Djokovic vs Nadal. Kumb jääb kõigi aegade heitluses peale?
Front bg
29 märts 12:00

Djokovic vs Nadal. Kumb jääb kõigi aegade heitluses peale?

Aastaid arvati, et läbi aegade parima meestennisistina läheb ajalukku šveitslane Roger Federer. Karjääri jooksul 20 suure slämmi tiitlit võitnud Federer on praeguseks pidanud kaks nooremat kolleegi endast mööda laskma. Tänavu 36-aastaseks saav serblane Novak Djokovic ja suve alguses 37. sünnipäeva tähistav hispaanlane Rafael Nadal on mõlemad kirja saanud juba 22 suure slämmi tiitlit. Kes läheb aga ajalukku rekordimehena ehk kummal on suurem potentsiaal veel tiitleid võita?

welcome-offer

Djokovic võiks juba praeguseks olla üksinda esikohal, kuid tema soovimatus end koroonaviiruse vastu vaktsineerida jättis ta eemale 2022. aasta Austraalia ja USA lahtistest. Austraalias on Djokovic seejuures võitnud viimasest viiest turniirist neli ja võit jäi saamata just nimetatud 2022. aastal (võidu võttis Nadal). Kokku on serblane Austraalias triumfeerinud kümme korda.

Ka tänavuse hooaja osas on Djokovici kohal küsimärgid. Austraaliasse teda lubati, kuid US Openiga seoses veel selgust ei ole. Viimati USA-s toimunud Indian Wellsi ja Miami tippturniiridest jäi Djokovic igatahes jälle eemale. Seda põhjusel, et USA nõuab riiki sisenevatelt välismaalastelt koroonaviiruse vastu vaktsineerimist. Ilmselt saab Djokovic siiski augusti lõpus algavatel USA lahtistel osaleda, kuna praeguse seisuga kaotab USA maikuus koroonavaktsiini nõude.

„Ma ei kahetse midagi,” sõnas Djokovic hiljuti USA meediale. „Olen aastate jooksul õppinud, et kahetsemine seab inimestele ainult piire ja sisuliselt tähendab see minevikus elamist,” teatas serblane, kelle pilk on suunatud olevikku ja tulevikku.

Kuidas on praegusesse seisu jõutud?

Nadal on oma rivaalist aasta võrra vanem ning võitis esimese Prantsusmaa lahtiste tiitli juba 19-aastaselt. Kui Djokovic võitis 2008. aastal Austraalias oma esimese suure slämmi trofee, siis oli Nadalil olemas juba kolm karikat.

Djokovic võitis oma teise tiitli 2011. aastal Austraalias. Nadalil oli selleks ajaks koos juba üheksa suure slämmi trofeed. Seejärel võttis serblane konkurendile kiiresti järgi. Kui Djokovic võitis 2021. aastal Wimbledoni tiitli, siis olid nad võrdselt 20 võidu peal. Nüüd ollakse jälle viigis. Mõlemal on 22 karikat.

Kumb on paremas vormis?

Kindlasti Djokovic. Nadali poolt eelmisel aastal võidetud kaks tiitlit (Austraalia ja Prantsusmaa lahtised) nõudsid temalt suurt ohverdust. Prantsusmaal võidutses ta põhimõtteliselt oma tervise hinnaga. Puusaprobleem on Nadali saatnud juba pikemat aega.

Djokovic elab samal ajal üle justkui teist noorust. Peagi 36-aastaseks saav serblane on viimasest seitsmest suure slämmi turniirist, kus ta on osalenud, võitnud koguni viis.

Mis saab edasi?

Djokovic jäi viimatisest USA turneest vaktsiini puudumise tõttu eemale. Serblast on ka seganud vigastused, kuid suures plaanis on tema tervis turniiride võitmiseks piisavalt hea. Kui koroonapiirangud ka lõplikult kaovad, siis pole Djokovicil enam justkui ühtegi takistust.

Nadal käis viimati väljakul Austraalia lahtistel, kus ta kaotas teises ringis Mackenzie McDonaldile. Seejärel on ta ravinud vasaku puusa traumat. Hispaanlane loodab liivaväljakute hooajaks turniiridele naasta. Praeguseks on Nadal välja langenud ka ATP edetabeli esikümnest. Selline asi juhtus esmakordselt pärast 2005. aastat.

