Konverentsiliiga finaal. Kas Fiorentina suudab soosikukoormat kandvale West Ham Unitedile hambaid näidata?
Front bg
02 juuni 9:35

Konverentsiliiga finaal. Kas Fiorentina suudab soosikukoormat kandvale West Ham Unitedile hambaid näidata?

7. juuni õhtul mängitakse Prahas Fortuna Arenal välja Konverentsiliiga ajaloo teine karikas. Mullu tõusis sarja esimeseks meistriks itaallaste AS Roma. Tänavu mängivad tiitlile Fiorentina (Itaalia) ning West Ham United (Inglismaa). Suursoosikuna läheb mängule vastu West Ham.

Paarkümmend aastat tagasi oli olukord veel vastupidine. Itaalia ja Inglismaa klubide duellis oleks nii majanduslik kui ka mängijate kõrgem kvaliteet rääkinud saapamaa tiimide kasuks. Nüüd on kõik aga vastupidi. Premier League’i edukas majandusmudel on täitnud kõikide sealsete klubide taskuid. Nii on West Hami käimasoleva hooaja palgafondiks 96 miljonit eurot. Fiorentina peab läbi ajama poole väiksema summaga. Eeloleval suvel saab West Ham uute mängijate palkamiseks kulutada koguni 170 miljonit eurot. Fiorentina peab heal juhul leppima paarikümne miljoniga.

West Hami suurim mäng 43 aasta jooksul

Seega võib Konverentsiliiga finaali eel tõmmata paralleele Meistrite liiga esikohaduelliga. Mõlemas on suureks soosikuks Inglismaa klubi ning kindlaks autsaideriks Itaalia tiim. Samas on pinge ka West Hami õlgadel. Nagu meedias on välja hõigatud, siis tegemist on nende klubi jaoks viimase 43 aasta kõige tähtsama kohtumisega. West Ham võitis viimati mõne olulise trofee 1980. aastal, kui pea kohale tõsteti FA Cupi karikas. Toonases finaalis alistati Londoni Arsenal 1:0.

Kodumaal ongi West Hami seniseks parimaks saavutuseks Inglismaa karikavõit (lisaks 1979/80 hooajale triumfeeriti ka 1963/64, 1974/75). Inglismaa meistriks ei ole nad kunagi tulnud.

Rahvusvaheliselt areenilt on ette näidata UEFA karikavõitjate karikasarja esikoht hooajast 1964/65. 1999. aastal võideti ka Intertoto Cup, kuid seal oli kokku kolm võitjat ja seega see justkui päris õige karikana arvesse ei lähe. Nii tulebki nõustuda, et West Hami ootab ees viimase 43 aasta kõige tähtsam matš. Premier League’i hooaja lõpu järel lendas meeskond Lõuna-Portugali Algarvesse laagrisse. Lisaks soojas kliimas treenimisele said mehed aega ka lõõgastumiseks. Premier League’is saavutas West Ham lõppenud hooajal kõigest 14. koha. Koduliiga kehvade esituste tõttu oli mitmel korral löögi all ka peatreener David Moyesi töökoht.

„Teeme kõik, et mehed oleksid finaaliks värsked. Hooaeg on olnud karm. Oleme mänginud 56 kohtumist. Seega on kõigi võimed viidud viimase piirini. Siiski on meie mängijad terved ja finaaliks valmis,” teatas West Hami füüsilise ettevalmistuse treener Josh Ewen.

Eriti oluline saab finaal olema West Hami 24-aastasele kaptenile Declan Rice’ile. Inglismaa koondise põhimees on suvel ilmselt tööandjat vahetamas ning seega on tal viimane võimalus tuua tiitel klubile, millega ta liitus 15-aastaselt. Rice’i teenete vastu on eelkõige huvi tundmas Manchester United ja Arsenal.

Tugev keskväli annab eelise

West Hami praegune tugevus ongi paljuski just keskväljal. Lisaks Rice’ile teeb seal tegusid Brasiilia koondises põhitegijate sekka kuuluv 25-aastane Lucas Paqueta ning Tšehhi üks paremaid jalgpallureid Tomaš Soucek (28). Rünnakul kannavad põhiraskust inglane Jarrod Bowen (26) ja jamaikalane Michail Antonio (33).

