Aasta suurim jalgpallimäng. ManCity jahib esimest Meistrite liiga trofeed. Vastaseks autsaider Milano Inter
Front bg
05 juuni 14:18

Aasta suurim jalgpallimäng. ManCity jahib esimest Meistrite liiga trofeed. Vastaseks autsaider Milano Inter

Jalgpalliväljakutel saabub käimasoleva aasta kulminatsioon 10. juuni õhtul Istanbulis Atatürki olümpiastaadionil. Tänavu ühtegi suurt tiitlivõistlust (maailmameistrivõistlused, Euroopa meistrivõistlused) ei peeta ning seega võib julgelt öelda, et just Meistrite liiga finaal Manchester City ja Milano Interi vahel ongi kõige tähtsamaks kohtumiseks.

Suursoosikuna läheb duellile vastu ManCity, kes mängib esikohale alles teist korda. Sama kaugele jõuti kaks aastat tagasi. Toona kaotati Londoni Chelseale 0:1. Seega jahitakse endiselt oma esimest trofeed. Inter on samal ajal sarja kolmekordne tšempion. Viimati triumfeeriti 2010. aastal. Kaks esimest tiitlivõitu pärinevad 1964. ja 1965. aastast. Kui ajalooline staatus on Interi poolel, siis tänapäevane võimekus on selgelt parem ManCity’l.

Meistrite liiga finaalis ei ole nii suurt soosikut ja nii kindlat autsaiderit olnud ilmselt aastakümneid. Paljude silmis peeti sisuline finaal juba poolfinaalis, kui ManCity vastaseks oli tiitlikaitsja Madridi Real. Isegi selles duellis võttis Manchesteri klubi kahe mängu kokkuvõttes 5:1 võidu. Lõpuks on finaal ainult üks kohtumine ning jalgpallis võib 90 minuti jooksul kõike juhtuda. Interi võit oleks aga igatahes suur šokk ja ootamatus.

ManCity teist korda finaalis

Meistrite liiga finaalid on ajalooliselt tõestanud, et esimesel katsel kiputakse kaotama. Viimasel seitsmel korral on debütant väljakul lahkunud kaotajana (Sampdoria, Leverkuseni Bayer, AS Monaco, Londoni Arsenal, Tottenham, PSG ja Manchester City). Just kogemuste puudumist loetakse üheks põhjuseks, miks ManCity kaks aastat tagasi esikohaduellis Chelseale alla jäi. Lisaks rõhutatakse, et Pep Guardiola mõtles toona ikkagi üle ning jättis meeskonna olulise lüli Rodri pingile. Lisaks alustas matši vahetusmeeste seas ka teine kaitsev poolkaitsja Fernandinho. Seega läks Guardiola toonast finaali mängima väga ründava koosseisuga, kuid väravani ikkagi ei jõutud. Nüüd peaks kogemusi olema juba piisavalt.

Tänavu on ManCity mänguplaan väga hästi paika loksunud. Suurtes kohtumistes on neil väljakul olnud viis kaitsvat (tavaliselt neli keskkaitsja + Rodri) ja viis ründavat mängijat. Lisaks on tipuründaja Erling Braut Haaland kohe avahooajal väravasoone üles leidnud. Poolfinaali korduskohtumise eel sõnas Guardiola juba ise, et ta ei mõtle enam üle. Polevat vaja isegi enam pabistada. Katalaan on treenerina seni võitnud kaks Meistrite liiga trofeed. Ta suutis seda 2009. ja 2011. aastal FC Barcelonaga.

Laupäevase finaali eel toimunud pressipäeval rääkis Guardiolast lähemalt ka alates 2017. aastast ManCity’s palliv poolkaitsja Bernardo Silva. 28-aastase portugallase sõnul mõtleb Guardiola igaks hooajaks midagi uut välja, et vastastel oleks nende takistamine võimalikult raske. Nii olevat katalaan asjad ka nüüd paika pannud. Seejuures on tänavuseks leitud parim võimalik lahendus. Haaland lööb väravaid. Kevin De Bruyne dirigeerib mängu. Ruben Diase juhtimisel on kaitse lukus. Tegelikus võtmemängijaks on kerkinud 32-aastane poolkaitsja Ilkay Gündogan, keda võrreldakse juba paremate päevade Zinedine Zidane’iga. Keskväljamaestro puhul on küsimuseks ainult tema tulevik. Tänavuse hooajaga saab mehel kontraht lihtsalt läbi. Seni ei ole ta seda pikendama soostunud.

