FC Flora, FCI Levadia, Paide Linnameeskond ja Narva Trans alustavad eurosarja. Kes pääsevad teise ringi?
Front bg
Updated 14 juuli 12:40

FC Flora, FCI Levadia, Paide Linnameeskond ja Narva Trans alustavad eurosarja. Kes pääsevad teise ringi?

Eesti jalgpalliklubide jaoks on kätte jõudnud hooaja üks tipphetki. Sel nädalal tehakse algust mängudega eurosarjades. Eesti meistrina alustab FC Flora Meistrite liiga esimesest eelringist. FCI Levadia, Paide Linnameeskonna ja Narva Transi teekond algab Konverentsiliiga esimesest eelringist.

Kellega Eesti klubid tänavu eurosarjades esmalt kohtuvad ning millised on eestlaste lootused?

FC Flora – Częstochowa Raków (Poola)

Viimaste aastate Eesti edukaima euroklubi Flora vastu fortuuna tänavu kõige armulisem ei olnud. Meistrite liiga esimeseks eelringiks saadi potentsiaalsetest vastastest kõige keerulisem. Florakatel oli loosimiseks küll asetus ja võis oodata soodsat konkurenti, kuid reaalsuses läks kõik vastupidi. Poola meister sattus tänavu asetamata meeskondade sekka, kuna Rakow jõudis klubi ajaloos eurosarja alles kolmandat korda ning Meistrite liigasse esmakordselt. Kahel eelmisel hooajal mängis Rakow eurosarjas igati soliidselt ning mõlemal juhul jõuti Konverentsiliigas eelringide play-off’i.

Flora ja Rakowi duellis on favoriidiks poolakad. Samas Flora kasuks räägib tõsiasi, et korduskohtumine peetakse Tallinnas. Ka ajalooliselt on eestlased suutnud Poola tippklubidele peavalu valmistada. Selles vallas on kõige edukam olnud FCI Levadia, kes alistas 2009. aasta suvel Meistrite liiga teises eelringis Krakowi Wisla kahe mängu kokkuvõttes 2:1.

Flora ja Rakowi duelli võitjat ootab Meistrite liiga teises eelringis Lincoln Red Impsi (Gibraltar) ja Qarabagi (Aserbaidžaan) vastasseisu edukam tiim. Nimetatud heitluste kaotajad langevad Konverentsiliiga kolmandasse eelringi ning lähevad seal omavahel vastamisi. Seega on Floral meistrina tagatud vähemalt üks turvavõrk.

Mängud:

  1. juulil kell 21.00 Częstochowas
  2. juulil kell 20.00 Tallinnas

FCI Levadia – MŠK Žilina (Slovakkia)

Levadia oli Konverentsiliiga esimese eelringi loosimiseks asetatud tiim, kuid ka neil loosiga kõige paremini ei läinud. Võimalikest vastastest saadi pigem tugevate vastaste sekka kuuluv slovakkide MŠK Žilina. Mullu näitas Žilina eurosarjas head minekut ning Konverentsiliiga eelringides alistati kolm vastast järjest. Lõpuks langeti konkurentsist alles play-off’is.

Levadia ja Žilina duellis on soosikukoorem slovakkide õlul. Levadia kasuks räägib koduväljakueelis korduskohtumiseks. Nii Flora kui ka Levadia puhul tuleb märkida, et Eesti klubid lähevad euromängudele vastu hea mänguvormi pealt. Nimelt on Eesti kõrgliiga praegu täies hoos. Poolas ja Slovakkias tegeletakse samal ajal alles uueks hooajaks valmistumisega ning tähtsatele euromatšidele tullakse ainult treeningmängude pealt. Lisaks võivad Žilina miinuseks olla vähesed kogemused. Meeskond koosneb peamiselt kohalikest ning aafriklastest noormängijatest. Suurte mängude kogemusi on Levadias kindlasti rohkem.

Levadia ja Žilina duelli võitjat ootab Konverentsiliiga teises eelringis Belgia tipptiimide sekka kuuluv Gent.

Mängud:

  1. juulil kell 18.03 Žilinas
  2. juulil kell 19.45 Tallinnas

Paide Linnameeskond – B36 Torshavn (Fääri saared)

Eesti klubidest võib loosiga kõige rohkem rahul olla mullu hea eurohooaja teinud Paide Linnameeskond. Neljast Eesti klubist on Paide avaringis ainsana favoriidi staatuses. Nende vastaseks on Fääri saarte tipptiim B36.

Viimaste aastate tulemuste põhjal B36 siiski kindel autsaider ei ole. Mullu jõuti Konverentsiliigas kolmandasse eelringi ning aasta varem Euroopa liigas kolmandasse eelringi.

Paide Linnameeskonnast saab juba kolmas Eesti klubi, kellega B36 eurosarjas kohtunud. 2017. aasta suvel mängiti Nõmme Kaljuga. Kalju võitis mõlemad matšid 2:1 ning pääses kahe kohtumise kogusummas edasi 4:2. Koroonahooajal ehk 2020. aasta suvel mängiti Levadiaga. Toona peeti piirangute tõttu ainult üks matš. Võõrustaja rollis oli B36, kes suutis koduväljakul võtta lisaajal 4:3 võidu.

Mullu Konverentsiliigas kolmandasse eelringi jõudnud ning viimasel ajal koduliigas Ivan Stojkovici juhendamisel kaitse korralikult pidama saanud Paide läheb duellile vastu kerge favoriidina. Seeria võitjat ootab teises eelringis ees Põhja-Makedoonia tiim Shkendija või Walesi klubi Haverfordwest County.

Mängud:

  1. juulil kell 21.00 Torshavnis
  2. juulil 18.30 Tallinnas

Narva Trans – FC Pjunik (Armeenia)

Viimase Eesti klubina kindlustas pääsu eurosarja Narva Trans. Pikalt oli eestlaste neljandas eurokohas kinni hoopis Nõmme Kalju, kuid karikavõit andis europileti hoopis Transile. Ajalooliselt on Trans kõige kehvemate statistiliste näitajatega Eesti klubi eurosarjas.

Trans on Euroopas mänginud kokku 17 korda ja seni ei ole nad suutnud veel ühtegi vastast kahe mängu kokkuvõttes seljatada ehk alati on konkurentsist langetud esimesel tõkkel. Kokku on Trans aastate jooksul mänginud eurosarjades 36 kohtumist, millest on kaotatud 33. Kirja on saadud kaks võitu, millest üks teeniti seetõttu, et vastane kasutas keelatud mängijat. Viimati pallis Trans Euroopas 2019. aasta suvel. Toona kaotati Euroopa liiga esimeses eelringis Podgorica Buducnostile kahe mängu kokkuvõttes 1:6.

Armeenia tippklubide sekka kuuluv Pjunik on seega eelseisvas duellis selge soosik. Pjunikule võivad kaasa elada ka mitmed siinsed elanikud. Seda põhjusel, et võistkonna ridadesse kuulub Eesti koondislane Nikita Baranov.

Transi kahjuks räägib ka viimase aja mänguvorm. Pärast koondisepausi on Eesti kõrgliigas saadud kolm kindlat kaotust. Esmalt jäädi alla FC Kuressarele 0:3, seejärel FCI Levadiale 0:3 ja viimati Pärnu Vaprusele 0:4.

Pjuniku ja Transi duelli võitja kohtub Konverentsiliiga teises eelringis Rootsi tipptiimiga FF Kalmar.

Mängud:

  1. juulil kell 18.00 Abovjanis
  2. juulil kell 18.30 Rakveres