Panenka-stiilis penalti. EM-finaalis ilmavalgust näinud maailmakuulsa löögi sünd
Front bg
Updated 08 juuli 14:42

Panenka-stiilis penalti. EM-finaalis ilmavalgust näinud maailmakuulsa löögi sünd

Tänavuse spordisuve üheks suursündmuseks on 14. juunist kuni 14. juulini Saksamaal peetav jalgpalli EM-finaalturniir. Kõigi eelduste kohaselt näeb ka tänavusel jõuproovil väravaid, mis lähevad ajalukku. Samas on kahtlane, et juhtuks midagi nii suurejoonelist nagu 48 aastat tagasi. 1976. aasta EM-finaalis alistas Tšehhoslovakkia penaltiseeria järel Lääne-Saksamaa. Ajalukku on suurte tähtedega kirjutatud toonase matši viimane löök.

Ilmselt teavad vähesed, et 1976. aasta EM-finaal Tšehhoslovakkia ja Lääne-Saksamaa vahel lõppes tulemusega 2:2 ning penaltiseerias jäi tšehhide ning slovakkide ühendkoondis peale 5:3. Samuti ei ole finaali saatuse otsustanud Antonin Panenka nimi ülemäära tuntud. Kui aga rääkida Panenka-stiilis penaltist (nagu kõik aru saavad, siis on löögi stiil saanud nime esmakasutaja perekonnanimest), siis on teadjaid juba tunduvalt rohkem. Praeguseks maailmakuulus penalti löömise viis pärineb just toonasest finaalist. Seejuures oli tegemist EM-tiitli saatuse otsustanud sooritusega.

https://media.affiliatestonybet.com/redirect.aspx?pid=162633&bid=1989&lpid=829

Kes on Antonin Panenka?

1948. aastal Prahas sündinud ründav poolkaitsja alustas profikarjääri Praha Bohemiansis. 1981. aastal pääses ta raudse eesriide tagant välja ning asus klubijalgpalli mängima Austrias. Viini Rapidi ridades võitis ta ka kaks meistritiitlit.

Tšehhoslovakkia koondist esindas ta aastatel 1973. – 1982. Selle aja jooksul sai ta kirja 59 mängu ja 17 väravat. Tema karjääri kõige säravamaks saavutuseks on 1976. aasta EM-tiitel. 1980. aastal aitas Panenka Tšehhoslovakkia koondise EM-pronksini.

Praegu tegutseb ta Praha Bohemiansi presidendina.

Mis on Panenka-stiilis penalti?

Tegemist on penalti löömise stiiliga, kus lööja saadab pehme kaarpalli värava suunas. Väravajoonele jäädes suudaks puurilukk mänguvahendi väga kergelt püüda. Trikk peitub selles, et reeglina hüppavad väravavahid oma positsioonilt ära ja lähevad lööki aimamise peale tõrjuma. Seejärel lendabki pehme kaarpall vaikselt värava keskelt võrku. Seega on Panenka-stiili kasutamine tõeline närvide mäng

Kuidas sündis Panenka-stiilis penalti?

Nagu eelnevalt mainitud, siis esmakordselt kasutas antud lööki Antonin Panenka 1976. aasta EM-finaali penaltiseerias viimase lööjana. Penaltiseerias olid seitse esimest lööjat õnnestunud, kuid seejärel saatis sakslane Uli Höness mänguvahendi üle värava. Püünele astuski Panenka, kes ootas rahulikult ära, kuidas sakslaste puurilukk Sepp Maier hüppas vasakusse nurka. Seejärel saatis tšehh pehme kaarpalli värava keskele.

Loomulikult sai Penanka oma soorituse eest palju kiitust. Prantsusmaa meedias ristiti ta poeediks. Jalgpallilegend Pele tõdes, et tšehh pidi olema geenius või täiesti hullumeelne, kuna tavaline vutimees ei tuleks lihtsalt sellise mõtte peale.