Nadali onu ja endine treener Toni Nadal rääkis hiljuti Marca vahendusel tenniseässa karjääri lõpust. Onu sõnul annab Nadal arvatavasti lahkumisetenduse Madrid Openil või Prantsusmaa lahtistel. Küsimus on, kas see juhtub tänavu, tuleval aastal või kahe aasta pärast?

Kui palju tiitleid võivad nad veel võita?

Nadal on oma karjääriga seisus, kus suure slämmi turniiridest on ta võimeline võitma ilmselt ainult Prantsusmaa liival. Eksperdid usuvad, et ta on tänavu soosik ja võib olla veel ka järgmisel aastal. Seega heal juhul võiks ta lisada kaks trofeed.

Djokovic on favoriit tänavusel Wimbledoni turniiril ning ka seejärel US Openil. Kindlasti on ta suursoosik järgmise aasta alguses Austraalia lahtistel. Kui Nadal ja Djokovic on praegu 22 tiitliga kõige edukamad meestennisistid, siis naiste seas on parimaks austraallanna Margaret Court 24 trofeega, talle järgneb Serena Williams 23-ga.

Kõikide eelduste kohaselt ületab just Djokovic ka Courti rekordi ning ei oleks ülemäära suur üllatus, kui serblase nimel oleks karjääri lõppedes 30 suure slämmi tiitlit.

Kalendriaasta suur slämm

Saavutatud võidud näitavad, et Djokovic on võrreldes Nadaliga tunduvalt mitmekülgsem. See tähendab, et serblane on kalendriaasta suurele slämmile olnud tunduvalt lähemal.

Nadali jaoks oli kõige edukamaks 2010. aasta, kui ta võidutses nii Prantsusmaa kui ka USA lahtistel ning Wimbledonis. Austraalias piirdus ta veerandfinaaliga.

Djokovic võitis kolm suure slämmi tiitlit nii 2011., 2015. kui ka 2021. aastal. Esimesel kahel juhul jäid võitmata Prantsusmaa lahtised (esimesel juhul kaotas ta poolfinaalis Federerile, teisel korral finaalis Stan Wawrinkale) ning viimasel USA lahtised (kaotas finaalis Daniil Medvedevile).

Kindlasti jahib Djokovic ka tänavu kalendriaasta suurt slämmi. Suurimateks takistusteks sellel teel on aga Nadal ja Prantsusmaa lahtised.

Järgmise suure slämmi turniirina on kavas Prantsusmaa lahtised, mis peetakse tänavu 28. maist kuni 11. juunini. Wimbledonis mängitakse 3.-16. juulini ja New Yorgis USA lahtistel 28. augustist kuni 10. septembrini.

Kõige edukamad meestennisistid

  1. Rafael Nadal (Hispaania) 22 suure slämmi tiitlit (2 + 14 + 2 + 4)*
  2. Novak Djokovic (Serbia) 22 suure slämmi tiitlit (10 + 2 + 7 + 3)
  3. Roger Federer (Šveits) 20 suure slämmi tiitlit (6 + 1 + 8 + 5)
  4. Pete Sampras (USA) 14 suure slämmi tiitlit (2 + 0 + 7 + 5)
  5. Roy Emerson (Austraalia) 12 suure slämmi tiitlit (6 + 2 + 2 + 2)
  6. Rod Laver (Austraalia) 11 suure slämmi tiitlit (3 + 2 + 4 + 2)
  7. Björn Borg (Rootsi) 11 suure slämmi tiitlit (0 + 6 + 5 + 0)

*Austraalia lahtised, Prantsusmaa lahtised, Wimbledon, USA lahtised

Djokovic vs Nadal

Omavahelised mängud – 30:29 Djokovicile

Omavahelised finaalid – 15:13 Djokovicile

Omavahelised suure slämmi finaalid – 11:7 Nadalile

Omavahelised mängud liival – 20:8 Nadalile

Omavahelised mängud kõva kattega väljakul – 20:7 Djokovicile

Omavahelised mängud murul – 2:2