Wimbledoni suured finaalid! Djokovic ja Alcarazi suur duell, naiste seast tuleb täiesti uus tšempion
Front bg
15 juuli 9:00

Wimbledoni suured finaalid! Djokovic ja Alcarazi suur duell, naiste seast tuleb täiesti uus tšempion

Suvine suur tennisepidu on jõudnud oma kulminatsioonini. Wimbledoni suure slämmi turniiril on selgunud finalistid nii naiste kui ka meeste üksikmängudes.

Meeste seas üritab legendaarne Novak Djokovic oma nime veelgi suuremalt ajalukku kirjutada. Naiste finaal toob aga suure slämmi võitjate nimekirja uue sportlase nime.

Meeste finaal: Carlos Alcaraz (Hispaania, ATP 1.) vs Novak Djokovic (Serbia, ATP 2.)

Finaal mängitakse pühapäeval (16. juulil) kell 16.00

Meeste Wimbledoni finaal pakub fännidele tõelise maiuspala. Vastamisi lähevad kõigi aegade parim Novak Djokovic ning uue põlvkonna kõige säravam staar Carlos Alcaraz.

Djokovic on praeguseks võitnud 23 suure slämmi tiitlit ning sellega on ta tenniseajaloo kõige edukam meesmängija. Tabelis teisel kohal on Rafael Nadal 22 tiitliga. Pühapäevases finaalis on Djokovicil seega võimalus suure rivaali ees veelgi kindlam edu kätte võidelda.

Samal ajal püüab 36-aastane Djokovic veel mitmeid rekordeid. Serblane on võitnud Wimbledonis viimasel neljal korral, kokku on tal kõige tähtsamalt muruturniiril seitse trofeed. Mõlema näitaja arvestuses jääb ta ühega maha Roger Federerist. Järjest on viis võitu saanud ka Björn Borg. Nii on Djokovicil võimalik nüüd ka nende rekordite kaasomanikuks tõusta. Lisaks jahib serblane jätkuvalt ka kalendriaasta suurt slämmi. Austraalia ja Prantsusmaa lahtised on ta tänavu juba võitnud. „36 on uus 26,” teatas Djokovic Wimbledonis finaali jõudmise järel rõõmsalt.

Djokovic sai seekordseks finaaliks mõeldavatest vastastest kõige raskema. 20-aastane hispaanlane Alcaraz on praegu serblase ees maailma edetabelis esikohal. Lisaks võitis ta mullu US Openil ka karjääri esimese suure slämmi tiitli. Nii ei ole Alcaraz enam mingi kollanokk. Ta on juba end tõestanud võitja. Samas finaal Djokovici vastu on hoopis teist masti väljakutse. Nii tähtsas duellis ei olegi nad omavahel varem kohtunud.

Viimati mängisid kaks kanget omavahel Prantsusmaa lahtiste poolfinaalis. Toona võitis Djokovic 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Alcarazi teekond finaali

Esimene ring: alistas Jeremy Chardy (Prantsusmaa) 6:0, 6:2, 7:5

Teine ring: alistas Alexandre Mülleri (Prantsusmaa) 6:4, 7:6 (2), 6:3

Kolmas ring: alistas Nicolas Jarry (Tšiili) 6:3, 6:7 (6), 6:3, 7:5

Neljas ring: alistas Matteo Berrettini (Itaalia) 3:6, 6:3, 6:3, 6:3

Veerandfinaal: alistas Holger Rune (Taani) 7:6 (3), 6:4, 6:4

Poolfinaal: alistas Daniil Medvedevi (neutraalne mängija) 6:3, 6:3, 6:3

Djokivici teekond finaali

Esimene ring: alistas Pedro Cachini (Argentina) 6:3, 6:3, 7:6 (4)

Teine ring: alistas Jordan Thompsoni (Austraalia) 6:3, 7:6 (4), 7:5

Kolmas ring: alistas Stan Wawrinka (Šveits) 6:3, 6:1, 7:6 (5)

Neljas ring: alistas Hubert Hurkaczi (Poola) 7:6 (6), 7:6 (6), 5:7, 6:4

Veerandfinaal: alistas Andrei Rublevi (neutraalne mängija) 4:6, 6:1, 6:4, 6:3

Poolfinaal: alistas Jannik Sinneri (Itaalia) 6:3, 6:4, 7:6 (4)

Naiste finaal: Marketa Vondroušova (Tšehhi, WTA 42.) vs Ons Jabeur (Tuneesia, WTA 6.) 

