Julged otsused viisid Napoli kõrgustesse, kus on seni oldud ainult koos Diego Maradonaga
Front bg
27 märts 12:00

Julged otsused viisid Napoli kõrgustesse, kus on seni oldud ainult koos Diego Maradonaga

Lõuna-Itaalias suhtutakse jalgpalli keskmisest kõvasti kirglikumalt. Napolis mäletatakse siiani heldimusega, kuidas legendaarse Diego Maradona juhtimisel võideti Serie A meistritiitel nii 1986/87 kui ka 1989/90. Mõlemal juhul tähistati suurt triumfi nädalate kaupa. Lõuna-Itaalial on majanduslikult võimsamale riigi põhjaosale vähe vastu panna, kuid jalgpalliväljakul on võimalik jõukamate rahvuskaaslastega võidelda. Aastaid pole seda suudetud, kuid tänavu ollakse lõpuks tiitlivõidu kursil. Seejuures saadakse sellega esmakordselt hakkama Maradonata.

welcome-offer

Saapamaa klubijalgpalli on ajalooliselt valitsenud Põhja-Itaaliast pärit suurklubid. Kahekohalise arvu meistritiitleid on kokku saanud ainult Torino Juventus (36), AC Milan (19) ja Milano Inter (19). Riigi pealinna Rooma hiiud AS Roma ja Rooma Lazio on võitnud vastavalt kolm ja kaks trofeed. Lõuna-Itaalia au ja uhkus Napoli on aga piirdunud ainult kahe triumfiga. Nüüd on lisandumas kolmas.

Pankrott 2004. aastal

1986/87 ja 1989/90 hooaegade meistritiitlite puhul on räägitud, et oma osa oli seal ka maffial, kes andis klubile mängijate palkamiseks raha. Lisaks pakkusid nad Maradonale katust, et vutiäss saaks nädala esimeses pooles rahus narkootilisi aineid tarbida ja seejärel nädala lõpus taas mänguvormis olla. 1991. aastal põrus Maradona dopingukontrollis kokaiiniga ning tema aeg Napolis sai läbi.

1990-ndate teises pooles läks ka klubil aga aina raskemaks ning lõpuks langeti kõrgliigast välja. 2004. aastal tabas neid pankrott. Klubi uueks omanikuks sai Itaalia filmiärimees Aurelio De Laurentiis, kes pani mängu ka oma raha. Aastatel 2004. – 2006. mängiti Itaalia tugevuselt kolmandas liigas. Sellele järgnes aga kiire tõus ning alates 2007. aastast ollakse taas kõrgliigas. Seejuures reeglina ikka suures mängus. Kõrgliigasse naasmise järel on võidetud neli hõbe- ja neli pronksmedalit. Nüüd on käeulatuses kuldmedal.

11 vooru enne käimasoleva hooaja lõppu on Napolil Serie A liidrina koos 71 punkti. Teisel kohal oleval Rooma Laziol on kirjas 52 silma. Kahe eelmise hooaja meistrid Milano Inter ja AC Milan on kolmas ja neljas vastavalt 50 ning 48 punktiga. Napoli meistritiitel on seega ainult vormistamise küsimus.

Napoli tänavune edu ei ole tulnud aga tühja koha pealt. Itaalia klubijalgpalli üheks suuremaks probleemiks on olnud raha puudumine. Inglaste Premier League’iga ei konkureeri nad juba ammu. Samamoodi jäävad nad rahaliste vahendite poolest alla ka Hispaania ja Saksamaa tippudele ning Prantsusmaa hiiule PSG-le. Seega tuleb tegutseda targalt. Mängijaid peab otsima turgudelt, mis ei ole tähelepanu keskpunkti veel tõusnud.

Eelmisel suvel tegigi Napoli mitu julget käiku. Esiteks loobuti kolmest legendist. 31-aastase keskkaitsja Kalidou Koulibaly teenete vastu olid aastaid huvi tundnud mitmed suurklubid. Napolis hakatigi aru saama, et ilmselt on mehe parimad aastad möödas. Nende õnneks oli Londoni Chelsea valmis tema eest endiselt maksma 40 miljonit eurot. Napoli oli õnnega koos.

Uue ajastu algus

Lisaks kogenud keskkaitsjale otsustati loobuda ka rünnakul liidrirolli kandnud 31-aastasest Lorenzo Insignest ja 35-aastasest Dries Mertensist. Esimene siirdus USA kõrgliigas mängiva Kanada klubi Toronto ridadesse. Teine lõi käed Türgi suurklubi Istanbuli Galatasaray’ga. Mõlemad lahkusid Napolist aga vabaagentidena ehk tasuta.

Napoli jaoks tähendas see sisuliselt uue ajastu algust. Koulibaly oli Lõuna-Itaalia suurlinnas pallinud alates 2014. ja Mertens 2013. aastast. Napolis sündinuna liitus Insigne tiimi noorteakadeemiaga juba 2006. aastal.