Samas võttis Panenka ka paraja riski. Nimelt sai ta hiljem teada, et eksimuse korral oleks teda oodanud üpris ränk karistus (karistuse täpset ulatust ei ole avalikkuse ette toodud). Seda põhjusel, et tema lustlik sooritus oleks ebaõnnestumise korral heitnud halba varju tema kodumaad valitsenud kommunistlikule süsteemile. Panenka õnneks lõi ta palli võrku ning kommunistid ei hakanud talle hammast ihuma.

Mida on Panenka ise rääkinud?

„Mulle tuli säärane idee kaks aastat enne 1976. aasta finaalturniiri. Harjutasin seda lööki trennis igapäevaselt. Nii neli-viis korda,” rääkis Panenka talkSPORT-ile. „Alguses oli minu jaoks kõik väga lihtne, kuna keegi ei osanud sellist lööki oodata.”

„Tegemist oli psühholoogilise mänguga. Ma pidin panema väravavahi mõtlema, et teen tavapärase soorituse ehk löön tugevasti posti kõrvale. EM-finaalis penaltit pehmelt keskele lüües ei olnud see minu jaoks risk, kuna olin seda palju harjutanud. Olin endas kindel ja teadsin, et löön palli väravasse.”

Kes on hiljem Panenka-stiilis penaltit kasutanud?

Tuntumatest meestest on legendaarse tšehhi sooritust korranud Zinedina Zidane, Lionel Messi, Francesco Totti, Andre Pirlo, Sergio Ramos jne. Seejuures tegi Zidane seda 2006. aasta MM-finaalis.

Kui eelnevalt mainitud staarid on saatnud palli väravasse, siis on olnud ka ebaõnnestujaid. Üheks kuulsamaks on inglane Gary Lineker, kes ei suutnud 1992. aastal palli Brasiilia koondise puuri lüüa.

Tänavuse Meistrite liiga veerandfinaalis otsustas Panenka-stiilis lüüa Manchester City staar Bernardo Silva. Reali puurlukk Andrei Lunin oli teinud aga korraliku eeltöö ning teadis, et ta peab jääma igal juhul oma kohale. Nii püüdiski Lunin hõlpsasti Silva poolt pehmelt värava keskele löödud 11 m karistuslöögi.

„Tegime väravavahtide treeneriga eeltööd ja leidsime, et kolm meest võivad lüüa keskele. Otsustasime, et ühe löögi puhul jäängi keskele seisma. Võtsime riski ja see tasus end ära,” rääkis Lunin hiljem Marca vahendusel.

Nagu ütles ka Antonin Panenka 2021. aasta intervjuus talkSPORT-ile, siis ajapikku on läinud Panenka-stiilis penaltite realiseerimine aina raskemaks, kuna väravahid oskavad seda oodata ja eeltööd tehakse väga põhjalikult.

Õnnestunud Panenka-stiilis penaltid finaalides:

  • Antonin Panenka – 1976. aasta EM-finaal
  • Zinedine Zidane – 2006. aasta MM-finaal
  • Alexis Sanchez – 2015. aasta Copa America finaal
  • Odsonne Edouard – 2020. aasta Šotimaa karikafinaal
  • Fabinho – 2022. aasta Inglismaa liigakarika finaal

Teised tuntud Panenka-stiilis realiseeritud penaltid:

  • Francesco Totti – 2000. aasta EM-i poolfinaalis Hollandi vastu (penaltiseerias)
  • Sebastian Abreu – 2010. aasta MM-i veerandfinaalis Ghana vastu (penaltiseerias)
  • Andrea Pirlo – 2012. aasta EM-i veerandfinaalis Inglismaa vastu (penaltiseerias)
  • Lionel Messi – 2021. aasta Meistrite liiga kohtumises RB Leipzigi vastu
  • Karim Benzema – 2022. aasta Meistrite liiga poolfinaalis Manchester City vastu

https://media.affiliatestonybet.com/redirect.aspx?pid=162633&bid=1989&lpid=829