaliga enne finaali.

AC Milan

Kui Madridi Real on 14 tiitliga läbi aegade kõige edukamaks klubiks Meistrite liiga ajaloos, siis AC Milan on samas edetabelis seitsme trofeega teisel kohal. Milani viimane tiitel pärineb aga hooajast 2006/07. See oli seni ka viimane kord, kui nad Euroopa kõige tugevamas klubisarjas nelja parema sekka jõudsid.

Vahepealsetel aastatel rahalistes raskustes olnud ja üleminekuturul ebaõnnestunud oste teinud Milan on nüüd tipus tagasi. Mullu võideti 11 aasta pikkuse pausi järel Itaalia meistritiitel. Nüüd ollakse Euroopa kõige tugevamas sarjas poolfinaalis.

Milan peab võrreldes Euroopa absoluutsete tippudega läbi ajama kasinamate rahaliste vahenditega. Nii tuleb väga targalt tegutseda. Milani trumbiks on võitlusvaim ning suurepärane meeskondlik kaitsemäng. Rünnakul on nende kandvaks jõuks Portugali koondise ääreründaja Rafael Leao. 23-aastase Leao kiirusele ja osavusele on vähestel midagi vastu panna. Leao teenete vastu on huvi tundmas ka paljud rikkamad klubid. Samas on ta tõdenud, et Inglismaa vihmast ilma ta vihkab ja sinna siirduda ei tahaks. Praegu paneb Milan kokku pakkumist, et sõlmida noormehega lepingupikendus. Keskväljal on aina stiilsemalt niite tõmbamas 22-aastane Sandro Tonali.

Milano Inter

Milano derbi Meistrite liiga poolfinaalis on ju äge, kuna näeb kunagiste suurjõudude lahingut mängus, kus panused on keskmisest suuremad. Samas ei saa nooremad jalgpallifännid üldse aru, mis parasjagu toimub. Nende silmis on Milano klubid ju justkui teisejärgulised tiimid. Neljast poolfinaali jõudnud meeskonnast on Inter ilmselt kõige nõrgem ja nende triumfi tõenäosus kõige väiksem.

Alagrupiturniirilt edasi pääsemiseks pidi Inter konkurentsist välja lükkama FC Barcelona, kuid edaspidi on nende teekond olnud ikkagi ootamatult lihtne. Poolfinaali jõudmiseks on tulnud alistada kaks Portugali klubi. Play-off’i avaringis seljatati FC Porto kahe mängu kokkuvõttes 1:0. Veerandfinaalis oldi aga 5:3 üle Lissaboni Benficast. Seejuures peeti Interit mõlemas portugallaste vastu peetud duellis pigem autsaideriks.

Huvitava ääremärkusena võib öelda, et Itaalia kõrgliigas on nii Milan kui ka Inter esinenud sel hooajal alla ootusi. Milan on tiitlikaitsjana hoidmas viiendat ja Inter tunamulluse meistrina kuuendat positsiooni ehk praeguse seisuga ei pääseks kumbki tulevaks hooajaks Meistrite liigasse.

Kõikide sarjade peale on Inter viimasest kümnest mängust võitnud ainult kaks. Kui Interil on aga mõni trump, siis selleks on kogemus. Suurte mängude kogemusi on selles tiimis palju.

Meistrite liiga

Poolfinalistide parimad saavutused

Manchester City – finalist 2021

Madridi Real – võitja 1956, 1957, 1958, 1959, 1969, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018, 2022

AC Milan – võitja 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007

Milano Inter – võitja 1964, 1965, 2010

welcome-offer