Jude Bellingham – Madridi uus kuningas. Kas noor inglane on Reali läbi aegade parim ost?
Front bg
18 dets. 13:00

Jude Bellingham – Madridi uus kuningas. Kas noor inglane on Reali läbi aegade parim ost?

Madridi Reali jalgpalliklubi on aastate jooksul teinud tõelisi suuroste. Klubi legendaarset valget särki on kandnud sellised staarid nagu Cristiano Ronaldo, Ronaldo, Zinedine Zidane, Luis Figo, Alfredo di Stefano, David Beckham, Luka Modric, Karim Benzema jne. Siiski räägitakse juba peaaegu pool aastat, et Reali läbi aegade parimaks ostuks võib kujuneda hoopis Jude Bellingham. 20-aastane inglane on Madridis alustanud niivõrd võimsalt, et samamoodi jätkates võibki nendel juttudel tõepõhi all olla.

Bellingham on tegelikult lapstalent, kes tõusis tähelepanu keskpunkti juba oma kasvatajaklubis Birmingham City’s. 17-aastaselt oli ta nii tuntud tegija, et mitmed suurklubid olid valmis alaealise poolkaitsja eest maksma kümneid miljoneid. Lõpuks otsustas Bellingham vanematega konsulteerimise järel vastu võtta Dortmundi Borussia pakkumise. Sakslased panid 2020. aasta suvel lauale ligemale 30 miljonit eurot. Sellega kerkis Bellingham läbi aegade kõige kallimaks 17-aastaseks jalgpalluriks. Saksamaal sai inglasest juba tõeline staar. Lõppenud suvel pidi Real oma põhjatutest taskutest välja koukima 103 miljonit eurot ning nii saigi temast Hispaania kuningliku klubi mängija.

Ajalukku pilku heites tuleb tõdeda, et rahalises mõttes on Bellingham Reali jaoks läbi aegade kalliduselt teine ost. Enam on maksnud ainult Eden Hazard. Samas teavad kõik jalgpallifännid, et Hazard põrus Madridis täiega. Bellingham on juba poole aastaga suutnud rohkem kui Hazard nelja täishooajaga.

Madridi Reali läbi aegade suurimad ostud:

  1. Eden Hazard (Londoni Chelsea) 115 miljonit eurot (2019)
  2. Jude Bellingham (Dortmundi Borussia) 103 miljonit eurot (2023)
  3. Gareth Bale (Tottenham) 100 miljonit eurot (2014; toona maailmarekord)
  4. Cristiano Ronaldo (Manchester United) 94 miljonit eurot (2009; toona maailmarekord)
  5. Aurelien Tchouameni (AS Monaco) 80 miljonit eurot (2022)
  6. Zinedine Zidane (Torino Juventus) 77 miljonit eurot (2001; toona maailmarekord)
  7. James Rodriguez (AS Monaco) 75 miljonit eurot (2014)
  8. Kaká (AC Milan) 67 miljonit eurot (2009)
  9. Luka Jovic (Frankfurdi Eintracht) 63 miljonit eurot (2019)
  10. Luis Figo (FC Barcelona) 62 miljonit eurot (2000; toona maailmarekord)

Bellinghami ostes läks Real ilmselgelt kindla peale välja. Talle anti legendaarne särk numbriga 5. Sama numbri all mängis läbi aegade üheks paremaks mängujuhiks peetav Zidane. Bellinghami saabudes korrigeeris peatreener Carlo Ancelotti võistkonna mänguplaani. Senine 4-3-3 skeem visati prügikasti. Hakati mängima hoopis kahe ründajaga, et ründava poolkaitsjana tegutsev Bellingham saaks ringi joosta enda jaoks mugavamal positsioonil. Nii nihutati ka võistkonna üks suuremaid staare Vinicius Junior äärelt rohkem keskele. Loomulikult loodeti, et see toob tulemust, kuid Bellingham on suutnud ületada kõiki ootusi.

Bellinghami kontol on sel hooajal 20 kohtumisega koguni 17 väravat. Seejuures on tema arvele jäänud mitmed viimaste minutite võiduväravad. Siinkohal tuleb meeles pidada, et Bellinghami puhul on tegemist poolkaitsjaga. Eelpool mainitud numbrid oleksid iga ründaja puhul head, kuid poolkaitsja kohta on need lihtsalt suurepärased.

