Lionel Messi vs Cristiano Ronaldo! Ameeriklaste MLS vs saudide Pro League! Kes jääb peale?
Front bg
Updated 19 sept. 12:04

Lionel Messi vs Cristiano Ronaldo! Ameeriklaste MLS vs saudide Pro League! Kes jääb peale?

Umbes 15 aastat tiirles Euroopa klubivutis kõik Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ümber. Just nemad olid kaks suurimat staari, kellest kõik tahtsid osa saada. Antud perioodi jooksul krooniti Messi seitsmel ning Ronaldo viiel korral maailma parimaks jalgpalluriks. Ilmselt saab Messi tänavu veel kaheksanda trofee. Suures plaanis on kahe kange ajastu aga möödas ning Euroopa klubivutist on nad oma jalad puhtaks pühkinud.

Ilmselt ootasid paljud, et Messi ja Ronaldo vägikaikavedu jätkub ka „pensionipõlves”, kuid lõpuks valisid mõlemad oma tee. Ronaldo valis rahapakid ning siirdus Saudi Araabiasse Al-Nassri ridadesse. Messi tahtis perele veidike rahulikumat ja kodusemat keskkonda ning lõi käed Miami Interiga.

Aastaid oli just ameeriklaste (liigas on ka kolm Kanada klubi) profiliiga MLS tippmängijate „vanadekoduks”, kuhu läksid Euroopas oma aja ära elanud mängijad veel lisaraha teenima. Kui eelmisel sajandil käisid jänkidele oskusi näitamas Pele ja Franz Beckenbauer, siis viimastel kümnenditel kõlavamateks nimedeks olnud David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Thierry Henry jne.

Vutistaaride vanadekodud

USA kõrval on sel sajandil pilti tõusnud ka teised nö „vanadekodud”. Eelkõige on rahakotiraudu avanud rikkad naftariigid eesotsas Katariga. Tähti on endale meelitanud näiteks ka Jaapan. Oma superliigat proovis luua Hiina, kuid see projekt kukkus haledalt läbi. Alates eelmise aasta detsembrist on jalgpalliturg aga varasemast teistsugune. 30. detsembril lõi Ronaldo käed saudide Al-Nassriga. Leping hakkas ametlikult kehtima 1. jaanuaril. Portugallase aastapalgaks sai 200 miljonit eurot, mis on siiamaani maailmarekordiliseks töötasuks kogu spordimaailmas.

Seejärel on sellele summale lähedale jõudnud teised Saudi Araabiasse siirdunud vutiässad eesotsas Karim Benzema, Neymari ja N’Golo Kantega. Praegu võiks kõige suurema palgaga jalgpallur olla hoopis aga Messi, kuid tema lükkas saudide pakkumise tagasi. Argentiinlase puhul räägiti isegi kuni ühe miljardi euro suurusest aastapalgast. Lõpuks ei võtnud Messi aga Al-Hilali muinasjutulist rahamäge vastu ning liitus hoopis Miami Interiga. Tema otsuse taga oli mitu põhjust. Esiteks tahtis ta elada keskkonnas, kus jalgpallistaarid saavad veidike vabamalt hingata ja elada. Teiseks oli Miami juba varasemast tema perekonna nö teine kodu, kus neil oli olemas luksuslik ning kodune villa. Neid aspekte arvesse võttes leppis Messi „kõigest” 60 miljoni euro suuruse aastapalgaga. Inter pidi selle summa kokku kraapimiseks koostööd tegema ka Adidase ja Apple’iga. Lisaks saab vutimees tulevikus omandada osaluse Interi meeskonnas.

Kogu palgasaaga kohta võib öelda, et Inter pidi Messi saamiseks sisuliselt nahast välja pugema, et vajalik summa kokku saada. Reaaluses ei ole neil lihtsalt maa seest musta kulda tulemas nagu saudidel. Saudi Araabia kohta tuleb öelda, et neli sealset tippklubi kuuluvad 75 % ulatuses riiklikule investeerimisfondile ehk sisuliselt on superstaaride ostmist finantseerinud riik.

Kui Messi töötasu on võrreldes Ronaldoga suurusjärgus 3,5 korda väiksem, siis vutimaailma üldist palgataset arvesse võttes on tegemist hiiglasliku töötasuga. Saudi Araabias makstavaid palku kõrvale jättes teenib Messist enam ainult PSG kroonijuveel Kylian Mbappe.

Mida võib aga Messi vs Ronaldo ja ameeriklaste MLS vs saudid Pro League võrdlusest seni järeldada?

Järeldus 1: Saudi Araabias saab vutimaailma parimat palka. Senine praktika näitab, et mängijatele makstaksegi 3 – 4 korda üle turuhinna. Messi teenib USA-s samal ajal sarnast palka nagu ta sai Euroopas FC Barcelonas ja PSG-s mängides.

