Jalgpalli Meistrite liiga alustab! Kes on hooaja suurimad favoriidid?
Front bg
14 sept. 11:30

Jalgpalli Meistrite liiga alustab! Kes on hooaja suurimad favoriidid?

Manchester City jalgpalliklubi krooniti 10. juuni õhtul Istanbulis 2022/23 hooaja Meistrite liiga võitjaks. Kõigest paar nädalat hiljem tehti külmal Islandil juba algust 2023/24 hooajaga. Praeguseks on eelringid peetud. Alagrupiturniirile jõudnud 32 meeskonda peavad oma esimesed mängud 19. ja 20. septembril.

Praeguseks on ka suvine üleminekuaken sulgunud ning tippklubid on alustanud hooaega kodustel meistrivõistlustel. Seega on potentsiaalsetest soosikutest avanemas juba üsnagi konkreetne pilt.

Kes on algaval Meistrite liiga hooajal suurimad soosikud? Tonybet heitis kuue peamise favoriidi tegemistesse konkreetsema pilgu ning reastas ülejäänud meeskonnad samuti pingeritta.

Manchester City (Inglismaa)

Tiitlikaitsja jäi suvel küll mõnest kogenud põhimehest ilma, kuid samal ajal toodi meeskonda ka olulisi täiendusi. Mateo Kovačic ja Joško Gvardiol on tähtsamateks liitujateks. Suur raha pandi mängu ka Matheus Nunese ja Jeremy Doku palkamiseks.

Kõige olulisem on aga tõsiasi, et Erling Braut Haaland on jätkuvalt heas väravahoos, Rodri on endiselt maailma parim kaitsev poolkaitsja ning kaitses on ManCity kivikõva. Muretilgaks meepotis on Kevin De Bruyne vigastus, kes on trauma tõttu väljas ilmselt aasta lõpuni. Tema rolli peavad üle võtma Julian Alvarez ja Phil Foden. Seni on seda tehtud pigem edukalt.

Praeguse ManCity kohta võib öelda, et tegemist on masinaga, mille toimimist paar liivatera kõigutada ei suuda.

Müncheni Bayern (Saksamaa)

Saksamaa suurklubi Bayern on Bundesliga võtnud nüüdseks juba 11 hooaega järjest ja kokku 33 korda. Elu on näidanud, et ainult koduse tiitliga nad ei rahuldu ja igal hooajal on sihiks võita ka Meistrite liiga.

Mullu jäi Bayern veidike ümmarguseks ning Robert Lewandowski klubist lahkumise järel ei saadud asju väljakul toimima. Seega oli selge, et masinavärk vajab uut kroonijuveeli. Eelmisel suvel suurte lootustega klubisse toodud Sadio Mane saadeti Saudi Araabiasse raha teenima. Lewandowski saabastesse palgati 100 miljoni euro eest Harry Kane. Vähemalt seni on tehtud kulutus end igati õigustanud.

Keskkaitset toodi 50 miljoni euro eest tugevdama Napoli Itaalia meistriks aidanud Min-jae Kim. Olulise täiendusena palgati ka RB Leipzigi senine põhimees Konrad Laimer.

Ilmselgelt peab Bayern veel kokkumängu lihvima, kuid kui kõik võtmemängijad püsivad tervetena, siis on Bayern suure tõenäosusega Manchester City kõige ohtlikum konkurent.

Madridi Real (Hispaania)

Meistrite liiga ajaloo kõige edukam klubi alustab alati ühe soosikuna. Nii on ka tänavu. Mõned küsimärgid siiski on. Hooaja alguses on Reali edu paljuski klubi värske täienduse Jude Bellinghami teene.

Bellinghami eest maksti 103 miljonit eurot ja ta peabki tulemust tootma, kuid läbi hooaja on raske ainult 20-aastasele poolkaitsjale toetuda. Nii on vaja, et teised keskväljamehed ning Vinicius Junior ja Rodrygo oma panust kasvataksid.

Reali peamiseks murekohaks on tipptasemel tipuründaja puudumine. Saudi Araabiasse siirdunud Karim Benzemale väärilist asendajat ei leitud. Palju loodetakse Viniciusele, kuid seni ei ole ta ründaja positsioonil end veel väga mugavalt tundma hakanud.

Pikas jooksus saab ka näha, kuidas meeskond kohaneb Thibaut Courtoisi ja Eder Militao raskete vigastustega. Seni on korralikult hakkama saadud.

PSG (Prantsusmaa)

Lionel Messi ja Neymar on Pariisist lahkunud, kuid loodus tühja kohta ei salli. Meeskonna ründearsenali turgutati suvega kõvasti. Ründavatest mängijatest on meeskonnaga liitunud Ousmane Dembele, Randal Kolo Muani, Goncalo Ramos ja Marco Asensio. Kolo Muani eest maksti koguni 95 miljonit eurot. Olulisteks täiendusteks on ka Manuel Ugarte, Lucas Hernandez ja Martin Škriniar. Lisaks palgati peatreeneriks Luis Enrique.

Messi ja Neymari kõrval pidid uue koduklubi leidma mitmed kogenud mängumehed eesotsas Sergio Ramosega. Seega muutus PSG suvega kõvasti nooremaks ja kiiremaks. Suurimaks võiduks on aga Kylian Mbappe meeskonda jäämine. Seebiooper Mbappe ümber oli uskumatult suur. Ilmselt on nüüd mõneks kuuks rahu majas, kuid talvel võib meedias uus trall lahti minna.