Finaal mängitakse laupäeval (15. juulil) kell 16.00

Tänavuse naiste turniiri finaal läheb ajalukku, kuna suure slämmi turniiri võitjate nimistu saab täiendust. Nii Vondroušova kui ka Jabeur on varasemalt finaalis mänginud, kuid võita ei ole nad seni veel suutnud.

Nüüdseks 24-aastane Vondroušova jõudis finaali 2019. aasta Prantsusmaa lahtistel. Toona pidi ta väljakult lahkuma kindla kaotajana. Nüüdseks karjääri lõpetanud Ashleigh Barty võitis kohtumise 6:1, 6:3. Vondroušova on kaotanud ka teise suure finaali, kus ta on mänginud. Tokyo olümpiamängudel jäi ta esikohalahingus alla Belinda Bencicile 5:7, 6:2, 3:6.

Tänavuse aasta edulugu on Vondroušova jaoks üsna ootamatu. Mullu pidas ta trauma tõttu kuue kuu pikkuse võistluspausi. „Wimbledoni edu on täiesti uskumatu. Olen väga rahul, et olen lõpuks terve ja saan taas tipptasemel tennist mängida,” sõnas tšehhitar finaali jõudmise järel.

Maailma edetabelis on Vondroušova praegu 42. kohal. Wimbledoni turniiri naiste finaalis on ainult korra mänginud madalama edetabelikohaga tennisist. 2018. aastal jõudis värskelt emaks saanud Serena Williams nii kaugele WTA edetabeli 181. mängijana. Toonase finaali Williams lõpuks kaotas.

Vondroušova vastaseks on laupäeval 28-aastane tuneeslanna Ons Jabeur, kes jõudis Wimbledonis finaali teist aastat järjest. Mullu kaotas Jabuer Kasahstani esindajale Jelena Rõbakinale 6:3, 2:6, 2:6.

Seejärel jõudis Jabeur ka US Openil finaali. Seal jäi ta aga poolatarile Iga Swiatekile alla 2:6, 6:7 (5). Kui Vondroušova lõpetas poolfinaalis tänavuse turniiri üllataja Elina Svitolina teekonna, siis Jabeur lõi pingelises matšis auti suurfavoriidi Arina Sabalenka. Veerandfinaalis kukutas Jabeur aga kolmanda paigutusega tiitlikaitsja Rõbakina, kellele ta mullu finaalis kaotas. Neljandas ringis mängis ta omakorda üle soosikute ringi kuulunud Petra Kvitova.

„Olen viimasel ajal oma vaimse poolega väga palju tööd teinud. Võiksin sellest isegi raamatu kirjutada. Olen enda saavutuse üle väga uhke, kuna olin poolfinaalis koju sõitmisele väga lähedal,” tõdes Jabeur.

Kuna sel korral mängivad esikohale kaks tennisisti, kes on seni suurtes finaalides kaotanud, siis laupäevases lahingus saabki ilmselt määravaks just vaimne tugevus.

Voundroušova teekond finaali

Esimene ring: alistas Peyton Stearnsi (USA) 6:2, 7:5

Teine ring: alistas Veronika Kudermetova (neutraalne mängija) 6:3, 6:3

Kolmas ring: alistas Donna Vekici (Horvaatia) 6:1, 7:6

Neljas ring: alistas Marie Bouzkova (Tšehhi) 2:6, 6:4, 6:3

Veerandfinaal: alistas Jessica Pegula (USA) 6:4, 4:6, 6:4

Poolfinaal: alistas Elina Svitolina (Ukraina) 6:3, 6:3

Jabeuri teekond finaali

Esimene ring: alistas Magdalena Frechi (Poola) 6:3, 6:3

Teine ring: alistas Zhouxuan Bai (Hiina) 6:1, 6:1

Kolmas ring: alistas Bianca Andreescu (Kanada) 3:6, 6:3, 6:4

Neljas ring: alistas Petra Kvitova (Tšehhi) 6:0, 6:3

Veerandfinaal: alistas Jelena Rõbakina (Kasahstan) 6:7 (5), 6:4, 6:1

Poolfinaal: alistas Arina Sabalenka (neutraalne mängija) 6:7 (5), 6:4, 6:3