Järeldus 2: Suurem raha meelitab rohkem staare. Cristiano Ronalo järel on Pro League’ga liitunud veel Neymar, Karim Benzema, N’Golo Kante, Sadio Mane, Jordan Henderson, Fabinho jne. Tuntumatest mängijatest siirdusid lisaks Messile lõppenud suvel MLS-i veel ainult tema sõbrad Sergio Busquets ja Jordi Alba, kes liitusid mõlemad Interiga. Rahvusvaheliste staaride kontsentratsioon on Saudi Araabias seega suurem.

Järeldus 3: Meediapildis on seni kindlalt peale jäänud Messi. Kui keegi oskab tipptasemel turundust ja kõike sinna juurde kuuluvat suureks rääkida, siis nendeks on ameeriklased. Interi mängude piletite hinnad on tõusnud umbkaudu 500 %. Miami matšidel on kohal meelelahutusmaailma koorekiht. Interi mängusärke müüakse kiiremini kui juurde trükitakse.

Saudi Araabia puhul räägitakse endiselt peamiselt siiski palganumbritest ja riigis valitsevast kehvast inimõiguste olukorras. Mänguline pool ei ole seni veel domineerima pääsenud. Meediapildis tuleb nende tõehetk aasta lõpus, kui kavas on klubide MM. Seal loodab tegusid teha Al-Ittihad, kes on endale palganud Karim Benzema, N’Golo Kante, Fabinho ja Jota. Al-Ittihadi head tulemused heidaks positiivset valgust kogu saudide Pro League’ile.

Järeldus 4: Messi maagia töötab endiselt ka vutiväljakutel. Enne Messi liitumist oli Inter MLS-i kõige kehvem meeskond. Nüüdseks on nad koduliigas võitma hakanud. Lisaks võideti Messi juhtimisel USA/Mehhiko/Kanada liigakarikas. Tegemist oli Interi ajaloo esimese trofeega. Teel tiitlini lõi Messi liigakarika kohtumistes 7 mänguga 10 väravat. Lisaks on jõutud finaali ka USA karikasarjas, kus kohtutakse 28. septembril Houston Dynamoga.

Ronaldo lööb ka Al-Nassri ridades samuti hulgikaupa väravaid, kuid tiitleid ei ole see endaga veel kaasa toonud. Eelmisel hooajal lõpetas klubi Saudi Araabia meistrivõistlused teisena. Käimasolev hooaeg on Al-Nassri jaoks alanud raskelt (alustati kahe kaotusega, seejärel on teenitud neli võitu), kuid samas Ronaldo jaoks rohkete tabamustega.

Kokkuvõte: Taseme mõttes jäävad nii MLS kui ka Pro League Euroopa tippliigadele alla. Sama käib ka mängutempo kohta. Ajalooliselt ja turunduslikult on seni edukamad olnud ameeriklased. Messi värbamisest on seni võitnud kogu liiga ning MLS-i populaarsus on meeletult tõusnud.

Saudide kõrgliiga alles otsib oma kohta. Ilmselgelt on neil pikk plaan ja suuremat edulugu oodatakse alles aastate pärast. Üheks sihiks on parandada riigi mainet rahvusvahelises plaanis. Seda on ilmselt paljude silmis juba suudetud. Samal ajal soovitakse luua vundamenti ka MM-i korraldusõiguse saamiseks. Eesmärgiks on võetud 2034. aasta finaalturniir.

Kokkuvõttes võib öelda, et Euroopast lahkumise järel on seni edukam olnud Messi. Liigade mõttes on praegu kõrgema hinnanguga veel MLS, kuid see võib lähiaastatel kalduda Pro League’i kasuks. Seda eeldusel, et jätkatakse sarnasel tasemel kulutustega nagu tänavu.

Suurima aastapalgaga jalgpallurid*

  1. Cristiano Ronaldo (Al-Nassr, Saudi Araabia) 200 miljonit eurot
  2. Karim Benzema (Al-Ittihad, Saudi Araabia) 180 miljonit eurot
  3. Neymar (Al-Hilal, Saudi Araabia) 150 miljonit eurot
  4. N’Golo Kante (Al-Ittihad, Saudi Araabia) 100 miljonit eurot
  5. Kylian Mbappe (PSG, Prantsusmaa) 70 miljonit eurot
  6. Lionel Messi (Miami Inter, USA) 60 miljonit eurot
  7. Jordan Henderson (Al-Ettifaq, Saudi Araabia) 40 miljonit eurot
  8. Sadio Mane (Al-Nassr, Saudi Araabia) 40 miljonit eurot
  9. Riyad Mahrez (Al-Ahli, Saudi Araabia) 35 miljonit eurot
  10. Kalidou Koulibaly (Al-Hilal, Saudi Araabia) 30 miljonit eurot

*Allikas: Give me Sport