Manchester City vs Londoni Arsenal. Mäng, mis otsustab Premier League’i võitja saatuse
Front bg
20 apr. 9:30

Manchester City vs Londoni Arsenal. Mäng, mis otsustab Premier League’i võitja saatuse

26. aprilli õhtul kell 22.00 on jalgpallifännide pilgud ühel kohtumisel. Manchesteris jooksevad väljakule kohalik ManCity ning külla sõitnud Londoni Arsenal. Selle matšiga pannakse suure tõenäosusega paika tänavune Premier League’i võitja. Mängule minnakse vastu seisus, kus mõlema meeskonna saatus on nende endi kätes.

welcome-offer

Arsenal on läbi hooaja olnud tabeli tipus ja vahepeal tundus nende tiitlivõit vältimatu. Suve lähenedes on Londoni klubi lubanud sisse aga mitmeid libastumisi. ManCity komistas hooaja alguses, kuid kevadel on saadud sisse suurepärane hoog, millist on nende esitustes nähtud ka eelmistel aastatel. Premier League’is on ManCity teeninud kuus võitu järjest.

Arsenal püsib liidrikohal

Kolmapäeval peetavale kohtumisele minnakse vastu olukorras, kus Arsenal on tabelis esikohal, kuid samas on neil selleks ajaks võrreldes ManCity’ga kaks matši rohkem peetud. Arsenalil on tabeliliidrina praegu koos 74 punkti. Ühe mängu vähem pidanud ManCity on teine 70-ga. Reede õhtul võõrustab Arsenal veel ka Southamptonit. Seega on ManCity hooaja lõpusirgel tagaajaja rollis, kuid neil on mänge varuks.

Pärast Euroopa liigast välja langemist on Arsenal saanud keskenduda ainult Premier League’i tiitli püüdmisele. ManCity kalender on samal ajal olnud palju tihedam. Meistrite liigas on jõutud poolfinaali. Nelja parema seas ollakse ka Inglismaa karikavõistlustel. Ekspertide hinnangul on aga just tihedam mängukalender aidanud Põhja-Inglismaa klubi mängijatel püsida heas rütmis. Nii on jäänud lihtsalt vähem aega nö ülemõtlemisele.

Kui ManCity on liikunud tõusvas joones, siis Arsenal on järjepanu komistanud. Londoni klubile on viimastes mängudes kätte maksnud keskkaitsja William Saliba puudumine. Arsenali tänavuse edu puhul on räägitud, et neil on kindel tuumik, keda saab usaldada, kuid pingilt ei pruugi tulla samaväärseid asendusi.

Just Saliba eestvedamisel suutis Arsenal oma kaitse korralikult lukku keerata. Prantsusmaa koondise 22-aastane keskkaitsja on praegu hädas olnud aga seljavigastusega. Väljakul käis ta viimati 16. märtsil. Inglismaa meedia teatel on Saliba valmis riskima aga vigastuse süvenemisega ning soovib hooaja kõige tähtsamateks kohtumisteks väljakule naasta.

Saliba puudumisel suutis Arsenal esmalt alistada Crystal Palace’i 4:1 ja seejärel ka Leeds Unitedi 4:1. Edasi on asjad läinud aga allamäge. Nii Liverpooli kui ka West Ham Unitedi vastu anti käest 2:0 eduseis ning mõlemas matšis lepiti lõpuks 2:2 viigiga.

Arsenali puhul on välja toodud ka võimalik vaimne väsimus. Läbi hooaja on oldud tabeliliidrid ning pidevalt on tulnud nö üle õla kiigata, et kui kaugel konkurendid on. Hooaja keskfaasis suudeti rasked hetked veel üle elada. Tipuründaja Gabriel Jesusi trauma korral asendas teda suurepäraselt Edward Nketiah.