Mis seisus on aga inglaste vastane? Fiorentina on Itaalia kõrgliigas olnud tänavu tabeli keskmik. Enne viimast vooru paiknetakse pingereas üheksandal positsioonil. Koosseisu vaadates võiks neilt oodata isegi enamat. Rahvusvahelises plaanis võib praegu nende kõige kuulsamaks meheks lugeda 28-aastast poolkaitsjat Sofyan Amrabati. Itaalia liiga jälgijatele oli juba ammu tegemist tuttava mehega. Laiema üldsuse huviorbiiti tõusis Amrabat Katari MM-il, kus tema kompromissitu võitlus aitas Maroko esimese Aafrika riigina maailmameistrivõistluste poolfinaali. Suurepäraste esituste järel räägiti koheselt, et rikkamad klubid ostavad Amrabati juba talvel ära. Väga palju sahistati Liverpooli huvist. Lõpuks jäi marokolane ikkagi Fiorentinasse, kus ta pallib kolmandat hooaega.

Rünnakul tegi Fiorentina tänavuseks hooajaks suure panuse 25-aastasele serblasele Luka Jovicile. 2019. aasta suvel 60 miljoni euro eest Madridi Realiga liitunud serblane lõi kolme hooaja jooksul Reali särgis ainult kolm väravat. Eelmisel suvel lubati Jovicil vabaagendina liituda Fiorentinaga (Real säilitas potentsiaalse müügi korral 50 % Jovici õigustest). Itaalias ongi ta jälle enam-vähem jalad alla saanud. 49 kohtumisega on Jovicil kirjas 13 väravat. Seejuures on ta eurosarjas 14 matši jooksul skoorinud kuus korda.

Fiorentina kaotatud eurofinaalid

Samas poolfinaalis Baseli vastu panustas Fiorentina rünnakul pigem brasiillasele Arthur Cabralile ja  argentiinlasele Nicolas Gonzalezele. Jovici kanda jäi terava vahetusmehe roll.

Võrreldes West Hamiga on Fiorentina ajalugu tunduvalt uhkem. Viimane suurem tiitlimatš võideti 2001. aastal, kui Itaalia karikafinaalis alistati Parma 2:1. Itaalia karikas on kokku võidetud kuuel korral. Lisaks on nad kahel juhul kroonitud Itaalia meistriks. Viimati 1968/69.

Ainsaks eurotrofeeks on 1960/61 võidetud karikavõitjate karikasari. Eurosarjade finaalides on kaotusevalu tuntud aga mitmel korral. Kaotatud on 1957. aasta Meistrite liiga (Madridi Realile 0:2), 1962. aasta karikavõitjate karikasarja (Madridi Atleticole 1:4) ning 1990. aasta Euroopa liiga finaal (Torino Juventusele 1:3). Autsaiderid ollakse ka eesootavas finaalis West Hamiga.

Konverentsiliiga finaal 2023

Fiorentina – West Ham United

Mängu toimumiskoht: Praha, Tšehhi

Finaali algusaeg: 7. juuni kell 22.00

Fiorentina teekond finaali:

Play-off: Fiorentina – Twente 2:1 (2:1; 0:0)

A-alagrupi teine koht Istanbuli Basaksehiri järel

1/16-finaal: Fiorentina – Braga 7:2 (4:0; 3:2)

1/8-finaal: Fiorentina – Sivasspor 5:1 (1:0; 4:1)

Veerandfinaal: Fiorentina – Poznani Lech 6:4 (4:1; 2:3)

Poolfinaal: Fiorentina – Basel 4:3 (1:2; 3:1)

West Ham Unitedi teekond finaali:

Play-off: West Ham – Viborg 6:1 (3:1; 3:0)

B-alagrupi esikoht Brüsseli Anderlechti ees

1/16-finaal: valagrupi võitjana pääses West Ham otse 1/8-finaali

1/8-finaal: West Ham – Larnaca AEK 6:0 (2:0; 4:0)

Veerandfinaal: West Ham – Gent 5:2 (1:1; 4:1)

Poolfinaal: West Ham – AZ Alkmaar 3:1 (2:1; 1:0)