PSG puhul sõltub lõpuks palju sellest, kas suudetakse intriige vältida ning kui tugeva löögirusika suudab Enrique moodustada. Olukord peaks olema selle võrra nüüd siiski lihtsam, et Mbappe on klubi ainus megastaar. Seega on ta ainus PSG mängija, kes võib kaitses jala sirgeks lasta.

PSG puhul tuleb muidugi rõhutada, et just nemad sattusid loosimisel surmagruppi. F-alagrupis on nende vastasteks Dortmundi Borussia, AC Milan ja Newcastle United. Vastased on küll tugevad, kuid kõikide eelduste kohaselt on PSG selles seltskonnas kõige tugevam.

Londoni Arsenal (Inglismaa)

Meistrite liigas viimati hooajal 2016/17 mänginud Arsenal on tagasi pauguga. Inglismaa klubidest on nad ManCity kõrval kindlasti tegija number kaks. Manchester Unitedi vorm on sel hooajal olnud pigem kasin ja Newcastle United alles kohaneb suurenenud ootustega.

Seega vaatavad inglased paljuski ka Arsenali otsa. Eelmise eduka hooajaga sai Londoni suurklubi hamba verele ja suvel tõsteti panuseid. Declan Rice’i eest pandi lauda 120 miljonit eurot ja just Rice’ist peaks saama võistkonna üks liidreid.

Arsenali teiste suviste ostudega on läinud esialgu pahasti. Kai Havertz ei ole end ka teises Londoni klubis leidnud ja Jurrien Timber vigastas tängalt põlve. Kokkuvõttes tundub Arsenali koosseis olevat piisavalt tummine, et ka eurosarjas endast tõsine märk maha jätta.

Kindlasti hoiavad eestlased Arsenalil eriti teravalt silma peal, kuna klubi kolmanda väravavahi rollis on Eesti koondise esikinnas Karl Jakob Hein.

FC Barcelona (Hispaania)

Aastaid oli FC Barcelona Meistrite liiga suursoosik ning kõik soovisid võimaluse korral nendega kohtumist vältida. Ajad on aga muutunud ning Barcelona on klubiks, kes on endiselt tugev, kuid keda teised suured enam ei karda.

Eelmise hooaja Hispaania meistritiitliga saadi suurem pinge maha ning tänavu tahetakse tegusid teha ka Euroopas. Kuna rahaga on katalaanidel endiselt kehvasti, siis tuli ka üleminekuturul targalt tegutseda. Tasuta saadi ManCity senine kapten Ilkay Gündogan. Laenutehingutega toodi tiimi Joao Cancelo ja Joao Felix.

Rünnakul loodab Barcelona endiselt 35-aastasele Robert Lewandowskile ja väravasuul 31-aastasele Marc-Andre ter Stegenile, kuid reaalsuses peavad aina rohkem vastustust võtma noored. Nende panuseta ei ole edu lihtsalt võimalik. Pedri (20), Gavi (19), Alejandro Balde (19) ja Ronald Araujo (24) kõrval on tänavuse hooajaga rambivalgusesse tõusnud 16-aastane Lamine Yamal.

Esimese ringi soosikute järel vaadatakse eelkõige Itaalia tipptiimide, inglaste kahe Unitedi ja hispaanlaste Madridi Atletico poole.

  1. Napoli (Itaalia)
  2. AC Milan (Itaalia)
  3. Manchester United (Inglismaa)
  4. Newcastle United (Inglismaa)
  5. Madridi Atletico (Hispaania)
  6. Milano Inter (Itaalia)
  7. RB Leipzig (Saksamaa)
  8. Lissaboni Benfica (Portugal)
  9. Dortmundi Borussia (Saksamaa)
  10. Sevilla (Hispaania)
  11. Rooma Lazio (Itaalia)
  12. FC Porto (Portugal)
  13. Real Sociedad (Hispaania)
  14. Berliini Union (Saksamaa)
  15. Feyenoord (Holland)
  16. Lens (Prantsusmaa)
  17. PSV Eindhoven (Holland)
  18. Istanbuli Galatasaray (Türgi)
  19. Salzburgi Red Bull (Austria)
  20. Glasgow Celtic (Šotimaa)
  21. Braga (Portugal)
  22. Berni Young Boys (Šveits)
  23. Antwerp (Belgia)
  24. Donetski Šahtar (Ukraina)
  25. Belgradi Red Star (Serbia)
  26. FC Copenhagen (Taani)

MEISTRITE LIIGA ALAGRUPID

A-alagrupp

Esimene voor (20. september): Istanbuli Galatasaray – FC Copenhagen, Müncheni Bayern – Manchester United

B-alagrupp

Esimene voor (20. september): Sevilla – Lens, Londoni Arsenal – PSV Eindhoven

C-alagrupp

Esimene voor (20. september): Madridi Real – Berliini Union, Braga – Napoli

D-alagrupp

Esimene voor (20. september): Lissaboni Benfica – Salzburg Red Bull, Real Sociedad – Milano Inter

E-alagrupp

Esimene voor (19. september): Feyenoord – Glasgow Celtic, Rooma Lazio – Madridi Atletico

F-alagrupp

Esimene voor (19. september): AC Milan – Newcastle United, PSG – Dortmundi Borussia

G-alagrupp

Esimene voor (19. september): Berni Young Boys – RB Leipzig, Manchester City – Belgradi Red Star

H-alagrupp

Esimene voor (19. september): FC Barcelona – Antwerp, Donetski Šahtar – FC Porto