Karol Mets – neljas eestlane jalgpalli suurliigas
Front bg
Updated 08 juuli 14:44

Karol Mets – neljas eestlane jalgpalli suurliigas

Klubijalgpallis on viimastel hooaegadel Eesti vutimeeste kõige säravamate saavutuste eest hoolitsenud keskkaitsja Karol Mets. Nüüdseks 31-aastane Mets krooniti 2022. aasta kevadel FC Zürichiga Šveitsi meistriks. Tänavu võitis ta St. Pauli ridades 2. Bundesliga. Järgmisel hooajal saab Metsast suure tõenäosusega neljas eestlasest jalgpallur mõnes suurliigas.

https://media.affiliatestonybet.com/redirect.aspx?pid=162633&bid=1989&lpid=829

Euroopa klubivutis on viis suurliigat (Inglismaa, Saksamaa, Itaalia, Hispaania ja Prantsusmaa). Inglaste Premier League’is on mänginud Mart Poom ja Ragnar Klavan, sakslaste Bundesligas on seni ainsana pallinud Klavan ja itaallaste Serie A-s Klavan ning Georgi Tunjov. Metsa tööandja St. Pauli teenis nüüd tulevaks hooajaks pääsme Bundesligasse. Seega viitab kõik tõsiasjale, et Metsast saab neljas eestlane suurliigas.

Eestlaste senised mängud suurliigades:

  • Mart Poomi’i mängud Premier League’is: 139 kohtumist (134 Derby County’ga, 4 Sunderlandiga, 1 Londoni Arsenaliga)
  • Ragnar Klavani mängud Bundesligas: 125 kohtumist (125 FC Augsburgiga)
  • Ragnar Klavani mängud Premier League’is: 39 kohtumist (39 Liverpooliga)
  • Ragnar Klavani mängud Serie A’s: 62 kohtumist (62 Cagliariga)
  • Georgi Tunjovi mängud Serie A’s: 10 kohtumist (10 SPAL-iga)

Mets oli lõppenud hooajal St. Pauli ridades tõeline põhimees. Maksimaalsest 34 kohtumisest mängis ta 32. Kaks matši jäid vahele punase kaardi tõttu. Ülejäänud juhtudel oli eestlane alati algkoosseisus. Pingile võeti ta ainult ühe korra ja sedagi vigastuse tõttu.

Mets kuulub St. Pauli ridadesse alates 2023. aasta 5. jaanuarist. Esmalt oli tegemist poole aasta pikkuse laenulepinguga. Kuna eestlase esitused olid silmapaistvad, siis ostis St. Pauli eelmisel suvel Metsa FC Zürichi käest välja. Üleminekusumma suurust ei avaldatud. Transfermarkti andmetel vahetas omanikku aga 450 000 eurot. Kui see vastab tõele, siis oli tegemist Metsa senise karjääri kõige suurema üleminekuga. Varasemalt oli tipuks 2020. aastal toimunud tehing, mis viis keskkaitsja 385 000 euro eest Stockholmi AIK-ist Saudi Araabiasse Al-Ettifaqi.

Karol Metsa klubivahetused*

  1. jaanuar 2011: JK Viljandi → FC Flora – tasuta üleminek
  2. jaanuar 2015: FC Flora → Stavangeri Viking (Norra) – 170 000 eurot
  3. juuli 2017: Stavangeri Viking (Norra) → NAC Breda (Holland) – 100 000 eurot
  4. märts 2019: NAC Breda (Holland) → Stockholmi AIK (Rootsi) – 300 000 eurot
  5. oktoober 2020: Stockholmi AIK (Rootsi) → Al-Ettifaq (Saudi Araabia) – 385 000 eurot
  6. september 2021: Al-Ettifaq (Saudi Araabia) → Sofia CSKA (Bulgaaria) – tasuta üleminek
  7. jaanuar 2022: Sofia CSKA (Bulgaaria) → FC Zürich (Šveits) – 200 000 eurot
  8. jaanuar 2023: FC Zürich (Šveits) → St. Pauli (Saksamaa) – laenuleping
  9. juuli 2023: FC Zürich (Šveits) → St. Pauli (Saksamaa) – 450 000 eurot

