Monaco vormel-1 etapp. Kes peatab Max Verstappeni?
Front bg
22 mai 11:30

Monaco vormel-1 etapp. Kes peatab Max Verstappeni?

Vormel-1 sarjas on käimas Max Verstappeni ajastu. 25-aastane hollandlane on kahel eelmisel hooajal kroonitud maailmameistriks. Praeguse seisuga on Red Bulli piloot kihutamas kolmanda tiitli suunas. Mõneti ootamatult on tema peamiseks rivaaliks kerkinud tiimikaaslane Sergio Perez. Pühapäeval (28. mail) hakkavad kaks kanget võidu pärast heitlema legendaarsel Monaco GP-l.

welcome-offer

Hooaja eel eeldati, et Verstappenile hakkavad konkurentsi pakkuma Mercedese mehed Lewis Hamilton ja George Russell ning Ferrari rooli keeravad Charles Leclerc ning Carlos Sainz juunior. Reaaluses on viie etapi järel MM-sarja üldarvestuses Verstappeni ja Pereze järel kolmandal kohal Aston Martini ridadesse kuuluv 41-aastane Fernando Alonso.

Sel hooajal on seni kavas olnud viis osavõistlust, millest Verstappen on võitnud kolm. Kahel korral on tal tulnud leppida teise kohaga. Mõlemal nimetatud juhul (Saudi Araabias ja Aserbaidžaanis) võidutses Perez. Lisaks oli Aserbaidžaanis kavas ka sprindivõistlus. Esikoht kuulus seal Perezele. Verstappen pidi Leclerci järel leppima kolmanda kohaga.

Lõppenud nädalavahetusel pidid vormelid kihutama Emilia Romagna GP-l legendaarsel Imola ringrajal, kuid ulatuslike üleujutuste tõttu jäi jõuproov ära. Nüüd minnaksegi hooaja kõige kuulsamale võidukihutamisele ehk Monaco etapile vastu olukorras, kus Red Bulli meeskonna sees on tekkinud korralik pinge. Kõikide fännide huulil on küsimus, kuidas talub Verstappen olukorda, kus tema peamiseks rivaaliks on kerkinud tiimikaaslane? Seejuures tuleb tähele panna, et eelmisel hooajal võidutses Monacos just Perez. Verstappeni seni ainus esikoht Monacost pärineb 2021. aastast.

Red Bulli ametliku poliitika kohaselt ei ole neil esisõitjat, kuid kõik avalikkuse ette jõudnud seigad näitavad, et tiim eelistab Verstappenit. Selgeks näiteks on siinkohal hollandlasele pakutavad paremad taktikalised lahendused võistlusstrateegia osas. Verstappenit on hellitatud ka oluliselt informatiivsema raadiosidega.

Siinkohal on palju meenutatud Ferrari legendaarset duot Michael Schumacher ja Rubens Barrichello. Kui Barrichello pidi omal ajal järjekordselt oma võidust loobuma, siis olevat ta tiimile põrutanud, et tema lepingus ei ole punkti, mis teeks temast võistkonna teise numbri. Vastuseks kõlas, et Schumacheri lepingus on vastav punkt olemas. Midagi sarnast võib olla ka Verstappeni ja Pereze puhul.

Ekspertide sõnul riskibki 33-aastane Perez praegu oma tulevikuga. Verstappenile liigset survet avaldades võib ta järgmiseks hooajaks ilmselt töökohast suu puhtaks pühkida. Samas annab kogenud mehhiklane endale aru, et käimasolev aasta on ilmselt tema parim ja ka viimane võimalus MM-tiitli eest heidelda. Seni on Perez endast ning tema käsutuses olevast Red Bulli vormelist sisuliselt maksimumi välja pigistanud.

Sel nädalavahetusel peetaval Monaco GP-l saab kvalifikatsioon olema väga suure tähtsusega. Kitsal tänavarajal on hilisem möödumine lihtsalt niivõrd keeruline. Sel hooajal on nii Verstappen kui ka Perez võitnud kvalifikatsiooni kahel korral. Aserbaidžaanis oli ajasõidus parim Leclerc. Verstappen sai tema järel teise ja Perez kolmanda aja. Seega on nii kvalifikatsioonides kui ka põhisõitudes Verstappen sel hooajal võrreldes Perezega 3:2 eduseisus.

