Muinaslood ja hävingud! Euroopa tippjalgpall pakub ka tänavu ekstreemsusi
Front bg
04 dets. 11:00

Muinaslood ja hävingud! Euroopa tippjalgpall pakub ka tänavu ekstreemsusi

Muinaslood on osa jalgpallist. Kui midagi imelist on juhtumas või juhtunud, siis tõmmatakse ikka paralleele Premier League’i 2015/16 hooajaga, kui Inglismaa meistriks krooniti Leicester City.

Premier League’i valitsevad ikka suurklubid ja viimasel ajal peaasjalikult Manchester City. 2015/16 juhtus aga midagi ootamatut. Leicester City toonase tiitlivõidu muudab imeliseks tõsiasi, et aasta varem olid nad liigas jäänud 14. kohale 41 punktiga. Esiliigasse langemisest jäi neid lahutama kõigest kuus silma. Aasta hiljem olid nad 81 punktiga Inglismaa meistrid. Leicester võitis toona klubi 132 aasta pikkuse ajaloo jooksul esimese Inglismaa meistritiitli. Kokku sai neist 24. klubi, kes saareriigi tšempioniks kroonitud. Hooaja alguses pakuti nende tiitlivõidu koefitsiendiks 5000 ehk inimene, kes pani Leicesteri tiitlivõidu peale 1 euro, sai vastu 5000. Oli ka neid, kes olid mängu pannud 1000 eurot ehk nemad pistsid hiljem taskusse viis miljonit. Edaspidi ei ole koefitsientidega enam nii uljalt ringi käidud. Ilmselgelt oli tegemist targa otsusega, kuna muinaslugusid tuleb ikka ette. Ühte on tänavu etendamas Hispaania klubi Girona FC.

Manchester City tugi 

Kataloonias paiknev Girona on ajalooliselt kuulunud ikka väiksemate klubide sekka. Hispaania kõrgliigasse tõusti esmakordselt alles hooajaks 2017/18. Lõpuks teeniti kümnes koht. Järgmisel hooajal lõpetati 18. positsioonil ning langeti kolinal esiliigasse tagasi. 2022/23 mängiti taas kõrgliigas ning saavutati jälle kümnes koht. Nüüd heideldakse aga Madridi Reali, FC Barcelona ja Madridi Atleticoga Hispaania meistritiitli nimel. 15. vooru järel ollakse 38 punktiga tabelis teised. Real on nende ees liidriks ainult tänu paremale väravate vahele.

Girona edu ei tohiks siiski väga suure üllatusena tulla. Eeldused eduks on tegelikult loodud. Nimelt kuulub Girona klubi City Football Groupi (CFG) koosseisu. Tegemist on kontserniga, mis saanud nime Manchester City järgi. Gironast kuulub CFG-le 47 %, osalus soetati 2017. aastal.

Girona ongi praeguseks ManCity kõrval grupi edukuselt teiseks klubiks. Abu Dhabi naftašeikide (neile kuulub CFG-st 81 %) omanduses olevas kontsernis on veel tiime Itaaliast (Palermo), Prantsusmaalt (Troyes), Belgiast (Lommel), USA-st (New York City), Austraaliast (Melbourne City), Jaapanist (Yokohama F. Marinos), Brasiiliast (Bahia), Hiinast (Sichuan Jiniu), Indiast (Mumbai City) ja Uruguay’st (Montevideo City Torque).

Nii ongi Girona ridades mitmeid mehi, kes jõudnud tippjalgpalli läbi ManCity noortesüsteemi. Parimaks näiteks on siinkohal brasiillasest paremkaitsja Yan Couto.

Girona praegusele eduloo muudab erilisemaks tõsiasi, et suvel lahkus tiimist neli põhitegijat. Teiste seas tipuründaja Taty Castellanos. Eelmisel hooajal Hispaania kõrgliigas 13 väravat löönud Castellanos siirdus suvel 15 miljoni euro eest Rooma Laziosse. Seejuures kuulusid argentiinlase mängijaõigused hoopis New York City’le ehk järjekordsele CFG grupi tiimile.

Suve suurostuks oli 26-aastane ukrainlasest ründaja Artjom Dovbõk, kelle eest maksti Dniprole ligemale kaheksa miljonit eurot. La Ligas on Dovbõk seitsme tabamusega Girona suurimaks väravakütiks. Rünnakul on tema oluliseks paariliseks teine 26-aastane ukrainlane Viktor Tsõgankov. Vabaagendina toodi suvel tiimi kogenud hollandlane Daley Blind ja esiväravavahiks palgati argentiinlane Paulo Gazzaniga.

Peamine kiitus läheb aga 48-aastasele peatreenerile Michelile. 2021. aastal klubi tüüri juurde asunud Micheli suurimaks trumbiks on oskus mängijate parimad omadused välja tuua. Eelkõige iseloomustab tema käekirja aga lõbus jalgpall. Mängudes näeb reeglina palju väravaid ja see fännidele meeldib. Lisaks toob see ka tulemust. Praegu ollakse igatahes La Liga resultatiivseim tiim.

Lyoni raskused 

Milliseid ootamatuseid on pakkunud seni aga teised suurliigad? Edulugude kõrval on alati ka võimalus, et kõik läheb totaalselt valesti. Nii on praegu juhtunud Prantsusmaa suurklubiga Lyoni Olympique. Käimasoleva sajandi alguses oldi Prantsusmaa klubijalgpallis täielikud valitsejad. 2001/02 – 2007/08 võideti seitse meistritiitlit järjest. Edasi on püsitud ikka kõrges mängus, kuid tänavu on asjad läinud täiesti rappa. Praeguseks ollakse 18 meeskonna seas kindlalt viimasel kohal. Samal ajal on klubil uus ja uhke staadion, edukas akadeemia ning Euroopa üks paremaid naiskondi (Lyon on võitnud viimasest 13-st naiste Meistrite liiga trofeest 8).

