Kylian Mbappe vs Erling Braut Haaland. Kumb on maailma parim?
Front bg
12 okt. 13:00

Kylian Mbappe vs Erling Braut Haaland. Kumb on maailma parim?

Mullu detsembris Argentina jalgpallikoondise kolmandat korda maailmameistriks tüürinud Lionel Messi võidab ilmselt tänavu kaheksandat korda parimale jalgpallurile mõeldud Ballon d’Or’i auhinna. Vaatamata sellele on suures plaanis Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ajastu siiski läbi. Nii kerkib esile küsimus, kelle ümber nüüdsest jalgpallimaailm keerleb. Eelkõige on esile tõusnud kaks nime: 24-aastane Kylian Mbappe ning 23-aastane Erling Braut Haaland. Tänavuse hooaja valguses võiks nende kõrvale paigutada ka 20-aastase Jude Bellinghami. Kahe esimese tasemele kerkimiseks peab Bellingham siiski veel mõned hooajad end tõestama.

Kes mängib kõrgemal tasemel?

Haaland (Manchester City) – valitsev Meistrite liiga võitja, Inglismaa meister ja FA Cupi võitja

Mbappe (PSG) – valitsev Prantsusmaa meister

Klubirindel on praegu ilmselgelt paremas seisus Haaland. Manchester City esiründaja mängib teist hooaega maailma parimas klubis. Avahooaeg tõi kohe Meistrite liiga, Premier League’i ja FA Cupi tiitlid. 53 kohtumisega sai ta kirja 52 tabamust.

Mbappe pallib samal ajal juba seitsmendat hooaega Prantsusmaa tippklubis PSG. Kui Premier League’i võitja on jalgpallimaailmas kõrgelt hinnatud, siis Ligue 1 esikoht väga palju ei maksa. Lisaks ei ole Mbappe suutnud PSG-d viia ka Meistrite liiga triumfini. Ilmselgelt ootab jalgpalliavalikkus, millal Mbappe Prantsusmaalt lahkub. Tema kõige tõenäolisemaks sihtkohaks peetakse Madridi Reali. Sellisel juhul saaks Mbappe ja Haalandi võrdlus tõelise hoo üles.

Hinnang: Haaland

Mängijate plussid ja miinused?

Praeguse seisuga tuleb tunnistada, et tippaegade Messi ja Ronaldo tasemele ei ole noormehed veel kerkinud. Samamoodi jätkates nad seda ilmselt ei suudagi. Nimetatud kahe legendi kõrvale tõusmiseks oleks vaja oma mängu tunduvalt mitmekesisemaks muuta.

Mbappe edukus sõltub väga palju tema kiirusest. Muidugi tuleb märkida, et suurel kiirusel tegutsedes on prantslasel ka suurepärane tehnika. Kiirus on siiski omadus, mis ajapikku tuhmub ja ainult sellele rõhudes kaob mängija 30-ndatesse eluaastatesse jõudes kiiresti absoluutsest tippkonkurentsist. Ronaldo suutis kiiruse kadudes enda mängu ümber korraldada ning olla suurepärane olukordade realiseerija. Kuna Ronaldo on keskmisest pikem jalgpallur, kes on hea ka õhuvõitlustes, siis olid tal selleks vajalikud eeldused olemas. Mbappe jääb pikkuses ja praeguse seisuga ka jõu poolest Ronaldole alla. Lisaks ei ole tema peamäng portugallasega samal tasemel. Messi mängu lugemise oskust ja platsinägemist ei ole Mbappel samuti. Mbappe üheks miinuseks võib lugeda ka laiskust. Kaitsetöö tegemine ei ole lihtsalt tema jaoks. Kui kümme aastat tagasi said tiimid endale lubada, et üks superstaar laseb kaitses jala sirgu, siis tänapäeval ei ole see enam mõeldav.

Haaland lööb väravaid suuresti tänu kaaslaste heale eeltööle. ManCity hiljutine kohtumine Londoni Arsenaliga näitas, et Haaland on võimalik päris edukalt mängust välja lülitada. Ise ta endale olukordi luua ei suuda ja kui kaaslastelt häid palle ei tule, siis on tema kasutegur kasin. Olukordade lõpetajana on norralane aga tõeline maailmaklass. Seega vajab ta säramiseks enda ümber virtuoosseid söödumeistreid. Samas on Haaland väga kohusetundlik mängija, kes töötab alati meeskonna heaks. Tegemist on omadusega, mis mitmetel superstaaridel puudub. Seega teenib Haaland alati välja ka kaaslaste austuse ja usalduse.

