Meistrite liiga poolfinaalid! ManCity on hirmuäratavas hoos. Milano derbi lubab tulevärki
Front bg
05 mai 14:00

Meistrite liiga poolfinaalid! ManCity on hirmuäratavas hoos. Milano derbi lubab tulevärki

Euroopa klubijalgpallis ollakse kulminatsiooni lävel. Kõige tugevamas sarjas ehk Meistrite liigas on jäänud pidada veel kõigest viis kohtumist. 9., 10., 16. ja 17. mail on kavas poolfinaalid. Nende võitjaid ootab 10. juunil ees juba finaal.

Tänavu on mõneti üllatuslikult nelja parema sekka jõudnud Itaalia meeskonnad AC Milan ja Milano Inter. Samal ajal on nii kaugele murdnud ka suursoosikute sekka kuuluvad inglaste Manchester City ning hispaanlaste Madridi Reali. Samad meeskonnad olid poolfinaalis vastamisi ka mullu. Toona jäi napilt peale Real, kes alistas hiljem finaalis Liveprooli 1:0.

welcome-offer

Madridi Real vs Manchester City

Mulluse poolfinaali kordusetenduses on õhk pingetest paks. Koduliigas tiitlita jääva Reali jaoks on Meistrite liiga trofee võitmine ainsaks võimaluseks hooaeg päästa. ManCity’le on esimese Meistrite liiga tiitlini jõudmine olnud aga juba kümnendi jagu kinnisideeks, mis seni ei ole realiseerunud. Seejuures jahib ManCity tänavu veel ka ihaldusväärset kolmikvõitu (Meistrite liiga, koduliiga ja kodune karikasari), milleni on Inglismaa klubidest seni jõudnud ainult Manchester United. Punased kuradid said sellega hakkama hooajal 1998/99.

Praeguse seisuga on ManCity kõige kuumemaks meeskonnaks Euroopas. Viimastel kuudel ei ole keegi suutnud nende hoogu pidurdada. Inglismaal alistati hiljuti sisulises tiitlimatšis Londoni Arsenal 4:1. Meistrite liiga veerandfinaalis löödi aga auti Müncheni Bayern.

Hooaja esimeses pooles tundus, et suvine suurost Erling Braut Haaland ei suuda ManCity mängujoonisesse sulanduda. Väravad küll tulid, kuid norralane mõjus tihti võõrkehana. Nüüd on ka selles vallas kõik muutunud. Manchesteri sinine klubi on Haalandiga kohanenud ja tipuründaja potentsiaalist võetakse välja sisuliselt maksimum. Seejuures loob Haaland võimalusi ka kaaslastele. Eriti hea on tema koostöö belglasest keskväljavirtuoosi Kevin De Bruyne’ga. Praegu on murekohaks aga De Bruyne vigastus.

Madridi Real mängib samal ajal vägagi kõikuvalt. Hispaania kõrgliiga reakohtumisteks ei suudeta end kokku võtta ning libastumisi tuleb järjepanu sisse. Samas on nad Meistrite liigas seni olnud ülesannete kõrgusel. Siiski tuuakse aina enam välja, et mänge valides lõigatakse varem või hiljem ka tähtsal hetkel näppu.

Reali rünnak on sel hooajal olnud taas suurepärasel tasemel. 35-aastane ründetuus Karim Benzema on tõusnud aina paremasse hoogu ning teda toetavad äärtelt Vinicius Junior ja Rodrygo. Samal ajal lekib Reali kaitse lubamatult palju. ManCity kaitse on seevastu olnud peaaegu täiuslik. Heal päeval ei anta vastastele sisuliselt ühtegi tõsiseltvõetavat võimalust ning väravavaht Ederson saab rohkem tegeleda kaitsjate juhendamisega kui tõrjete tegemisega.

Poolfinaalide ajakava

9. mai Madridi Real – Manchester City

10. mai Manchester City – Madridi Real

 Omavahelised varasemad mängud Meistrite liigas

Real – ManCity 3:1 (2022. poolfinaal)

ManCity – Real 4:3 (2022. poolfinaal)

ManCity – Real 2:1 (2020. kaheksandikfinaal)

Real – ManCity 1:2 (2020. kaheksandikfinaal)

Real – ManCity 1:0 (2016. poolfinaal)

ManCity – Real 0:0 (2016. poolfinaal)

ManCity – Real 1:1 (2013. alagrupiturniir)

Real – ManCity 3:2 (2013. alagrupiturniir)

AC Milan vs Milano Inter

Milano derbis on soosikuks pigem AC Milan. Tänavuses play-off’is on nad maha murdnud igatahes tugevamad vastased. Kaheksandikfinaalis alistati inglaste Tottenham 1:0 ning veerandfinaalis Serie A tänavune valitseja Napoli 2:1. Inter on samal ajal järjest üle mänginud kaks Portugali klubi. Esmalt seljatati FC Porto 1:0 ja seejärel Lissaboni Benfica 5:3.

Itaalia meistrivõistlustel on nii Milan kui ka Inter näidanud tänavu üsna kõikuvat vormi. Praegu heitlevad mõlemad selle nimel, et mahtuda hooaja lõpus esinelikusse ehk tagada ka tulevaks hooajaks koht Meistrite liigasse.

Sel hooajal on Milano derbit seni kolmel korral peetud. Serie A raames on mõlemad saanud kirja ühe võidu. AC Milan võitis hooaja alguses koduväljakul 3:2. Inter jäi omakorda kodumängus peale 1:0. Seejuures tuleb mainida, et mõlema meeskonna koduväljakuks on kuulus San Siro. Üle 80 000 inimese mahutav areen kannab ametlikult Itaalia jalgpallilegendi Giuseppe Meazza nime.

Kolmandat korda mängiti 18. jaanuaril Saudi Araabias peetud Itaalia Superkarika finaalis. Seal triumfeeris Inter koguni 3:0.

Itaalia tiimide vastasseisus on oodata aga korralikku tulevärki. Paljude jaoks on tegemist nostalgialaksuga 15 – 20 aasta tagusest ajast, kui Milano klubid kuulusid Euroopa suurjõudude sekka. Nüüd on nii kaugele jõutud pigem ootamatult. See tähendab, et mõlemad on teadlikult olukorra erilisusest. Sellist võimalust ei pruugi lähiaastatel enam lihtsalt tulla. Seega on panused äärmiselt suured. San Sirol pannakse kindlasti püsti korralik pidu. Ja seda mõlemas kohtumises.

Poolfinaalide ajakava

10. mai AC Milan – Milano Inter

11. mai Milano Inter – AC Milan

Omavahelised varasemad mängud Meistrite liigas

Inter – Milan 0:3 (2005. veerandfinaal)

Milan – Inter 2:0 (2005. veerandfinaal)

Inter – Milan 1:1 (2003. poolfinaal)*

Milan – Inter 0:0 (2003. poolfinaal)*

*Milan pääses finaali tänu võõrsil löödud väravate reeglile

Paaride võitjad tagavad endale pääsu Meistrite liiga finaali, mis peetakse tänavu 10. juunil Istanbulis.

welcome-offer