Zidane on läbi aegade üks paremaid poolkaitsjaid. Temaga sama mängunumbrit kandes loodan tema pärandit hästi hoida,” sõnas Bellingham Marca vahendusel. Sarnaselt Zidane’ile on ka Bellingham Adidase esimese suurusjärgu koostööpartner.

Reali läbi aegade parimast ostust rääkides tuuakse ilmselt esimesena välja Cristiano Ronaldo, kelle eest pandi 2009. aastal lauale 94 miljonit eurot. Toona oli tegemist maailmarekordilise summaga. Bellinghami 103 miljonit annab kõigi aegade edetabelis praegu 13. koha.

Rahast mööda vaadates tuleb tõdeda, et Bellingham näitab mõnes valdkonnas juba Ronaldole kandu. Nii sai inglane Madridis esimese 15 kohtumisega kirja 14 väravat. Tegemist on Reali ajaloos parima tulemusega. Varem jagasid 13 tabamusega esikohta Cristiano Ronaldo, Alfredo di Stefano ja Pruden Sanchez. Mis võiks olla Bellinghami järgmine eesmärk? Ronaldo lõi debüüthooajal kokku 33 väravat. Individuaalses plaanis on see kindlasti inglase sihiks. Bellinghami resultatiivsus on tulnud siiski mõnevõrra üllatusena, kuna Dortmundi eest lõi ta terve eelmise hooajaga 14 väravat.

Ekspertide kiidusõnad Bellinghami aadressil

Praeguseks on Bellingham kindlalt võitnud Reali fännide südamed. Talle lauldakse regulaarselt The Beatlesi igihaljast hitti „Hey Jude”. Erilisse ekstaasi viis ta poolehoidjad 28. oktoobril, kui ta tüüris El Clasicos meeskonna 2:1 võidule FC Barcelona üle. Bellingham lõi mõlemad Reali väravad, võidutabamus sündis teisel üleminutil. „See ei olnud kaugeltki minu parim mäng. Poolkaitsjana on minu peamine ülesanne hoida palli liikumises ja jagada ründajatele sööte. Sellega ei saanud ma soovitud moel hakkama,” jäi päevakangelane toona tagasihoidlikuks.

Paljude ekspertide sõnul on Bellingham oma sõnades olnud niivõrd tagasihoidlik, kuna tema võimete lagi on tegelikult veelgi kõrgemal ning noor inglane on sellest ka ise vägagi teadlik. Samas on kõik teda ümbritsevad inimesed ühisel meelel, et oma vanuse kohta on Bellingham ääretult küps. Just see on lubanud tal niivõrd noorelt absoluutsesse tippu kerkida. „Jude on vanim 19-aastane, kellega ma olen kunagi kokku puutunud,” teatas Dortmundis tema treeneriks olnud Edin Terzic eelmisel hooajal.

„Ma ei ole varasemalt töötanud nii noore ja samas nii küpse mängijaga. Võib öelda, et ta on teistest targem,” on Bellinghami praegune juhendaja Ancelotti omalt poolt lisanud.

Ma ei ole aastaid näinud sellisel tasemel noort poolkaitsjat,” jätkas kiitusega Manchester Unitedi legend Roy Keane. „Tavaliselt mängivad nii küpselt alles 26-27-aastased mängijad. Ta tegutseb väljakul väga targalt. Ta teeb kiiresti otsuseid. Tema pallipuuted ja söödud on ideaalsed. Tal on olemas kõik vajalikud omadused.

Tundub, et ta suudab teha absoluutselt kõike,” lisas omalt poolt teine ManUnitedi legend Gary Neville. „Kas ta on kaitsev poolkaitsja? Kas ta on ründav poolkaitsja? Tegelikult on ta mitu mängijat ühes. Suurte riikide koondistes või tippklubides mängides kipuvad paljud jalga väristama. Jude seda ei tee. Ta tunneb end igal pool koduselt ja see lubab tal ka pingevabalt mängida.