Hinnang: Viik

Rahvuskoondised

Mbappe: 71 mängu, 40 väravat

Haaland: 26 mängu, 25 väravat

Koondiste osas tegelikult võrdlusmoment puudub. Mbappe on Prantsusmaa koondisega mänginud kahes MM-finaalis. 2018. aastal võideti tiitel ning 2022. aastal saadi kaela hõbemedalid. Mbappe on finaalturniiridel löönud 12 väravat, mis annab talle kõigi aegade edetabelis kuuenda koha. Kahes MM-finaalis on Mbappe skoorinud kokku neli korda. Viimane tähistab seejuures kõigi aegade rekordit.

MM-finaalturniiride suurimad väravakütid:

  1. Miroslav Klose (Saksamaa) 16 väravat
  2. Ronaldo (Brasiilia) 15
  3. Gerd Müller (Saksamaa) 14
  4. Lionel Messi (Argentina) 13
  5. Just Fontaine (Prantsusmaa) 13
  6. Kylian Mbappe (Prantsusmaa) 12
  7. Pele (Brasiilia) 12

Prantsusmaa koondisega võitis Mbappe ka 2020/21 Rahvuste liiga. Finaalis alistati Hispaania 2:1. Otsustava värava lõi muidugi Mbappe.

Haaland on Norra koondise ridades küll kõvasti skoorinud, kuid suurturniiril ei ole ta seni kordagi mänginud. Praeguse seisuga on norralastel keeruline pääseda ka 2024. aasta EM-ile. Valiksarjas ollakse Šotimaa ja Hispaania järel kindlalt kolmandad. Lisaks on Haaland pidanud vigastuste tõttu paljud rahvusesinduse kohtumised vahele jätma.

Hinnang: Mbappe

Roll suurtes mängudes

Mbappe kahes MM-finaalis 4 väravat

Haaland Meistrite liiga finaalis nullil

Nii Mbappe kui ka Haaland on seni veel lühikese karjääri jooksul mänginud mitmeid suuri mänge. Nagu Mbappe puhul mainitud, siis ta on kahe MM-finaaliga löönud neli väravat. Meistrite liiga finaalis on ta mänginud ühe korra, kui 2020. aastal kaotas PSG Müncheni Bayernile 0:1. Selles kohtumises jäi Mbappe üsnagi anonüümseks.

Haaland on suuri finaale mänginud vähem. Kevadises Meistrite liiga võidukas finaalis Milano Interi vastu ei olnud ta võtmerollis. Sama võib öelda tänavuse FA Cupi finaali kohta, kus ManCity alistas Manchester Unitedi 2:1. Suurtes mängudes on Haaland mitmel puhul ära kadunud. Norralase senise karjääri säravaim finaal leidis aset 2021. aasta kevadel, kui ta aitas Dortmundi Borussia Saksamaa karikafinaalis RB Leipzigi üle 4:1 võidule. Haaland lõi selles matšis kaks väravat.

Hinnang: Mbappe

Klubikarjäär

Mbappe: 341 mängu, 251 väravat

Haaland: 265 mängu, 215 väravat

Väravaid löövad mõlemad mehed palju. Samas näitab statistika, et Haaland liigub tunduvalt võimsamas tempos. Siinkohal on meeste kõige paremaks võrdlusmomendiks Meistrite liiga. Mbappel on küll 41 tabamust Haalandi 35 vastu, kuid prantslane on pidanud koguni 31 matši rohkem. Mbappe on seega löönud 0,65 väravat kohtumise kohta, Haalandi vastav näitaja on 1,09.

Meistrite liiga kõigi aegade väravaküttide edetabel:

  1. Cristiano Ronaldo 140 väravat/183 mängu
  2. Lionel Messi 129 väravat/163 mängu
  3. Robert Lewandowski 92 väravat/113 mängu

  1. Kylian Mbappe 41 väravat/63 mängu
  2. Erling Braut Haaland 35 väravat/32 mängu

Eelmisel hooajal sai Haaland enda nimele ka ühe suure kaaluga rekordi. Nimelt lõi ta Premier League’is ühe hooaja rekordit tähistavad 36 väravat. Varasemalt jagasid 34 tabamusega tippmarki Alan Shearer ja Andy Cole.

Hinnang: Haaland

Kokkuvõte: Mbappe ja Haalandi võrdlus on põnev, kuna ühele on keeruline selget eelist anda. Ka siinses skooritabelis kogusid mõlemad 2,5 häält. Tänavu saab Ballon d’Or’i suure tõenäosusega veel Messi, kuid 2024. aastal on Mbappe ja Haaland ilmselt trofeele suurimad soosikud.