Siiski tuleb öelda, et Lyon elab muutuste tuules. Mais pani ameti maha 36 aastat klubi juhtinud Jean-Michel Aulas. 1987. aastal tiimi üle võtnud Aulas tegi võlgades klubist Prantsusmaa tipptiimi. Nüüd müüdi enamusosalus USA ärimehele John Textorile.

Aastaid kasumis olnud Lyoni jaoks läks raskeks koos koroonakriisiga. Prantsusmaal jäid tipptiimidel saamata suured teletulud ning lisaks lõi suure staadioniga Lyoni valusalt tühjade trübüünide ees mängimine. Viimase kolme hooajaga on klubi kahjumiks 261 miljonit eurot. Samal ajal on maha müüdud mitmed võtmemängijad ja uute pallurite soetamisega on mitmel puhul mindud totaalselt alt.

Lyoni omanikul Textoril on samal ajal osalus veel Premier League’i tiimis Crystal Palace’is, Belgia klubis Molenbeekis ja Brasiilia tipptiimis Botafogos. Textori nägemuses peab iga turg toetama teist ja nii soovib ta mängijaid liigutada ühest klubist teise ning seeläbi tõsta nende väärtust. Lyoni jaoks on see olnud aga katastroof ja nemad on sellisest mängijate liigutamisest ainult kaotanud. See on kaasa toonud ka valusaid tagajärgi. Sel hooajal on klubi vallandanud juba kaks peatreenerit. 11. septembril sai sule sappa Laurent Blanc ning 30. novembril Fabio Grosso. Esialgu vabalangusel lõppu ei paista.

Üllataja Saksamaal  

Samal ajal leiab Saksamaalt ühe positiivse ülltaja. Suurepärast hooaega on tegemas VfB Stuttgart. Eelmisel hooajal liiga 16. positsioonil lõpetanud ning üleminekumängudele langenud tiim suutis Hamburger SV kahe kohtumise kogusummas 6:1 üle mängida ning kindlustas sellega koha Bundesligas. Nüüd mängitakse aga imeliselt ja 13. vooru järel hoitakse 30 punktiga tabelis kolmandat kohta. Ettepoole mahuvad samuti suurepärast hooaega tegev Leverkuseni Bayer ning sealse liiga tavapärane valitseja Müncheni Bayern.

Leverkuseni eduloo taga on peaasjalikult peatreener Xabi Alonso. Stuttgarti imelise hoo puhul räägitakse aga 27-aastasest ründajast Serhou Guirassyst. Prantsusmaal sündinud, kuid koondiste tasemel vanemate kodumaad Guinead esindav ründaja on 10 Bundesliga kohtumisega löönud koguni 16 väravat. Saksamaa kõrgliigas on sel hooajal enamat suunud ainult Harry Kane, kellel on 12 matšiga kirjas 18 väravat. Guirassy puhul tuleb aga välja tuua, et Stuttgart maksis sel suvel Rennesile tema teenete eest kõigest üheksa miljonit eurot. Samas oli ründaja sakslastele juba tuttav, kuna eelmisel hooajal pallis ta nende ridades laenulepingu alusel. Kõikide sarjade peale sai ta toona kirja 28 mängu ja 14 väravat. Bayern maksis Kane’i eest teadupärast 100 miljonit eurot.

Tavapärane Itaalia ja Aston Villa edulugu  

Itaalias kulgeb samal ajal kõik mööda oodatud rada ehk tabeli tipus on Põhja-Itaalia suur kolmik koosseisus Milano Inter, Torino Juventus ja AC Milan. Pealinna Rooma suurklubidest on AS Roma vinnanud end 14. vooru järel neljandaks, Lazio on langenud aga tabeli keskele. Eelmise kümnendi lõpus Serie A suureks ülltajaks olnud Bergamo Atalanta on samuti langenud liiga keskmikuks. Lati alt on seni läinud tiitlikaitsja Napoli, kes on kukkunud viiendaks.

Inglismaal ühtegi Leicester City taolist muinasjuttu praegu küpsemas ei ole. Hooaja eel ennustati, et tiitliheitluses löövad kaasa Manchester City, Londoni Arsenal ja Liverpool. Praeguse seisuga tundub, et täpselt nii ka läheb. Liidrikoha on praeguseks haaranud Arsenal. Kümne vooru järel tabeli tipus olnud Tottenham Hotspur on saanud seejärel mitu kaotust järjest ning see on kukutanud nad juba ka esinelikust välja.

Liiga suurimaks üllatajaks on kerkinud hoopis Birminghami Aston Villa. Nende väravasuul teeb tegusid Emilano Martninez. Kaitses on olulises rollis Pau Torres, poolkaitses Douglas Luiz ning rünnakul paneb pallid võrku Ollie Watkins. Aston Villa eduloo puhul räägitakse peaasjalikult siiski peatreener Unai Emery’st. Emery tõusis Aston Villa peatreeneriks mullu 1. novembril. Steven Gerrardi käe all oli Aston Villa tabelis alles 16. positsioonil, kuid Emery kergitas tiimi lõpuks seitsmendaks. Samas hooga on nüüd jätkatud. Praeguse seisuga on just Aston Villa tiimiks, kes võib Premier League’i tavapärastele suurtele peavalu valmistada.