Eesti jalgpalliliiga pakub üllatusi, kuid kaks soosikut sammuvad ikka oma teed
Front bg
11 mai 10:00

Eesti jalgpalliliiga pakub üllatusi, kuid kaks soosikut sammuvad ikka oma teed

1992. aastal taasasutatud Eesti jalgpallimeistrivõistlusi on seejärel valitsenud FC Flora ja FCI Levadia. Esimese arvel on 14 ning teisel 10 tiitlit. Praegu kõrgliigas mängivatest tiimidest on tšempioniks kroonitud veel ainult Nõmme Kalju, kes on parimaks kerkinud kahel juhul.

welcome-offer

Premium liiga meistrid läbi aastate

  • FC Flora 14 tiitlit
  • FCI Levadia 10 tiitlit
  • Nõmme Kalju 2 tiitlit
  • Lantana 2 tiitlit
  • Norma 2 tiitlit
  • TVMK 1 tiitel
  • FCI Tallinn 1 tiitel

Tänavusele hooajale läksid Flora, Levadia ja Kalju vastu kindla sooviga võita tiitel. Lisaks seadis Paide Linnameeskond sihiks olla võimalusel tiitliheitluses sees. Praeguseks on Flora ja Levadia aga teistel eest rebinud. Kalju ning Paide jäävad kahest suuremast soosikust juba kindlalt maha.

Tabeli tipus seisavad Levadia ja Flora praegu võrdselt 26 punkti peal. Omavahelises mängus jäi seejuures Levadia peale 2:0. Kange konkurent lubati punktide poole pealt järgi eelmisel nädalavahetusel, kui Levadia jäi ootamatult 1:2 alla liiga uustulnukale Harju JK Laagrile.

Statistikat uurides on seni kõige parema mulje jätnud Flora. Seda vaatamata omavahelise mängu kaotamisele. Levadia on tekkinud võimalustest aga rohkem välja pigistanud. Nad on nii rünnakul kui ka kaitses näidanud üle ootuste häid numbreid.

Levadia peaks minema paremaks

Tiitliheitluse seisukohast ongi mai keskpaigas õhus ainult üks küsimus. Kas Levadia suudab läbi hooaja Florale konkurentsi pakkuda? Tänavune esimene omavaheline mäng andis igatahes sellele jaatava vastuse. Kui Florat on hooaja alguses seganud vigastused, siis oma mured on ka Levadial. Talvel lisandus võistkonna nimekirja 16 uut mängijat. See tähendab, et reaalsuses saab see kooslus minna ainult paremaks. Hooaja algfaasis alles õpitakse teineteist tundma ning ideaalne mängurütm peaks saabuma alles aasta teises pooles.

Siiski tuleb juba praegu esile tõsta Levadia hispaanlasest peatreeneri Curro Torrese head tööd. Torres on leidnud väljakul mitmele mehele nende jaoks õige positsiooni ning suutnud neist sisuliselt maksimumi välja võtta. Parimaks näiteks on siinkohal Ernest Agyiri, kes eelmistel hooaegadel tegutses äärel, kuid on nüüd saanud liikuda väljaku südamesse number kümne positsioonile. Agyiri on praeguseks 11 kohtumisega löönud kaheksa väravat, millega ta on kindlalt liiga suurim väravakütt.

Kalju ja Paide ootavad tõusu

Tänavu klubi 100. sünnipäeva tähistav Nõmme Kalju on samal ajal pidanud oma tiitlilootused sisuliselt maha matma. Hooaja alguses oldi selgelt võistkond number kolm, kuid neli kaotust järjest on kukutanud nad tabeli teise poolde. Ilmselgelt on nad võimelised enamaks. Kui ühel hetkel saadakse oma mängumasin tööle, siis võib Kalju hammustada ka Florat ja Levadiat. Seega võib Nõmme klubi aasta teises pooles tiitliheitluses kõvasti kaarte segada.

Paide Linnameeskond on sarnaselt Kaljule olnud hooaja alguses raskustes. Ka nemad sooviksid tiitliheitluses sees olla, kuid reaalsuses on nende peamiseks sihiks jõuda positsioonile, mis viiks neid ka järgmisel hooajal eurosarja. Kolmas koht on neist ainult viie silma kaugusel ehk tegelikult on medalikoht nende jaoks püütav. Kui Paide tõuseb heasse vormi, siis võivad ka nemad Flora ja Levadia tiitliheitluses hakata kaarte segama.

Viimati FC Kuressaare 4:1 alistanud Paide jaoks võib lähinädalatel ees seista murranguline periood. Järjepanu kohtutakse Tartu Tammeka, Pärnu Vapruse, Tallinna Kalevi ja Narva Transiga. Kui nüüd õnnestub võitude teel püsida, siis võiks nende jaoks turniiritabel juba palju rõõmsamaks muutuda.

Medalite nimel tihe heitlus

Kalju ja Paide madalseisu ajal on tabeli esimesse poolde aga trüginud meeskonnad, kes on tavapäraselt olnud tagumise viisiku seas. Eelolevale nädalavahetusele läheb kolmandana vastu Vaprus ja neljandana Kalev. Seejuures kohtutakse laupäeval omavahel.

Sarnaselt mullusele on head hooaega tegemas ka FC Kuressaare, kellel peaks teoorias olema Vaprusest ja Kalevist rohkem jõudu esineliku koha eest võidelda. Seega on tänavu Eesti kõrgliigas olukord, kus Kalju ja Paide ei ole suutnud Florale ja Levadiale kinnast visata. Samas on Vaprus, Kalev ning Kuressaare teinud hoopis Kalju ja Paide elu keeruliseks. Ehk tiitliheitlus ei pruugi olla niivõrd mitmekesine, kuid võitlus medalite nimel on see-eest üle ootuste tihe.

Eeloleva nädalavahetuse kohtumised

12. mai kell 19.00: Nõmme Kalju – Harju JK Laagri

13. mai kell 17.00: Pärnu Vaprus – Tallinna Kalev

13. mai kell 19.30: Paide Linnameeskond – Tartu Tammeka

14. mai kell 14.30: FC Kuressaare – FC Flora

14. mai kell 17.00: Narva Trans – FCI Levadia

Tabeliseis (kokku peetakse 36 vooru)

1.FCI Levadia 26 punkti/11 mängu

2. FC Flora 26/11

3. Pärnu Vaprus 18/11

4. Tallinna Kalev 17/11

5. FC Kuressaare 16/10

6. Paide Linnameeskond 13/11

7. Nõmme Kalju 13/11

8. Narva Trans 10/11

9. Tartu Tammeka 7/10

10. Harju JK Laagri 4/11

 

 

welcome-offer