Mertens on seejuures 148 väravaga Napoli vutiklubi ajaloo kõige suuremaks väravakütiks. Insigne hoiab samas tabelis 122 tabamusega teist kohta. Nimekirjas on neljandaks meheks legendaarne Diego Maradona 115 väravaga. Nende vahele mahub veel slovakk Marek Hamšik, kes skooris 121 korda. Tema kandis klubi särki 2007. kuni 2019. aastal.

Teise olulise muudatusena otsustati käimasoleva hooaja eel klubi palgafondi vähendada 30 protsendi võrra. Kogenud mängijatest loobumine andis selleks hea eelduse. Samas tähendas see, et asemele tuli võtta tunduvalt odavamaid mängijaid.

Suure palgaga meestest saadeti uutele jahimaadele veel ka hispaanlasest poolkaitsja Fabian Ruiz ja poolakast ründaja Arkadiusz Milik. Esimese eest maksis PSG 23 miljonit eurot, teise eest Marseille aga kaheksa miljonit eurot.

Samal ajal tegeles Napoli suvel väga targa värbamistööga. Tõeliseks pärliks on osutunud Kaasani Rubinist 10 miljoni euroga ostetud grusiinist ääreründaja Khvicha Kvaratskhelia. Venemaale määratud sanktsioonide tõttu viimati kodumaal Batumi Dinamos pallinud 22-aastane ääreründaja on Napoli fännide poolt teeninud juba austava hüüdnime Kvaradona. Itaalia kõrgliigas on ta löönud 12 väravat ja andnud 10 resultatiivset söötu.

Spalletti tähetunni ootuses

Suurepärasteks leidudeks on olnud ka Istanbuli Fenerbahcest 18 miljoni euro eest ostetud Lõuna-Korea koondise keskkaitsja Min-jae Kim ning Fulhamist 16 miljoni euroga soetatud Kameruni poolkaitsja Andre-Frank Anguissa.

Kui näiteks Brasiiliast, Argentinast, Prantsusmaalt, Hispaaniast, Inglismaalt ja Saksamaalt pärit mängijad on turul kulla hinnaga, siis Napoli ongi lisaks kodumaistele meestele toonud tiimi näiteks Gruusia (Kvaratskhelia), Lõuna-Korea (Kim), Kosovo (Amir Rrahmani), Poola (Piotr Zielinski), Slovakkia (Stanislav Lobotka), Kameruni (Anguissa), Mehhiko (Hirving Lozano) ja Põhja-Makedoonia (Elif Elmas) mängumehi. Tihtipeale saab niimoodi rahaliselt odavamalt läbi.

Lisaks suudeti kahe hooaja vahel meeskonnas hoida 24-aastast nigeerlasest ründajat Victor Osimheni. 2020. aastal Lille’ist 70 miljoni euro eest ostetud Osimheni turuväärtus on praeguseks ilmselt kahekordistunud. Potentsiaalseid kosilasi on vaatamata sellele hulgaliselt. Sel hooajal on ta kõikide sarjade peale 29 kohtumisega löönud 25 väravat. Itaalia kõrgliigas on ta väravaküttide edetabelis 21 tabamusega kindlalt esikohal.

Napoli eduloo oluliseks teguriks tuleb kindlasti lugeda ka 64-aastase itaallasest peatreeneri Luciano Spalletti ametis jätkamist. Eelmisel hooajal oli surve tema lahkumiseks meeletu.

Treeneriametis seni parimal juhul Peterburi Zenitiga kahel korral Venemaa meistriks tulnud ja AS Romaga kahel korral Itaalia karika võitnud Spalletti on teel karjääri suurima saavutuse poole. Praegu Napolis jumala staatuses olevast mehest sooviti eelmisel hooajal kõigest hingest lahti saada. Asja eestvedajateks olid võistkonna ultrafännid. Esmalt pandi pihta Spalletti Fiat Panda ning seejärel toodi Diego Maradona nime kandva staadioni kõrvale suur plakat, millel lubati juhendajale auto tagastada. Seda eeldusel, et Spalletti paneb ise ameti maha.

Kogenud peatreeneril oli humoorikas vastus kohe varnast võtta. Nimelt sõnas ta pressikonverentsil, et on valmis pakkumist kaaluma, kui auto kindalaekas olnud CD-d on kõik korrektselt alles. Tehingust seega asja ei saanud. Napoli lõpetas hooaja kolmandana. Suvel tehti mängijate koosseisus korralik reform, Spalletti juurutas veelgi kõvemini oma mängufilosoofiat (loe: vastase poolt jäetud vabade ruumide oskuslik kasutamine enda hüvanguks) ning tänavu ollakse põhimõtteliselt kõige kuumem võistkond Euroopas. Kui Itaalia liigas liigutakse kullakursil, siis Meistrite liigas on jõutud klubi ajaloos esmakordselt veerandfinaali. Seejuures on neile halastanud ka loos ning pääs finaali tundub justkui vormistamise küsimus.

NAPOLI SAAVUTUSED

Itaalia meister: 1986/87, 1989/90

Itaalia karikavõitja: 1961/62, 1975/76, 1986/87, 2011/12, 2013/14, 2019/20

Itaalia Superkarika võitja: 1990, 2014

UEFA Cupi (tänapäeva Euroopa liiga) võitja: 1988/89