* Allikas: Transfermarkt

St. Pauli poolt makstud üleminekusumma ei ole aga ainus saladus. Teada ei ole ka Metsa kontrahti pikkust. Keskkaitsja on Eesti ajakirjanikele tunnistanud, et Hamburgi klubi ei avaldagi mängijate lepingute detaile ja seda ei tohi teha ka tema. Arvestades, et St. Pauli maksis eelmisel suvel Metsa eest soliidse üleminekusumma, siis võib eeldada, et kontraht sõlmiti vähemalt kolmeks aastaks. Sellisel juhul oleks sellest järel veel kaks hooaega.

Metsa seniseid esitusi hinnates on ilmselge, et temaga arvestatakse ka Bundesligas. Samas on eestlasest keskkaitsja väärtus karjääri kõige kõrgemas tipus. Transfermarkt hindab tema turuhinnaks 1,3 miljonit eurot. Seniseks parimaks oli 1,2 miljonit. Nii kõrgele küündis Metsa väärtus 2019. aastal Stockholmi AIK-is pallides. Praeguseks võib igatahes öelda, et Mets mängib 31-aastaselt senise karjääri parimat jalgpalli.

Aastaid oodati, et vasakujalgne keskkaitsja Mets võtab Eesti jalgpallis üle samuti vasakujalgse keskkaitsja Ragnar Klavani koha. Nüüd võib öelda, et ta on seda teinud. Klavan mängis omal ajal Bundesligas kokku 125 kohtumist. Kui Mets suudaks nüüd Saksamaa kõrgliigas mõned hooajad tegusid teha, siis võiks ta enda karjääri igati kordaläinuks lugeda. Siinkohal tuleb märkida, et mitmete ekspertide hinnangul on jalgpalliturul kõige väärtustatumad mängijad just vasakujalgsed keskkaitsjad. Neid ei ole lihtsalt väga palju. Seega on Metsal midagi, mida vutimaailmas kõrgelt hinnatakse. St. Pauli ridades on eestlane edukas rünnakute algataja. See oli omadus, mida ka Klavani tippaastatel esile tõsteti. Kahjuks on tegemist aga oskusega, mida Eesti koondises väga tihti vaja ei lähe. Meie rahvusesinduses tuleb eelkõige tegeleda hambad ristis kaitsmisega.

Üks on igatahes kindel. St. Pauli Bundesligasse tõusmisega on selge, et vähemalt üks Eesti jalgpallur saab iganädalaselt enda oskusi võrrelda maailma absoluutsete tippudega. Seejuures on Bundesliga praegu üle elamas tõelist kuldaega. Värske meister Leverkuseni Bayer on peatreener Xabi Alonso käe all Euroopa üks kuumemaid meeskondi. Dortmundi Borussia jõudis tänavu Meistrite liiga finaali. Kõige tipuks on Saksamaal ju ka sealne kõige edukam tiim Müncheni Bayern, kelle tipuründajana jookseb väljakule Harry Kane. Seega on Eesti vutisõbral nii mõndagi oodata.

2024/25 Bundesliga hooaeg algab 23. augustil ning lõppeb 17. mail. Talvepaus kestab 22. detsembrist 10. jaanuarini.

2024/25 hooajal mängivad Bundesligas:

  • Leverkuseni Bayer
  • VfB Stuttgart
  • Müncheni Bayern
  • RB Leipzig
  • Dortmundi Borussia
  • Frankfurti Eintracht
  • TSG Hoffenheim
  • FC Heidenheim
  • Bremeni Werder
  • SC Freiburg
  • FC Augsburg
  • VfL Wolfsburg
  • Mainz 05
  • Mönchengladbachi Borussia
  • Berliini Union
  • VfL Bochum
  • FC St. Pauli
  • Kieli Holstein

https://media.affiliatestonybet.com/redirect.aspx?pid=162633&bid=1989&lpid=829