Kolmikvõit sihikul

Finaalile tulevad ManCity ja Gündogan igatahes suurepärases tujus. 3. juunil peetud Inglismaa karikafinaalis alistati tänu Gündogani kahele tabamusele Manchester United 2:1. Seega sihib ManCity jätkuvalt klubi ajaloo esimest kolmikvõitu. Inglismaal on seni sellega ainsana hakkama saanud tänavuses FA Cupi finaalis kaotajaks jäänud ManUnited. Ajalugu tehti 1999. aastal.

Inter võib tänavuse hooaja samuti õnnestunuks lugeda. Koduses liigas jäädi tiitliheitlusest küll kaugele, kuid kolmanda kohaga kindlustati järgmiseks hooajaks koht Meistrite liigasse. Lisaks võideti paar nädalat tagasi Itaalia karikas. Finaalis seljatati Lautaro Martineze väravatest Fiorentina 2:1. Jaanuaris tõsteti Saudi Araabias pea kohale ka Itaalia Superkarikas. Esikohamatšis alistati linnarivaal AC Milan 3:0.

Kuidas võiks laupäevane finaal aga kulgeda? Ilmselgelt hakkab ManCity rohkem palli valdama ja ohtlikke olukordi looma. Inter peab kõvasti jooksma ning tõenäoliselt tehakse panus kaitsele. Itaalia klubid on selles vallas alati tugevad olnud. Rünnakul on võtmeks kiired vasturünnakud ja efektiivsus.

Mäletatavasti oli Inter selge autsaider ka oma viimases Meistrite liiga finaalis, kui 2010. aastal kohtuti Müncheni Bayerniga. Bayern valdas rohkem palli ja oli teoorias Interist parem. Jose Mourinho suutis itaallaste kaitse aga korralikult paika panna. Kiiretel vasturünnakutel nõelas kahel korral argentiinlane Diego Milito ning mäng oligi tehtud. 2:0 võit Interile. Sel korral loodab Inter rünnakul argentiinlasele Lautaro Martinezele.

Istanbuli publiku lemmik

Geniaalse juhendajana on end näidanud ka Interi peatreener Simone Inzaghi. Interi rahalised võimalused on viimaste hooaegadega kõvasti kahanenud. Nii on tulnud mitmest kvaliteetsest mängijast loobuda. Panus on tehtud vanameistritele, kaitsele, väravavaht Andre Onanale ja Martinezele. Vaatamata varasemast kasinametele tingimustele on Inzaghi suutnud meestest maksimumi välja pigistada ning panna oma mänguplaani täitma. Üheks võtmeks on olnud Martineze kõrval suure ja tugeva ründaja kasutamine. Vahepeal on võimaluse saanud Romelu Lukaku ning seejärel Edin Džeko.

Interi ridades on ka mees, kes kallutab Istanbuli publiku (lisaks mõlema klubi fännidele on finaalis alati tribüünil ka suur hulk kohalikke elanikke) kindlalt nende poole. Milano klubi koosseisus on väga olulises rollis 29-aastane türklasest poolkaitsja Hakan Calhanoglu. Ta on küll Saksamaal Mannheimis sündinud ja seal mängumeheks sirgunud, kuid alates U16 vanuseklassist on Calhanoglu esindanud vanemate sünnimaad. Türgi A-koondises on ta väljakule jooksnud 76 korda ja löönud 17 väravat. Sotsiaalmeedias on ta aastate jooksul ülistanud Türgi presidenti Recep Tayyip Erdogani ning kiitnud ka riigi sõjalisi operatsiooni Süüria põhjaosas.

Aasta kõige tähtsamaks vutimänguks pannakse pall mängu juba laupäeva õhtul kell 22.00.

Meistrite liiga finaal 2023

Manchester City – Milano Inter

Mängu toimumiskoht: Istanbul, Türgi

Finaali algusaeg: 10. juuni kell 22.00

Manchester City teekond finaali:

G-alagrupi esikoht Dortmundi Borussia ees

1/8-finaal: ManCity – RB Leipzig 8:1 (1:1; 7:0)

Veerandfinaal: ManCity – Müncheni Bayern 4:1 (3:0; 1:1)

Poolfinaal: ManCity – Madridi Real 5:1 (1:1; 4:0)

Milano Interi teekond finaali:

C-alagrupi teine koht Müncheni Bayerni järel

1/8-finaal: Inter – FC Porto 1:0 (1:0; 0:0)

Veerandfinaal: Inter – Lissaboni Benfica 5:3 (2:0; 3:3)

Poolfinaal: Inter – AC Milan 3:0 (2:0; 1:0)