Norralaste suur duell

Väravate löömises on Arsenali juhtmängijateks olnud 21-aastased ääreründajad Gabriel Martinelli ja Bukayo Saka. Esimene on Premier League’is kirja saanud 14 ja teine 12 tabamust. Meeskonna mänguliseks liidriks on aga 24-aastane norralasest poolkaitsja Martin Ödegaard. Just Arsenali meeste noorust on välja toodud nende ühe miinusena. Neil lihtsalt puuduvad varasemad kogemused sellisel tasemel tiitliheitluse pidamises.

Erilise põnevusega jälgitakse Premier League’i tiitliheitlust talispordimekas Norras. Kui Arsenalis on juhtmängijaks Ödegaard, siis ManCity’s on suurimaks staariks 22-aastane Erling Braut Haaland. Norralane on sel hooajal Inglismaa kõrgliigas löönud juba 32 väravat. Seejuures on ManCity’l veel kaheksa mängu pidamata. Premier League’i ajastu rekordiks on 34 väravat. Hooajal 1994/95 sai sellega hakkama Blackburn Roversi ründaja Alan Shearer ning 1993/94 Newcastle Unitedi väravakütt Andy Cole.

Haalandi kõrval on rünnakul ManCity üheks säravamaks mängijaks kerkinud 2021. aasta suve suurost Jack Grealish. Traditsioonilises headuses toimetavad Kevin De Bruyne ja Bernardo Silva.

Nagu ManCity peatreeneri Pep Guardiola puhul tavaks, siis on ta ka sel hooajal suutnud üllatada. Nii on Guardiola hooaja lõppfaasis tähtsates kohtumistes väljakule saatnud korraga neli keskkaitsjat. Neist John Stones on nihutatud parempoolse alumise poolkaitsja positsioonile. Seejuures on inglane selles rollis hiilgavalt hakkama saanud. Kolmeses keskkaitseliinis tegutsevad Ruben Dias, Manuel Akanji ja Nathan Ake, kellest kahele viimasele ennustati hooaja eel vahetusmängija rolli.

Manchester City ja Arsenali duelli puhul on alati põnev jälgida ka taktikalist heitlust. Aastatel 2016. – 2019. oli Arsenali praegune peatreener Mikel Arteta ManCity’s Guardiola abitreeneriks. Praegugi on meeste mängujoonistes sarnasusi. Eelmisel suvel ostis Arsenal 35 miljoni euro eest ManCity’lt Oleksandr Zintšenko. 26-aastane ukrainlane hõivab väljakul vasakkaitsja positsiooni, kuid tegutseb seejuures palju keskväljal. Samasuguses rollis oli ta eelnevalt ka ManCity’s. Kuuldavasti oli omal ajal just Arteta meheks, kes Zintšenkole sellise tööjaotuse välja pakkus.

Kolmapäeva hilistel tundidel on pilt tiitliheitluse ja meeskondade taktikaliste käikude osas juba selgem. Hooaja esimese omavahelise Premier League’i kohtumise võitis ManCity võõral väljakul 3:1.

Premier League’i tiitliheitlus

Londoni Arsenal

Inglismaa meister (13 korda): 1930/31, 1932/33, 1933/34, 1934/35, 1937/38, 1947/48, 1952/53, 1970/71, 1988/89, 1990/91, 1997/98, 2001/02, 2003/04

Eelmise hooaja koht Premier League’is: 5. koht

Peatreener: Mikel Arteta

Kapten: Martin Ödegaard

Klubi tänavuse hooaja palgafond: 97 miljonit eurot (Premier League’i 6. näitaja)

Manchester City

Inglismaa meister (8 korda): 1936/37, 1967/68, 2011/12, 2013/14, 2017/18, 2018/19, 2020/21, 2021/22

Eelmise hooaja koht Premier League’is: 1. koht

Peatreener: Pep Guardiola

Kapten: Ilkay Gündogan

Klubi tänavuse hooaja palgafond: 185 miljonit eurot (Premier League’i kolmas näitaja Manchester Unitedi ja Londoni Chelsea järel)