Monacos võiks Red Bullide suurimaks ohustajaks kerkida kodurajal sõitev Leclerc. Sel hooajal on Verstappen, Perez, Alonso, Leclerc ja Hamilton ainsad sõitjad, kes senise viie etapi jooksul põhisõidus poodiumile kerkinud.

MM-sarja üldseis enne Monaco GP-d (5/22)

  1. Max Verstappen (Red Bull) 119 punkti
  2. Sergio Perez (Red Bull) 105
  3. Fernando Alonso (Aston Martin) 75
  4. Lewis Hamilton (Mercedes) 56
  5. Carlos Sainz juunior (Ferrari) 44
  6. George Russell (Mercedes) 40

Miks on Monaco GP eriline?

Monaco vormel-1 etapp on MM-sarja kõige ajaloolisem ja erilisem võistlus. Nagu naljahambad ütlevad, siis ringrada sai seal valmis juba 1215. aastal. Just toona rajati tänapäeva asukohale Monaco. Linnast sai Genoa koloonia.

Esimene võistlus peeti 1929. aastal. Sigaretitootja Anthony Noghes otsustas toona koos Monaco autoklubi sõpradega korraldada võidusõidu. 1950. aastal pandi alus vormel-1 sarjale. Monaco etapp oli koheselt kavas. MM-kalendrisse on ta järjepidevalt kuulunud alates 1955. aastast.

Ringrada ise on aga ebanormaalselt kitsas. Samal ajal on ta täiesti ikooniline ja erakordne. Kolmekordne vormel-1 sarja maailmameister Nelson Piquet võrdles omal ajal Monaco GP etappi jalgrattaga elutoas sõitmisega. Nagu vormelipiloodid ise tunnistavad, siis tegemist on üsna tabava võrdlusega.

Sõitjate seas on Monaco võidusõit vägagi kõrgelt hinnatud. Seda vaatamata tõsiasjale, et möödasõite seal eriti ei näe. 2003. aasta etapp läks ajalukku, kuna kogu jõuproovi vältel ei toimunudki ühtegi möödasõitu.

Aastate jooksul on Monaco vormel-1 etapist saanud tõeline rikkurite pidu. Võistlust vaadatakse superjahtidelt või megakallistest korteritest. Hiljem õhtustatakse eksklusiivsetes restoranides. Pärast võistluse lõppu võivad soovijad oma jalaga ka ringraja läbi jalutada.

Kui rahakott ei hakka luksuskorterite või jahtide peale, siis etappi külastanud inimesed soovitavad võidukihutamist jälgida suurelt tribüünilt (B sektoris), mis vaatab otse kuulsa mängupõrgu Casino Square’i peale. Kiidetakse ka tribüüne L-st P-ni, kus saab jahisadama lähistel oma silmaga näha šikaani, mida vormelid läbivad kiirusega 200 km/h.

Monaco GP

Esimene vormel-1 etapp: 1950. aastal

Esimene võistlus Monaco ringrajal: 1929. aastal

Ringraja pikkus: 3,337 km

Ringide arv: 78

Võistluse kogupikkus: 269,286 km

Parim ringiaeg: 1.12,909 Lewis Hamilton 2021. aastal

Eelmise aasta võitja: Sergio Perez (Red Bull)

Läbi aegade edukaimad piloodid Monacos

  1. Ayrton Senna (Brasiilia) 6 võitu (1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993)
  2. Graham Hill (Suurbritannia) 5 võitu (1963, 1964, 1965, 1968, 1969)
  3. Michael Schumacher (Saksamaa) 5 võitu (1994, 1995, 1997, 1999, 2001)
  4. Alain Prost (Prantsusmaa) 4 võitu (1984, 1985, 1986, 1988)
  5. Stirling Moss (Suurbritannia) 3 võitu (1956, 1960, 1961)
  6. Jackie Stewart (Suurbritannia) 3 võitu (1966, 1971, 1973)
  7. Nico Rosberg (Saksamaa) 3 võitu (2013, 2014, 2015)
  8. Lewis Hamilton (Suurbritannia) 3 võitu (2008, 2016, 2019)

welcome-offer